perhonen

KUUN VAIHEET

Kovasti muuten ihmetyttää se, että Kuun vaiheiden huomioiminen puutarhan viljelyksessä on nykyisin niksologiaa. Ennen sitä kutsuttiin kansanperinteeksi. Yksi kansan vaalima ohje on pian ajankohtainen: kesäkuun ensimmäiselle perjantaille osuva täysikuu on otollinen aika istuttaa peruna. Satoa tulee. Tietysti joku voi letkauttaa, että ilmastonmuutos saattaa esi-isien neuvot uuteen valoon. Istutusten äärellä toteamme tyynesti: ilmastonmuutos ei vielä vaikuta taivaankappaleiden kulkuun.
perhonen

SAHRAMI

Saadakseen omat sahramit pääsiäispullaansa pitäisi hankkia noin jalkapallokentällinen Crocus sativus –nimistä kasvia. Yhdestä kukasta on noin kolme emin luottia, gramman kerääminen on jo työn ja tuskan takana. Kilohinta lienee tätä nykyä noin kuuden tuhannen euron tuntumassa. Kyllä mustikanpoimijat pääsevät paremmille tuntipalkoille, ainakin Suomessa. Mutta jos sinulla sattuu olemaan tyhjä jalkapallokenttä vailla sen suurempia käyttötarkoituksia, voit kokeilla tuottaa sahramia itse.
perhonen

VARMA MULTASEOS

Tämä on multaseos, joka sopii melkein kaikille, vaan ei happamasta maasta pitäville kasveille. Loistavan kasvualustan saa hiekasta, murskatuista simpukankuorista, savesta, turpeesta ja hyvin maatuneesta hevosenlannasta. Niitä kaikkia laitetaan saman verran ja sekoitetaan. Tarvitaanko multaa litra, kuutio, vai rekan lavallinen, sen tietysti jokainen viherturaaja itse tietää.
perhonen

MULLAN MUKAAN

Ostomulta voi olla liian raskasta ja tiivistyä niin, että kasvin juuret eivät saa ilmaa. Multaa voi kuohkeuttaa monella tavalla. Tietysti sekin ratkaisee, mitä kasvattaa. Orkidea ei siedä esimerkiksi sellaista multaa, missä daalia kukoistaa. Vermikuliitti on ihmeellinen aine. Se vaikuttaa eristeeltä, eikä arviossa pahasti erehdy. Monet siemenet kehotetaan peittämään vermikuliitilla. Silloin tarhuri huomaa heti, kun siemen alkaa työntää sirkkalehtiä. Monet siemenet pakataan vermikuliittiin ja pieneen muovipussiin, jotta ne eivät kuivahda. Samaisessa ihmeaineessa voi myös idättää siemeniä, jääkaapin oven lokerossa puuha onnistuu hienosti. (Kun harrastus etenee, aika moni hankkii stratifiointia eli kylmäkäsittelyä varten pienen jääkaapin. Puutarhurin kanssa samaa jääkaappia käyttävät eivät välttämättä tykkää siitä, että siemenkokeilut ja lasagnet ovat yhdessä ja samassa kaapissa.) Perliitti. Valkoinen perliitti näyttää raejuustolta, mutta sitä ei pidä syödä. Ryynit kuohkeuttavat multaa, mutta sitä on käsiteltävä hengityssuojaimen kanssa – pöly on vaarallista hengitettäväksi. Sammal. Jos perehtyy orkidean kasvatukseen, saa yleensä seuraavan ohjeen. 1 osa kaarnaa, 1 osa hiilenpalasia ja 1 osa sammalta. Niistä saa oivan mullan. Se on ilmavaa ja ja läpäisevää, eihän epifyyttikasvia voi huijata: hyvissä oloissa se ikään kuin luulee kasvavansa puunrungolla. Turve. Kasvitarhoilla suositaan turvetta monesta syystä. Yksi on se, että turve on kevyttä. Puutarhuri saa päivittäin nostella ruukkuja ja kylvölaatikoita tämän tästä, joten turve on vastaus alkavaan nivelrikkoon. Ilmastonmuutospuheiden myötä on viherpeukaloiden keskuudessa virinnyt myös turpeestakieltäytyjät-liike. Suomessa on tähän vähän vaikea yhtyä, sillä hallitus uskoo turpeeseen ja osa poliitikoista pitää sitä jopa puuhakkeen kaltaisena luonnonvarana. Mitä tekee eettinen tarhuri, kun samaan aikaan valtavia suoalueita on tuhottu juuri turpeen takia? Omantunnon kysymys.
perhonen

POLVISUOJAT

Polvet joutuvat viherpuuhissa lujille. Vaan ei hätää: muutamalla kuplamuovipussilla ja roudausteipillä selviää, jos ei muita polvenpehmikkeitä ole tarjolla. Hyvin toimii! Nailoneita käytetään mm. kasvien tukinaruina: joustoa löytyy. Kasvien vaihtotoreilla saattaa saattaa taimen nähdä nailonpotissa.
perhonen

