top of page

Kevättöissä tammikuussa


Jouluvaloja saa pitää kynttilänpäivään asti, ja siihen saakka saa pitää jouluvaloja.

Keväältä tuntuu jo. Pajunkissoissa on silti totuttelemista niin kuin siinä, että timjamia saa poimia iltateehen. Monien perennojen lehtiruusukkeet työntyvät mullasta kuin olisi maaliskuun loppu tai huhtikuun alku. Voi niitä reppanoita. Linnut laulavat ihan eri soundilla kuin kovien pakkasten ja lumen aikaan, ja oravalla taitaa myös olla aihetta kummasteluun. Kai tätä voi kutsua kevään varaslähdöksi.


Muutamat puutarhatyöt sujuvat ulkosalla. Hain viisi jätesäkillisistä hevosenlantaa, sotkin sitä lehtikasaan ja piilotin pressun alle paikkaan. Siihen tulee sitten joskus uusi perennapenkki. Noin 4 x 4 metriseen länttiin mahtuu jo jonkin verran kasveja jos kelit sallivat ja pressut riittävät, niin muutama tuollainen tekeytyy tässä viikon aikana. Kompostia pääsee levittelemään myös, sillä sekään ei ole jäässä. Ehkä saan tarmonpuuskan, ja aloitan linnunpönttöjen nikkaroinnin viikonloppuna. Lautoja on haalittu on kasapäin.

Siemeninventaario on melkein tehty, ja nämä nyt sitten sieltä pomppasivat esimerkiksi nämä:


Thalictrum rochebrunianum

Rodgersia henrici

Clematis napaulensis

Helleborus corsicus

Cornus cousa (var. chinensis)

Geum rivale

Gentiana tibetica

Gentiana depressa

Horminum pyrenaicum

Passiflora antioquiensis

Passiflora eduli var. flavicarpa


Osa on laitettu kylmäkäsittelyyn, osa ei. Passiflorat kyyhöttävät jogurttikoneessa, kas kun lämpötilan voi säätää tarkalleen 25 asteeseen.

Uuden lain myötä on siementen tuontia tiukennettu, joten jatkossa on sitten oltava varovaisempi tai keskityttävä salakuljettamiseen. Gardens North lopetti jo muutama vuosi sitten, sieltä tulikin tilattua siemeniä melkoisesti. Monet firmat eivät enää toimita Suomeen siemeniä, vaan ehkä tästä jotenkin selvitään.


Siemenistä tulikin mieleeni perinteinen Ystävänpäivän siemenlähetys.

Ne postiteraan 10.-11.2.

25 ensimmäistä saa helisevän paketin - toimi siis!

Ilmianna nimesi ja osoitteesi: mari.moro@marimoro.fi. Laita mukaan maininta, haluatko H (hyötykasvien) vain K (kukkasten) siemeniä vai kenties H + K.

Tämän postituksen rahoittaa perinteisesti Kukkasuutareiden virkistysrahasto, joka puolestaan kerää pulloja ja pesee autonikkunoita. Kolme tonttua (herrat Isohiisi, Tunkelo ja Tupa-Jussi) ahkeroi kanssani eli pussittaa siemeniä.Uusi puutarhakirja Kukkasillaan ilmestyy maaliskuussa. En minä näitä itse tee, vaan tontut ottavat kuvia ja kustannusvirkailijani M. työstää tekstit. Koska asia joka tapauksessa paljastuu joskus, niin mitä tässä salailemaan.

116 views1 comment

Recent Posts

See All

1件のコメント


Tuo sun jugrukone on ihan pro👍 Ihanaa että uusi kirja tulossa, täällä ootellaan📖 t. Mama's gardenin Minna

いいね!
bottom of page