top of page

Salaiset siemenet

Updated: Dec 2, 2020


"Auringon kiertoakselin kallistuskulman muutos tapahtuu vuonna 2020 joulukuun 21. päivänä kello 12.02." Enää alle 600 tuntia tätä syvenevää pimeyttä, sitten alkaa hellittää. Historiallisen pitkältä tuntunut, inhottava marraskuu loppuu onneksi tänään, ja joulukalenterista - siitä siemenpitoisesta - saa avata ekan luukun ja tehdä kylvöjä.

Olette varmaan kuulleet mystisistä siemenkirjeistä. Kesällä niistä on uutisoitiin mm. New York Timesissa ja uutisissa kesällä. Kirjeitä on lähetty useammalle mantereelle, ja alkuperämaaksi on osoittautunut Kiina. Siemenkirjeen saajat eivät suinkaan ole tilanneet mitään - lähetys on kuitenkin tullut nimellä ja oikeaan osoitteeseen.


Viranomaiset (USA, Kanada, Iso-Britannia, Uusi-Seelanti, Japani, Australia) ovat jyvällä tästä, ja esimerkiksi kanadalaisia varoitettiin istuttamasta mitään kyseisen lähetyksestä löytyneitä siemeniä. USDA tutki asiaa, ja tunnisti mm. kiertokasvien, kaalien, maissien, minttujen, hibiscuksien ja ruusujen siemeniä, yhteensä noin tusinan verran erilaisia. Uusi sana ilmaantui jostain, ja sanaa "siementerrori" käytetään nyt puutarhablogeissa yleisesti siellä täällä. Kissa vieköön, mitä touhua.

Koska elämme valeuutisten kultakautta, niin tämä kaikki olisi helppo kuitata aprillipilaksi. Mutta kun paketteja on saapunut tuhatmäärin, ei kyse ole muutamasta lähetyksestä. Salaliittoteoreetikot selittävät kaiken parhaalla katsomallaan tavalla, heidän mielestään asialla on CIA ja Monsanto-juoni. Nimittäin Monsanto tähtää siihen, että kaikki maailman ruokakasvit kasvatettaisiin heidän siemenistään. "Kiina on aloittanut biologisen sodan", jep jep.

Sitten on muita teorioita. Niistä nhden mukaan siemenet ovat levinneet samaa vauhtia koronan kanssa. Onko siis covid-19 päässyt kaikkialle siksi, että Kiinasta on saatu postia? Ehkä joku kirjoittaa trillerin tästäkin. Monissa kirjoissa on sivujuonena jo se, miten maat sulkevat rajansa ruokaturvallisuuden nimissä niin, ettei hyötykasvien siemeniä saa enää myydä eikä välittää, vain Montesantolla on oikeus siihen. Survivalistit ja prepparit ovat säilöneet siemeniä jo pitkään, ja listoja on luettavissa siellä täällä.


Monsanton siemenmonopoli ja GMO:n kritiikki ei ole mikään uusi asia. Neil Young teki Monsanto Yearsin 2015, ja on puhunut asiasta vuosia. Firma uhkasi iskeä takaisin, sillä tehomaatalouden kritisointi meni kuulemma liian pitkälle. Seuraavan vuoden keikalla Helsingissä Young innostui hienoisesti paasaamaan ja lavalla oli jonkinlainen siementen ripottelukohtauskin.

Kun Youngillla oli vielä ranchi Havaijilla, hän otti tietysti kantaa paikallisten viljelijöiden suistamisesta ahdinkoon ko. firman toimesta. Mauilla muutama vuosi sitten Mr. Young oli juuri heittänyt yllätyskeikan aivan hotellimme naapurustossa Paian kylässä yhdessä Luke Nelsonin kanssa. Kävimme syömässä ko. paikassa seuraavana päivänä ja kuulimme asiasta. Ihmettelimme kyllä öistä hässäkkää kadun toisella puolella, mutta sitä Paian kylässä riittää, sillä autoja on enemmän kuin ihmisiä ja tiet tukossa koko ajan. (Vanhassa blogissa oli tarinaa tuosta reissusta.) Kun on kuunnellut Youngia Rust never sleepistä lähtien eli lukioajoista, niin olisihan se ollut hienoa törmätä häneen siemenprotestikeikalla,

Olin kuitenkin sadan metrin päässä!

Omat siemenet ovat toivon mukaan turvallisia, tulevathan ne hyvämaineisista firmoista.

Edellisessä postauksessa kirjoitin siemenfirmoista ja nyt huomaan, että esimerkiksi Mr Fothergillsin firmasta ei lähetetä enää mitään maan rajojen ulkopuolelle. (Kuitenkin sieltä tulee viikottain meilejä, kuten Black Fridayn tarjouksista pitkin viikkoa.) Asia on siis muuttunut muutamassa kuukaudessa. Thompson & Morgan ei ole muuttanut käytäntöjään.


Ohessa siemenpitoinen joulukalenterini. Luukkuja on enemmän kuin tarvitaan, mutta siementen kanssa ei oikein voi liioitella. Joukkoon pitää vielä lisätä sinikämmenen (Glaucidium palmatum) ja jättililja (Cardiocrinum giganteum), joiden siemeniä posti kiikutti tänään. Mukana on sellaisia, joita olen jo kokeillut, mutta menettänyt ne huonojen talvien, huolimattomuuden tai ties minkä salaliittoteorian vuoksi. Yleensä en kirjoita isoin kirjaimin, mutta siemenfirman Your Order -kirje käyttää niitä ja laiska kun olen, kopioin sen tähän.
Jättililjat kylvän 1. päivä, ja säilytän kylvökset kellarioloissa jonnekin helmikuun loppuun saakka. Sen jälkeen ne voi nostaa valoon ja lämpötilaa nostetaan. Tällaisen ohjeen sain siementen lähettäjältä tänään. Kiitos Martti!


P.S.


Yhdestä siemenfirmasta tuli tällainen tiedote:


"Shipments into the EU & NI from the UK after BREXIT

(Our apologies to our customers in NI for the earlier spelling mistake) As you are undoubtedly aware BREXIT negotiations are ongoing with no agreement yet reached. As the regulations stand today it will not be possible for seeds to legally enter the EU or Northern Ireland from the UK after 31 Dec 2020 without an attached Phytosanitary Certificate, which takes at least 2 weeks to obtain and will cost a minimum of £125 per shipment. Thus, with effect from 23 Dec 2020 we will regrettably be ceasing all sales to the EU and Northern Ireland from all of our on-line sales sites. On a case by case basis, on request, we may be able to ship high value bulk commercial orders, however, this will depend exactly on the contents / varieties requested and the certification fees mentioned will be applied. Should the UK / BREXIT negotiators reach an agreement, that materially changes the rules that are presently due to be implemented, we will inform you immediately. We are still accepting orders for the next 3 weeks with a latest shipment date of 23 Dec 2020. We wish to thank you for all your support and wish you luck entering this new trading era."

128 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page