top of page

Kukkaputki

Kesäkuussa on puutarhassa hienoin tunnelma ennen aamuneljää. Tänäkin aamuna on oli aivan tyyntä, kun pulahdin järveen. Kukko huusi ja muutkin siivekkäät metelöivät, ja auringon valo on tuohon aikaan ihmeellinen. Kun valokuvaa, niin kasvit ovat erilaisia kuin mitä keskipäivän porotuksessa. Kukkaputken alkupäässä on kuvatta todella varhain, ja elokuussa sitten tilanne muuttuu dramaattisesti. Myös vihreys syvenee, joten kuvat eivät ole niin hehkeitä kuin ennen juhannusta otetut.Alakuvan sinikämmen (Glaucidium palmatum) on varjossa viihtyvä perenna, ja täällä se viihtyy rhodojen ja esikoiden seassa. Tästä pitäisi olla jonkin rhodon juurella myös sininen versio, mutta en ole sitä löytänyt. (Kuva on otettu vähän neljän jälkeen, ja aurinko on jo vähän liian korkealla.) Kukkaputken alkupään perennoista lumikki (Sanguinaria canadensis) on jo kukkinut, ja se on kukassa vain hetken. Tänänkään vuonna en saanut siitä kunnon kuvaa, kun kova tuuli esti aikeet ja terälehdet varisevat todella nopeasti.

Kimalaiskato vaivaa kaikkia maita. BBC:n puutarhaohjelmassa puhuttiin aiheesta ja samansuuntaisia huolia käsiteltiin CBC:n tiedetuokiossa (Kanadassa). Tuolla jälkimmäisessä maassa on useita keikkapölyttäjiä, jotka tuodaan omena- ja mustikkaviljelmille autolla, koska muuten ei satoa saada. (Ja viljelmät ovat valtavan kokoisia.) Näin on tehty jo pitkään, eikä tilanne ole muuttunut paremmaksi.


Muutaman hehtaarin voikukkapellolla käy normaalisti kova kuhina, mutta tänä kesänä siellä on häärinyt vain yksi tai kaksi kimalaista. Vaikka päivä oli tyyni ja lämmin, ei puurtajista ollut tietoakaan. Vakavaksi vetää, koska hedelmäpuut ja marjapensaat ovat täysin riippuvaisia pölyttäjistä. Kylän luomupellot ovat siis ihan samassa jamassa kuin ne, joille on hölvätty glyfosaattia.

Ensimmäinen pioni on aina kartanopioni (Paeonia x hybrida), ja joskus se kukkii jo toukokuussa. Nyt kukinta alkoi 2.2., mikä on kummallisen myöhään ja jumitus johtunee kuivuudesta. Unikot ja ensimmäiset akileijat avautuvat viikonlopuksi, ja siitä alkaa sitten kolmen kuukauden kukkaputki.152 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page