top of page

Y-päivää ja kylvöjä kohti


Sesonki on korkattu: syyläkaktuksia ja tuntokasveja (Mimosa pudica) on kylvetty yhteen terraarioon. Chilit ja rohtolobeliat (Lobelia inflata) saavat vielä odottaa hetken. Kuvan kärsimyskukkapienokaiset ovat vuoden takaa, ja uutuussiemeniä piilottelen vermikulaatin sekaan vielä tänään. Passiflorat vaativat pitkän itämisajan, kukkimista voi odottaa vasta vuosien kuluttua. (Näitä olen kasvattanut noin 25 vuotta, ja kuvia löytyy sekä kirjoistani että blogista.)


Eurooppalaisia siemenfirmoja on tullut tutkituksi ja esimerkiksi Impecta on yksi vaihtoehto, jos ei kotimaan (íhan kelvolliset!) siemenfirmat riitä. Sitten on tietysti saksalainen Jellitto, jonka kylmäkäsiteltyjä siemeniä monet tilaavat – ihan vain säästääkseen aikaa ja vaivaa. (Gold Nugget Seed®). Tosin alle 700 siementä ei voi tilata, joten se hiukan hillitsee harrastuksia.

Tässä joitakin hyväksi havaittuja siemenfirmoja. (Kotimaisia toki vinkkaan myös Plant Worls Seedsin valikoimat eivät koskaan petä.

Keksin keinon Brexitin välttämiseen eli saarella tuttavani ostaa siemeniä ja postittaa minulle – kirjapaketin mukana. En tiedä kuka tästä joutuu vaikeuksiin, mutta ainakin olen paljastanut tulevan kevään rikoksista mittavimman. Korpikangas myy joitakin Fothergillsin ja Johnsonin siemeniä, mutta ne laajat ja lähes rajattomat siemenrallipäivät verkkotilausten suhteen ovat ohi.


Lintujen laaja talviruokinta on ollut muutaman päivän katkolla, kun tältä alueelta ei löydy enää siemeniä. (Kauralyhteisiin eivät kaikki kajoa.) Talipalloja ja -tankoja roikkuu sitten kilotolkulla, sillä ruokintaa ei voi lopettaa, kun sen on kerran aloittanut. Joulukuun alussa ostetut siemensäkit (yhteensä 45 kiloa) on kuitenkin nyt syöty, ja kolmella ruokinta-automaatilla näkyy epäuskoisia lintuja. Alkuviikosta käyn Jyväskylässä (ja Viherlandiassa), ja sieltä uskon siemeniä löytyvän. Tosin kaikissa tämän alueen kaupoissa sanottiin, että toimitusvaikeuksia on kaikkialla ja että pula on valtakunnallinen.Uusia ja vanhoja kotimaisia siemenfirmoja saa nyt pläräillä, näistä kannattaa aloittaa:
Mustilaa ei saa unohtaa, sieltä on tullut tilatuksi laadukkaita puuvartisten siemeniä.


Ystävänpäivä lähestyy, ja perinteiset siemenkirjeet postitetaan nopeimmille. Laita siis nimesi ja osoitteesi mari.moro@marimoro.fi, niin saat pienen yllätyksen. Merkitse H, jos haluat mukaan myös hyötykasveja, muuten tulee pelkkiä kukkasten siemeniä. Hiukan rokottaa tätä 12 vuotta jatkunutta traditiota se, etten ole päässyt koronan vuoksi hakemaan siemeniä itse paikan päältä. Ehkä tulevana kasvukautena voi taas pakata matkalaukut ja lähteä reissuun.

P.S. Näitä kahta eri malvalajiketta lhti viime vuonna y-päivän kirjeissä ympäri Saomea. Monta kuvaa sainkin sitten heinä-elukuussa ympäri Suomen, nämä kun ovat varmoja ja helppoja kasvatettavia, vuodesta toiseen.Kylvämisiin ja kuulumisiin!

187 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page