top of page

KaivannaisiaVieläkään ei ole päässyt levittelemään havuja arkojen kasvien päälle. Keväällä itäneet jouluruusut ovat hyvällä alulla, mutta kaipaavat suojaa pakkasten koittaessa. Havut saavat kyllä vielä odottaa, sillä vetisessä ja lämpimässä kelissä niille kävisi kehnosti. Marraskuussa näkee orvokkeja ja leinikkejä, jossain kukkii kuulemma juhannusruusu.

Alle tuhat tuntia, sitten käännytään kohti hitaasti mutta peruuttamattomasti kohti valoa! Eikä tätä kauhea vuottakaan ole jäljellä enää kuin reilut kuusi viikkoa, ja sen kestää vaikka liiterissä kyhjöttäen.


Vuodenajat ovat kyllä sekaisin sikäli, että aika harvoin marraskuun puolessa välissä harmaamalvikki kukkii. Maamyyräkin (Talpa europaea) näyttää uupuneelta, kun hänet aamulla kohtasin. Kontiainen (kuvan elukka liittyy tapahtumiin) on alkanut myllätä peltoa rehvakkain ottein. Kovin usein sitä ei onnistu valokuvaamaan, vaan nyt kävi tuuri.

Yksi ainoa maamyyrä siirtää 2o minuutin aikana multaa melkoiset määrät eli noin 50 kertaa oman painonsa. Jos itse pystyisi samaan, niin pitäisi lapioida noin 2500 kiloa. (Hyvältä näyttäisi CV, jos tuollaisia lukemia siellä olisi, ja penkkipunnerrukset jäävät kakkoseksi.) Aika monta kottikärryllistä, mutta kontiainen ei käytä kärryjä. Vuorokauden aikana laskin, että uusia kekoja ilmestyi lähipellolle 20 kappaletta. Rehkiä kyllä saa, jos syö vuorokaudessa keskimäärin 80 prosenttia painostaan, kuten maamyyrä.

Kontiaisen reviiri on laaja, eivätkä ne tule toimeen keskenään. On nähty koiraiden vimmoissaan tappavan toisensa, joten tontille on turha tunkea. Joten tuo pellon erakkoraukka möyrii hulluna taas, ja näkee sitten vastakkaisen sukupuolen korkeintaan pari kertaa vuodessa. Sitä ei onneksi ihan vielä ole tuollainen, vaan kehitys kulkee kyllä siihen suuntaan :)

Siementilauksia olen laittanut vetämään, joten kevättä on jo rinnassa - joulu ei sitä hidasta. Vinkkaan teille virtuaalisesta, kalorittomasta joulukalenterista eli kyllä kannattaa mennä joka päivä johonkin siemenfirmaan, vaikkei mitään ostaisikaan. (Kuten vaikka vuoden 1903 katalogi, josta löytyy 711 tuoksehernelajiketta.) /www.biodiversitylibrary.org

on melkoinen aarrearkku. Sieltä kun kaivaa, niin eteen voi tupsahtaa mitä tahansa.


Eli kylvöt ovat täyttä päätä käynnissä, tunnustan, ja heliseviä paketteja on tullut juuri sopivasti joulukalenteria varten. Ja sitten leikin kovin yllättynyttä...

Näissä esimerkiksi on käyty: www.plant-world-seeds.com

Hyvät valikoimia ihailtu: www.chilternseeds.co.uk

Erikoisia hyötykasveja, totta kai: https://www.rareseeds.com

Sitten on vanha kunnon Jellitto, joka myy myös valmiiksi kylmäkäsiteltyjä siemeniä:

(Eikä 24 luukkua ole mitään, siksi olen tehnyt sivuluukut joka päivälle! Voi tätä ahneuden määrää.)
85 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page