kannu

KUINKA KARKOTTAA SKUNKIN TUOKSU

Tomaattimehulla saa pois skunkin hajun. Pitäisi tietysti ensin saada riesakseen skunkki!
kannu

PÖYTÄHOPEIDEN KIILLOTUS

Pinttyneet hopeat voi kiillottaa ilman kalliita kemikaaleja. Tarvitaan vain suolaheinän lehtiä ja kas – hopea saa uuden kiillon.
kannu

HALPISKAPRIS

Kapris ei kasva maassamme, mutta sen korvaaminen köynnöskrassin nupuilla on kotimainen vaihtoehto. Suolavedessä yön yli liotettuneita ja etikalla maustettuja krassinnuppuja harhautuu luulemaan lähes oikeiksi.
kannu

RIKKARUOHOPESTO

Kaikkiin rikkaruohoihin ei pidä suhtautua lamaantuen tai langetettuna kirouksena. Villiintyväthän ne toki kasvamaan aina väärään paikkaan, mutta se on haaste: Juolavehnä, savikka ja vuohenputki kelpaavat ruokaan kuin ruokaan, etenkin keväiseen pestoon.
kannu

KUUN VAIHEET

Kovasti muuten ihmetyttää se, että Kuun vaiheiden huomioiminen puutarhan viljelyksessä on nykyisin niksologiaa. Ennen sitä kutsuttiin kansanperinteeksi. Yksi kansan vaalima ohje on pian ajankohtainen: kesäkuun ensimmäiselle perjantaille osuva täysikuu on otollinen aika istuttaa peruna. Satoa tulee. Tietysti joku voi letkauttaa, että ilmastonmuutos saattaa esi-isien neuvot uuteen valoon. Istutusten äärellä toteamme tyynesti: ilmastonmuutos ei vielä vaikuta taivaankappaleiden kulkuun.
kannu

PELTOKORTE KAUNISTAA

Peltokorte näyttää elävältä fossiililta ja fossiili se onkin, tosin 370 miljoonaa vuotta sitten, kivihiilikaudella, se oli puu. Kortemetsistä on puristunut yksi luonnovara: kivihiili. Kosteassa maassa peltokorte on rajaton riesa, omaa luokkaansa. Se leviää itiöiden avulla ja on melkein mahdoton hävittää. Juuret yltävät metrin syvyyteen.

Ajatellaan kuitenkin positiivisesti, sitä asennettahan niksit meille tarjoavat. Peltokortteesta saa mainiota ryppyvoidetta. Se sisältää myös paljon piitä, jota luusto, nivelet, kynnet ja hiukset kaipaavat. Tässä on kuitenkin varsinainen niksini: jos pyöräyttää peltokortteen venelakassa, käytännöllisempää vessaharjaa löytää tuskin edes saksalaisesta lähikaupasta.

kannu

MÖRÖNPERÄN SUPERDRINKKI

Laita tehosekoittimeen pari desiä koivunmahlaa, desi luonnonjogurttia, vehnänorassilppua, hunajaa, hampunsiemeniä ja kananmunankeltuainen. Nauti aamuisin. Huomaat pian, kuinka silmät kirkastuvat, luovuus alkaa kuplia ja siinä samassa kaikki chakrat peseytyvät kuin itsestään.
kannu

LISÄAIKAA KUKKASILLE

Unikot eivät pysy kauan maljakossa, siksi ei moni edes yritä koko asiaa. Mutta jos haluat unikoiden säilyvän leikkokukkina edes vähän pitempään, niin eipä hätää. Ennen kuin laitat kukat maljakkoon, niin liekitä vartta hetken aikaa sytkärillä. Kukat saavat jatkoaikaa. (Kuulin tämän konstin eräältä brittikuvaajalta, joka oli kyllästynyt kukkien nopeaan nuupahteluun.) Älä kerro tätä niksiä lapsille, koska heille ei pidä muutenkaan antaa sytkäreitä. Orvokit saa kestämään maljakossa pitempään, jos laittaa kukat ensin ylösalaisin veteen muutamaksi minuutiksi. Vanha niksi on myös se, että laittaa leikkokukkien kaveriksi maljakkoon aspiriinin tai pari. (Pitopalveluissa tämä on ollut yleistä, siellä olen sen aikoinani myös kuullut.) Älä laita samaan maljakkoon narsisseja ja tulppaaneja. Ne nuupahtavat nopeasti, ovat siis väärää seuraa toisilleen. Tulppaanit aukeavat niin sanotusti yli saranoiden. Kukkaparat näyttävät siltä, kuin joku ollsi räjäyttänyt papaattimaton niiden alla. Lusikallinen pöytäsuolaa maljakossa hidastaa tätä aukeamista.
kannu

RUOSTEEN POISTAMINEN

Ruoste on työkalun kestovihollinen. Vanha niksi on käyttää ruosteen poistamiseen hiekkaa ja raparperin lehtiä, hiekkapaperi käy tietysti myös. Kasvin oksaalihappo auttaa ruosteen poistamisessa. Kun ruoste on saatu kokonaan pois, työkalun sivellään esimerkiksi pellavaöljyllä tai vaseliinilla. Hyvin hoidettu lapio tai talikko kestää vuosikymmeniä. Ja hei, ne alumiinilapiot eivät ole pitkäikäisiä eikä niitä voi teroittaa.
kannu

