top of page

Pupuja ja noitia


Pääsiäispupu (rusakko) on nähty, suklaata hankittu ja eikä noitaa tarvitse kaukaa hakeakaan. Lapio, kuokka ja harava toimivat luutana, jos niitä käyttää yhtä aikaa.) Sitä paitsi jokainen siemenen kasvuun tuupannut ja maan puoleen kurkottuva tuntee olevansa tekemisissä maagisten voimien kanssa. Taikuuden ymmärtämiseksi tarvitsee vain työntää nokkansa ulos, kylvää ei ole pakko. Maa ei ole koskaan tyhjä ei autio, niin kuin ihmisen mieli tuppaa välillä olemaan.

Lunta on vielä vaikka kuinka, vain muutama pala maata on paljastunut talon seinustalta. Ja kas! Viime keväänä kylvetyt tähtihyasintit eli camassiat näyttävät selvinneen talvesta. Niiden hiukan pippuria suuremmat sipulit olivat kyllä urheita, suojana oli lunta ja havuja. Ihastuin azurinsinisiin tähtihyasintteihin muutama vuosi sitten eräässä pihassa, mutta en saanut tilatuksi niitä mistään. Kiitos kaunis vielä Hannelelle, joka lähetti monenlaisia muitakin kiinnostavia siemeniä.

Korona-ajan rajoitukset eivät koske puutarhoja: myllääminen sallittu, jopa suositeltavaa. Jouduin tekemään uuden siemeninventaarion, sillä jossain mielenhäiriössä olin jemmannut suurehkon määrän pusseja laatikkoon, joka löytyi sattumalta - kiitos pienen putkihässäkän. Sitten muistin, että kyseiset pussit on hankittu myymälästä, joka arveli että lokakuussa ne pitäisi saada pois joulukukkien ja -valojen tieltä. Maksoin 50 pussista muistaakseni 5 euroa, ja nyt sitten hätäpäissäni jakelen kesäkukkien ja hyötykasvien siemeniä kaikille, kuten eräälle hämäläiselle aarimaan kukkahattukerholle ja yhdelle kirpparillekin niitä vein Ota tästä -lapun kanssa.


Hulluruohola on kollegani ja suuresti arvostamani Maritta Lintusen romaanin nimi, jossa kasvilla on vahva rooli. (Eräs henkilö kasvattaa hulluruohoa päihtymistarkoituksessa.) Puutarha-alalla työnsä tehnyt ystäväni kertoi nähneensä hulluruohon vain kerran ja se oli Joroisissa, jossa myllättiin ikivanhaa pihapiiriä. Maan siemenpankissa siemenet olivat säilyneet ties miten pitkään, ja alkoivat itää. Nyt sitten sain kyseisen kasvin siemeniä Haminan suunnalta, ja rannikolta tätä tulokaskasvia onkin lähinnä tavattu. Se on yksi niistä purjelaivojen mukana tulleista lastikasveista. (Maa-aineksella lisättiin painoa.) Hulluruoho on kotoisin Pohjois-Amerikasta, mutta on levinnyt sinne tänne, Suomessakin aina Kemiä myöten. Noitavainojen aikaan kasvin kasvattamisesta saattoi päätyä roviolle. Jos saan ko. kasvista maagisia voimia (ilman että sitä syön), lupaan hävittää noin alkuunsa koronan, malarian, nälänhädän, vesiskootterit ja annan kaikille en suinkaan vappusatasta, vaan joulutonnin. Hulluruohoa on käytetty päihteenä, mutta sitä en aio tehdä. Samppanjakännin riipaisu on yksi kevään tavoitteesta. Ruoho voi olla hullua, elämä on sitä joka tapauksessa.

Rentoa pääsiäistä kaikille. Ja kirjaa siis odottelen painosta - kyllä se pian tulee. Tilata saa edelleen suoraan tekijältä - ja mukaan saa siemenyllärin. (Hinta 22 € postimaksuineen.

102 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page