I am a sundial, and I make a batch
Of something done far better by a watch.
(Hilaire Belloc)
20.3. 9.37 se tapahtui!
Aurinkokellot esiin! Kevätpäiväntasaus on takana! Mikään ei enää pitele eikä ole ainuttakaan tekosyytä (pimeys, yleinen saamattomuus) jumittaa kylvöjen kanssa tai olla ylipäätään sisällä. Vielä ei pihassa kuki, mutta viimekeväinen narsissi oli pakko laittaa aloituskuvaksi. Kassillisen ruukkunarsisseja saa vitosella, ja niitä on kuisti väärällään. Se on taas kuin laittaisi rahaa pankkiin, sillä sipulit pääsevät multaan, jahka maa sulaa. Siihen menee vielä hetkinen, mutta mittari kapusi tänään jo melkein kymmeneen asteeseen. Mittasin lumen etupihalta: jylhät 75 senttiä.
Yksi libertiosta on itänyt - huraa! Ja sama riemu noin 50 purkin äärellä. Tihrustan kylvöksiä kuin optikon taulun alinta riviä. Kun jotain näkyy, niin se takaa ajokortin puutarhahommiin koko vuodeksi, ei voi mitään.
Maaninen hiihtäminen taitaa loppua pian, sillä latu oli tänään niin sohjoinen ja muutaman oksan käppyrän kohdalla tämä tättärä sitten kaatuikin. Kaksi tuntia meni enkä olisi lopettanut, ellei olisi sovittua verkkosessiota. Iltaseitsemältä olin lähteä vielä uudelleen, mutta jäin sitten hifistelemään kirjan äärelle. Elspeth Bradburyn ja Judy Maddocksin The Garden Letters on Kanadan tuliaisia, ja yksi kiehtovimmista kahden puutarhurin kirjeenvaihtoon perustuvasta teoksesta. Beth Chatton ja Christopher Lloydin Dear Friend and Gardener.
Kahden multapeukalon kirjeenvaihtoon perustuvia kirjoja on tehty jonkin verran, jopa yksi aika tuore suomalainenkin eli Hannimari Heinon Kristiina Wallinin lyyrinen Puutarhakirjeitä (2018). Viehättävä teos, suosittelen. Tonttujen piti järjestellä kirjat talven aikana, vaan mitä vielä. Toisaalta minusta on innostavaa, kun esimerkiksi Saima Harmajan Elämän auetessa löytyy Viljo Kojon Koottujen novellien ja Victoria Finlayn Colourin välistä, ja tuon jälkimmäisen kirjan takana on piilossa ratsumestari A. Sundbladin laatima Rakuunan ja ratsumiehen käsikirja.
Ilmoitankin muuten tässä ja nyt, että jos joku haluaa tehdä kirjeenvaihtokirjan allekirjoittaneen kanssa, niin olen avoin ideoille. Aihepiirejä voisivat olla muuraaminen, aikuisiän koliikki, rakentaminen (myös korjaussellainen), marjastus, onni, historian suuruudenhulluimmat taiteilijat, painepesurit, puolitoistakertainen kirjanpito, erilaiset ruuvit, messevät parisuhdepaljastukset, tilkkutyöt, jäärät, pientalojen eristys, Händel, maailman säihke noin yleensä sekä saattohoito -puutarhoja unohtamatta.
Paikallisessa puutarhamyymälässä piti piipahtaa ja ostaa kahden euron pelargonian poikasia, keltaisia hyasintteja ja helmililjoja sekä tietysti narsisseja. Ruuhkaa ei ollut, ja sai katsella rauhassa myös laajaa siemenvalikoimaa, jossa oli vielä valinnanvaraa. (Kiintiö on täynnä.) Pelakuiden pikkuiruiset taimet ovat tuskin kananmunan kokoisia, ja tarjolla on mm. lohenpunaista ja tummanpunaista lajiketta. Kuka niitä voisi vastustaa? Sain pullon kuohuviiniä lahjaksi (kirjan vuoksi) ja heti kun nuo rääpäleet kukkivat, niin lasit esiin ja omalle terassille melskaamaan. Olisi tietysti voinut huitaista skumpan huiviin myös Minna Canthin kunniaksi, joskin muistan niin tehneeni melko monta kertaa.
Kirjaa tässä odottelen kirjapainosta. Tilatut tekeleet lähetetään siis heti, jahka kirja saapuu. Keltaiselle kannelle on sosiaalinen tilaus, sillä tämän synkän koronan vuoksi kyseinen väri antaa energiaa melkein yhtä paljon kuin klorofylli. Kirjaa voi tilata voi suoraan täältä, ja 31.3. asti on voimassa tarjous eli siemeniä (ei ihan taviksia) tulee kaupan päälle. Hinta on 22 €, (sis. postimaksun.) Muista liittää tilaukseen puhelinnumerosi. Ei, en lähetä tietoja lehtimyyjille, mutta Posti haluaa numerosi.
留言