top of page

Ei aihetta pajuttomuuteen


Villapaju (Salix landat)


Alkavan kukkavyöryn keskellä ei saa unohtaa pajua. Kun nyt näyttää tulevan kylmä yö, niin mistä saisivat pörriäiset ruokaa, jos kaikki pajut olisi hävitetty? Niin moni tekee, mutta toisinaan annan pajun kasvaa siellä, missä ei ehkä suunnitelmien mukaan pitäisi. Pajuton piha - ei sentään.


Pajuja on todella joka lähtöön ja niiden risteymiä vielä enemmän. Kuka ne kaikki tunnistaa? Kaikkia kuitenkin yhdistää se, että ne eivät ole kovin kestäviä eivätkä pitkäikäisiä. Piiskatarpeita voinee tehdä kaikista pajuista ja voikin, jos ei olla siivosti. Ja tarkoitan siis mattopiiskaa.


Villapaju (Salix lanata) kasvaa tuskastuttavan hitaasti verrattuna johonkin terijoensalavaan (Salix fragilis ’Bullata’). Lumen romahduttamaa terijoensalavaa ei kannata surra, sillä se korjaa itsensä nopsaan. Toin suvun kesämökiltä salavan oksia joskus 20 vuotta sitten, ja olen joutunut leikkaamaan ne alas jo moneen kertaan. Kanat tykkäävät parveilla salavan varjossa ja ottaa hiekkakylpyjä.


Villapaju ei kasva kuin ehkä kuin puolitoistametriseksi. Siinä missä villapaju kasvaa ehkä 20 senttiä, niin terijoensalavat venähtävät varjostamaan koko pihaa. Punapaju (Salix purpurea) on siro ja kasvutapa vähän pyöreänsorttinen. Jossain tontilla on myös Tommolasta hankittu koripaju, en vain muista missä.Korallisalavalle pitää etsiä edustava paikka.

Sain Hämeenlinnan puutarhaseuralta ihastuttavan lahjan: punotun korallisalavan (Salix x rubensis ’Britzenesis’.)Näitä ei joka pihassa näe, ja harva osaa itse sellaisen näprätä. Kiitokset siis Hämeenlinnaan vielä kerran. Pajusta punottuja istuimia ja sohvia näkee netissä, ja niistä voi tehdä lehtimajoja. Nyt sitten pitää keksiä pikkupuulle hieno paikka, vaikka se saa ensin totutella elämään ruukussa, niin ohjeissa kehotetaan.


Nyt pitää kiirehtiä peittelemään kasvit. Eikö pakkasyön vaaroista päästä vieläkään? Kärsimyskukat on jo kannettu ulkosalle, ja ne myös kukkivat täyttä päätä. Pakkasen pelossa peittelin köynnökset, mutta sinisarjan kannan sisälle. Sen ensimmäinen kukka aukeaa viikonloppuna.


P.S.

Mörönperällä pidetään taimien vaihtotori 20.5. alkaen kello 18.00. Tilaisuus on MKN:n järjestämä mutta en osaa ajaa pois ketään, kunhan vain tuovat taimia ja ottavat niitä mukaansa. Kahvia on tarjolla, ja kesäkukkien siemeniä on jaossa reilusti. (Erikoisempia zinnioita.)


94 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page