top of page

Onnea uuteen kotiin

Tänään saadaan eräs taapero vaihtamaan kortteeria, ja tuskin muistankaan näin iloista päivää. Me kaikki olemme vanhentuneet viimeisen vuoden aikana noin 40 vuotta. Pidän sekatöörini erossa politiikasta ja niin menettelen nytkin, mutta tänään 20.1. 2021 ostan kukkakimpun, jonka toimittaisin mieluusti lappusen Onnea uuteen kotiin kanssa.

Viimeisen vajaan vuoden aikana moni on valitellut, että on vanhentunut noin 40 vuotta. Syynä on korona (ja mökkihöperyyden eri asteet), ja sitten se lähes kaikkialle levinnut epäusko ja -tietoisuus. Minäkin innostuin ottamaan selfien vähän ennen lumen tuloa.

Mutta nyt taas jalka nousee kepeämmin, kun on päässyt suunnittelemaan kylvöjä ja luomuvalo hellii. Suuruudenhullut kasvunäyt ovat mielessä jopa hiihtolahdulla, joten ollaan silläkin tapaa voiton puolella. Rankan vuoden seuraukset ovat kohta historiaa: kihtiä, keinoniveliä, hajakatseisuutta, kuuloluun murtumaa, jokisokeutta, järvisyyhyä, savipuolta ja keripukkia tuskin muistankaan, kun sitä aamuisin herää ja ontuu katsomaan kylvöastioita. (Tuossa on vain puolet vuoden aikana saamistani vaivoista, meillä päin ei valiteta turhasta.) Osa kylvöistä kyyhöttää lämpömaton päällä, ja itämisiäkin on jo nähty.

Ystävänpäiväsiemenkirjeet postitetaan 8.2. (Kuva viime vuodelta kuorikasasta.) Kukkien siemeniä riittää vielä muutamille, mutta hyötypuolen pussukat ovat jo varattuja kaikki. Kukkapenkkiin voi laittaa esimerkiksi kiiltomalvasekoitusta (Malva sylvestris -lajikkeita), ja näitä kahta on tarjolla:


Väri on ihastuttava. Valkoiset tulikukat (Verbascum 'Snow Maiden') ja kiiltomalvat ovat hyvä yhdistelmä, ja viime vuonna ne kaikki kukkivat vielä lokakuussa. Muut jo luovuttivat, mutta nämä eivät.


Terveisiä siis matalasta majastani. Tiedoksi Helille, Kaijaille, Niinalle ja muille. Sain kuin sainkin asennettua ikkunalasit mökkiin jo ennen pakkasia. (En muistanut kertoa, ja siksi kai lähettivät minulle useita villasukkia. Kiitos niistä.) Eräällä niksipalstalla vinkattiin, että liivatteen lehtiä käytetään piparkakkutaloissa ikkunoina. Minä kun en asu missään kartanossa (kuva alla), niin viidellä eurolla sai tehdyksi koko rempan! Mutta on aivan sama millaisessa murjussa sitä asuu, sillä pääpaino on edelleen kasvikunnan asioissa, ei esimerkiksi ikkunoiden pesussa saati matonhapsujen letittämisessä.188 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page