top of page
Writer's pictureMari Moro

Keräilijän kanssa

Updated: Nov 4, 2020



Totta se on: marraskuu ja 11 astetta lämmintä. Koko viikonlopun sai melskata puutarhassa, mikä ei ole kovin tavallista kolmosvyöhykkeellä. Ja kun passia saati matkalaukkua ei tarvitse vielä pitkiin aikoihin, niin tyydytään tähän. (Valittaminen on väsyttävää, joten yritän vältellä sitä kaikin tavoin.)


Siemeniä tuli kerätyksi sunnuntaina, kas kun ne viimeisetkin kukkasipulit on kairattu maahan. Uutuusmalvat ovat kukkineet aivan viime päivin saakka, ja siemensatoa postitetaan Ystävänpäiväksi taas muun muassa niistä. Eihän siihen ole enää kuin noin kolme kuukautta! Keltaista lemmikkiä eli keltanunnaa (Nonea lutea) kitkin ja kiikutin eräälle ystävälle, joka ei hänkään ole vielä saanut tarpeekseen tästä ennätyspitkästä sesongista. (Jos joku tätä kuvan kaunokaista haluaa kokeilla puutarhassaan, niin taimia riittää.) Keltanunna kukkii todella pitkään, ja on tuotu Alaskasta joskus kauan aikaa sitten. (Ei saa kertoa kenellekään. Siemenet tarttuivat ihan vahingossa villatakkiin.)

Keväällä ilmestyvää kirjaa tässä olen naputellut valmiiksi, ja taustatöitä tehdessäni löytänyt monta mielenkiintoista asiaa. Kirjan nimeksi tulee Vapaammin versoo. Tämä klorofyllistä kierroksia saava jumalaton vapauden kaipuu kohoaa siinä melko lähelle lakipistettä, jota kirjoitan auki - siis aina vaan.


Kirjoitan esimerkiksi muutaman tarinan brittien kasviretkistä, joista yksi ahkerimmista oli E.H. Wilson. Kiinaan ja Tiibetiin sijoittuvilta retkiltä hän toi kasveja satamäärin, ja retkiä sponsoroivat mm. Mr Veitch ja muuan Miss Willmott. Ja kuinka ollakaan sponsoreiden nimet näkyvä nimissä vielä tänäkin päivänä: Abies veitchii (japaninpihta), Paeonia veitcii eli ruusupioni, Lilium davidii var.willmottiae (länsikiinanlilja) ja Polyscias willmottii (aralioiden sukua). Miss Willmott on ansainnut oman tarinansa, ja hän jos kuka olisi elokuvan arvoinen tapaus.


Jälkeen ei jää Wilsonkaan. Hän kirjoitti reissuiltaan muutaman kirjan, ja selvisi sekä Hong Kongissa riehuneesta paiserutosta että boksarikapinasta, vaikka häntä luultiinkin vakoilijaksi ja jopa sala-ampujaksi. Pelkästään yhdeltä reissulta hän lähetti valtavia määriä kukkasipuleita ja siemeniä, joiden idätystä sitten Veitch ja kumppanit kokeilivat Englannissa. Nenäliinapuun (Davidia involucrata) taianomaisen puun kaikki tunnetut vanhat yksilöt ovat tätä samaa perua ja kun puu kukkii Kew´n kasvitieteellisessä puutarhassa, on metrossa ruuhkaa. Kaikista löytämistään kasveista Wilson lumoutui niin, että piti nenäliinapuuta (eli kyyhkyspuuta) kauneimpana, ja erään lähetyssaarnaajan tekemän löydön vuoksi hänet lähetettiin tuota ihmepuuta etsimäänkin. Tulos: 6000 siementä. Ja kun kaikki mahdolliset idätyssniksit kokeiltiin, valtaosa taimista saatiin muutaman vuoden kuluttua myydyksi. Resepti? Itäminen vie 18 kuukautta eli kaksi kylmäperiodia, niin kyllä se siitä!

Aika moni kasvi olisi kyllä saanut jäädä tuomatta Eurooppaan, enkä nyt tarkoita niinkään Wilsonin tarpomisia. Kaukasukselta tuotiin 1890-luvulla surullisen kuuluisa kaukasianjättiputki (Heracleum mantegazzianum), jota kasvatettiin Italian puutarhoissa asti. 1901 julkaistun kuvan mies (lähde: The Garden) kehua repostelee aarrettaan: näyttävin ja helpoin perenna ikinä. Ihastus levisi myös rapakon taakse, ja sen kuvia jos kohta ylistäviä artikkeleitakin on luettavissa vanhoista julkaisuista. Mutta kuten sitten selvisi, kasvi on myrkyllinen eli aiheuttaa allergiareaktion yhdessä auringon kanssa. Se kuuluu kaikkialla nyt vihatuimpiin kasveihin, ja ihan syystä. Joskus 2007 jättiputken hävitystä tehtiin mm. Multialla, jossa tien reunukset oli pressutettu. Suomen tavoite on olla jättiputkivapaa vuoteen 2030 mennessä, ja siitä kannattaa pitää kiinni.

Tontut täällä kotona (Isohiisi, Tunkelo ja Tupajussi) hiippailevat jo ja ovat ihmeissään, kun olen kotona ja sitä kummastelen itsekin joka päivä. Mutta hyvää tontut kai tarkoittavat, kun ovat taas alkaneet putsata siemeniä ja suunnitella ensi kevättä.


Tontut pyysivät kertomaan, että jos joku haluaa tilata keväällä 2020 ilmestynyttä kirjaa, niin sen saa nyt postikuluineen 20 eurolla. Hankin erän Vapaasti versoo -kirjaa, jonka saa kaupan päälle. Tässä joululahjaidea, etenkin kun mukaan tulee vielä muutaman paketti siemeniä - ei kuitenkaan jättiputkea!

Kaksi kirjaa ja kasa siemeniä - nyt klik klik ja pimeyttä torjumaan kaikin tavoin!

(tilaa suoraan tästä

(Vapaasti versoo -kirjan ovh. näkyy olevan 25,90, siis kirjakaupassa.)

Ohessa arvio keväällä julkaistusta kirjasta. (Kiitos Johannalle, kun lähetti tämän.)




142 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page