top of page

Havusaurus
Kasvimaailman puolelta löytyy yksi elävä fossiili. Sitä voi kutsua havusaurukseksi. Kevään tullen havusaurus eli Wollemia nobilis virkoasi eloon myös Mörönperällä. Juu, mutta kaksi vuotta sitten se menehtyi. (En syytä kukkavahtia.)


Kevätkylvöjen keskellä kyyhötti vielä 2017 viherhuoneen kunniavanhus: havusaurus. Se ehti olla täällä kymmenisen vuotta. Se oli myös puutarhavieraiden suosikki: harva oli sellaista nähnyt missään. Toin sen Suomeen siinä vaiheessa, kun niitä ei juuri ollut vielä missään.


Jos jokin kasvi on elävä fossiili, niin se on Wollemia nobilis eli kotoisasti vain wollemia tai australianwollemia. Sen löytyminen vuonna 1994 oli kasvimaailman sensaatio: uutinen läimäisi ällikällä kaikki. Ja kun sanon kaikki, niin tarkoitan tietysti niitä lajitovereita, joille tällainen havusaurusjuttu saattaa olla suurempi uutinen kuin nyt vaikka kevään kenkämuoti.


Vuonna 2006 törmäsin mainittuun kasviin Chelsean vuosittaisessa näyttelyssä. Se oli laitettu kaltereiden taakse ja kameravalvontaan. (Sama juttu myös Kew´n kasvitieteellisessä.) Flower Show´n vieraat kuvasivat kasvia ahkerasti, se oli hitti ja jätti suosiossa taakseen jalostetut, uudet ruusut ja muut kasvimaailman catwalkien tavikset. Siinä vaiheessa havusauruksen hankkiminen kotioloihin ei ollut vielä kovin todennäköistä. Hinta pyöri jossain 12 000 punnan seutuvilla. Muutama vuosi vierähti ja kiitos mikrolisäyksen, pikku puu maksoi enää 250 puntaa. Nyt sen saa jo 50 eurolla.


Wollemian alkuperäinen kasvupaikka on pidetty salassa, tiedetään vain että se on löytynyt Wollemin kansallispuiston alueelta 150 kilometriä Sydneystä luoteeseen jonkin rotkon tai kanjonimaisen paikan perimmäisestä notkelmasta. Löytäjä, puistossa työskennellyt David Noble, sai ensin kuulla kiikuttaneensa mukanaan pelkän rikkaruohon. Uusi, tuoreempi ja repussa nuhjaantumaton näyte muuttikin sitten kasvitieteilijöiden mielipiteen nopeasti. Botanistien silmät revähtivät hämmästyksestä: kasvi on tosiaan ollut jo olemassa 110 miljoonaa vuotta sitten, dinosaurusten aikaan. Australia oli silloin supermanner Gondwana, ja Antarktiksen lisäksi siihen kuuluivat mm. Intia ja Madagaskar.


Niin, ja se uusi havusaurus on hankinnassa. Kauppila niitä jossain vaiheessa myi, mutta oma yksilöni saapuu muualta. Puussa on vielä yksi hieno ominaisuus: kypsän yksilön runko tuoksuu kuulemma suklaalle.

88 views0 comments

Comments


bottom of page