RUUSUVETTÄ KOTIKONSTEIN

Ruusuvettä on helppo tehdä kotioloisa. Paras ruusu siihen on kerrottu hansaruusu (Rosa rugosa), jonka yhdestä suuresta kukasta saa helposti suuren kupillisen lehtiä. Terälehdet kerätään siinä vaiheessa, kun ne ovat tippumaisillaan eli eivät vielä maassa, mutta lähes irti. Lehtiä laitetaan kattilaan niin, että ne juuri ja juuri peittyvät vedellä. Keitä hiljaksiin 10-15 minuuttia ja siivilöi vesi pois. Jäähdytä nopeasti. Ruusuvesi kannattaa laittaa spraypulloon ja suihkia iholle. Vesi kestää käyttökelpoisena noin viikon. Luonto kaunistaa! Ja tuoksu on aivan ihastuttava.
kannu

KÄPYHALKO

Kävyt ovat vähän niin kuin sukkahousut: niistä voi tehdä kaikenlaista. Ne ovat kuitenkin luonnon tuottamia, hajoavia ja lahoavia aineita, sukkahousut ovat ihmeen kestäviä. Iät ja ajat on kävyistä tehty koristeita, joku muistanee vielä käpylehmät. (Nuoriso ei tunne sanaa! Eräs nuori luuli, että sana tarkoitata vanhaa tätiä!) Käpyjä käytetään myös katteina metsäisissä puutarhoissa, koska männynkäpy on kauniin värinen eikä se riitele ympäristönsä kanssa. Moni tuskailee silti, että mitä tehdä männystä tippuville kävyille. Puutarhavieraani Raumalta kertoivat hauskan niksin. Kävyt voi nuijia vanhaan maitotölkkiin. Ja yksi ämpärillinen käpyjä tölkkiin nuijittuna vastaa lämpöarvoltaan koivuhalkoa, kerrottiin. Kokeilin asiaa. Kyllä toimii! Etenkin kesäkeittiössä on käpyhalko paikallaan. Tiedättekö muuten, missä voi käyttää sekä käpyjä että sukkahousuja? Jos pujottaa sukkahousuihin käpyjä, saa isoonkin ruukkuun hyvän ilmastoinnin. Siunatut sukkahousut!
kannu

SIPERIALAINEN TEE

Joko tiedät, mitä on siperialainen tee? (Kunnianpalautus-blogikirjoitus kertoo tästä.) Kyseiseen ihmejuomaan tarvitaan vuorenkilven ruskistuneita eli ylivuotisia lehtiä ja vettä. Kuivaa lehdet ja keitä 20 minuuttia. Lehtien sisältämä arbutiini on ihmeaine, joka parantaa mm. hapenottokykyä. Siperiassa on ko. juomaa annettu raskaan työn raatajille. Tee sopii erinomaisesti meille puutarhureille, jotka kaipaamme luonnonmukaista dopingia jaksaakseen touhuta ja hääriä läpi sesogin.

Joko tiedät, mitä on siperialainen tee? (Kunnianpalautus-blogikirjoitus kertoo tästä.) Kyseiseen ihmejuomaan tarvitaan vuorenkilven ruskistuneita eli ylivuotisia lehtiä ja vettä. Kuivaa lehdet ja keitä 20 minuuttia. Lehtien sisältämä arbutiini on ihmeaine, joka parantaa mm. hapenottokykyä. Siperiassa on ko. juomaa annettu raskaan työn raatajille. Tee sopii erinomaisesti meille puutarhureille, jotka kaipaamme luonnonmukaista dopingia jaksaakseen touhuta ja hääriä läpi sesogin.

PARHAAT PÄIVÄMME KULUVAT PIHALLA

Kirjoitan puutarhanhoidosta ja sen ylenpalttisuudesta. Jos mielit antautua kasvun ihmeille ja kipinöinnille, olet oikeilla sivuilla. Toinen sivustoni (www.marimoro.fi) keskittyy kirjailijan töihin ja kirjoihin. Jos olet kiinnostanut luovan kirjoittamisen verkkokurssista tai arvostelupalvelu, piipahda siellä.

Kirjatilaukset voi tehdä Puutarhakirjat-sivulla.

Mörönperän puutarhan ja saippuoiden yhteisen Facebook-sivun löydät täältä. Tykkäämällä sivusta saat tiedon uusista blogikirjoituksista uutisvirtaasi!

UUSIMMAT KIRJOITUKSET

Julkaistu: 19.03.2019
Julkaistu: 11.03.2019
Julkaistu: 05.03.2019
Julkaistu: 26.02.2019
Julkaistu: 18.02.2019
Julkaistu: 11.02.2019
Julkaistu: 04.02.2019
Julkaistu: 28.01.2019
Julkaistu: 23.01.2019
Julkaistu: 13.01.2019

OTA YHTEYTTÄ

minkä värinen on aurinko

© Copyright 2011-2019 - Mari Mörö || Web-nikkarointi: Verkkoverstas