TUOKSUVAMMAT RUUSUT

Ruusut tuoksuvat paremmin. jos niiden juurelle istuttaa valkosipulia. Ja ne ruusut sitten kasvavat erityisen mainiosti, jos piilottelee kananmunankuoria puskien juurille. Tämä tietysti johtuu kalkista, jota ruusut tarvitsevat. Vanhastaan, jo antiikin ajoista asti, on kasteluveteen lisätty verta. Siitä ruusut pitävät. Monet suosivat ruusuillaan verijauhetta, jos sitä mistä vielä saa. (Ennen sai.)
perhonen

KOMEAMAKSARUOHON LISÄÄMINEN

Komeamaksaruohoa voi lisätä kätevästi niin, että ennen ensilumia katkoo niitä maljakkoon ikään kuin leikkokukiksi. Vesi kannattaa vaihtaa viikottain, mutta muuta ei sitten tarvitsekaan tehdä. Muutaman kuukauden kuluttua ne ovat kehittäneet pienenpieniä alkuja lehtihankoihin. Ja sitten vain ruukuttumaan! Maaliskuussa saa esim. neljästä oksasta vähintään parikymmentä ruukutettavaa pikkutaimea. Koska tämä ei perenna ei ehdi tehdä siemeniä, on tämä helpoin tapa lisätä komeamaksaruohoa.
perhonen

MILLOIN KITKETÄÄN?

Milloin pitäisi kitkeä? On olemassa vähintään kaksi koulukuntaa. Gertrud Jekyll, tuo arvostettava topakka täti, kehotti kitkemään sateella. Miksi? Koska rikkaruohot irtoavat paremmin – ja yleensä juurineen. Mutta siinä on se huono puoli, että sateella tulee tahattomasti levittäneeksi rikkaruohojen siemeniä, jotka sitten taas itävät kosteassa säässä hyvin. Etenkin, jos harailee holtittomasti. (Eikö täti-paralla ollut sateella muuta tekemistä?) Kuivalla ja helteisellä säällä kitkevät perustelevat puuhiaan taas sillä, että rikkaruohot kuolevat hetkessä. (Mutta siemen ei kuole, kuten tiedetään). Oli niin tai näin, mikään sää ei erota puutarhuria puutarhasta. Ja tätä tekisi mieli jatkaa: mikään rikkaruoho ei saa lannistaa. Kitkemistä on aina vähemmän, jos käyttää katetta. Ja kukkapenkissä pitää olla niin paljon kukkia, etteivät rikkaruohot sovi sekaan. Ja jos minulta kysytään, niin muutaman vuohenputken ja juolavehnän kanssa saattaa elää. (Etenkin, jos on tekee niistä pestoa.)
perhonen

VIHREÄMMÄT KUKAT

Risiiniöljy lisää viherkasvien vihreyttä. Lisää sitä silloin tällöin muutama tippa multaan, niin huomaat eron. (Saippuantekijällä on aina risiiniöljyä jääkaapissa.)
perhonen

MUNANKUORET TALTEEN

Kananmunan kuoret ovat ihmeellisiä kapineita. Puolikkaaseen kuoreen voi kylvää esimerkiksi kurpitsan ja kun se on itänyt ja saanut vähän rotevuutta, niin sen voi istuttaa kuorineen päivineen multiin. Ja pääsiäisruoho (tai siis rairuoho) suorastaan vaatii päästä kasvamaan puolikkaaseen munankuoreen. Sama pätee vesikrassiin. Kananmunan kuoret muuttuvat uunin lämmössä lasinteräviksi. Etanoista voi yrittää päästä eroon sirottelemalla teräviä kuoria esimerkiksi kasvimaalle. Mummojen ikiaikainen konsti on ollut liottaa kananmunan kuoria vedessä yön yli. (Kotona tämän lienevät oppineet kaikki) Kuorista veteen liukeneva ravinne on kukkasille mieleen. Kun meillä on pieni kanala, niin munia saa käyttää päivittäin ja kuoria riittää. Kaivan kuoret ruusujen, kärhöjen tai muiden kalkinsuosijoiden juurille. Silti kuoria riittää aina myös kompostiin. (Siinä missä biojöätemuju hajoaa eikä yksittäisten jätteiden alkuperää enää erota, munankuoret säilyvät pitkään tunnistettavina vaikka kompostimulta olisi jo muuten kypsää.
perhonen

PAHVIHYLSYT

Tyhjistä vessapaperirullista eli harmaista pahvihylsyistä voi askarrella esimerkiksi tonttuja. Mutta ne ovat mainioita kaulureita purjoille. Upota hylsy osittain maahan ja jätä se paikoilleen koko kesäksi. Purjon valkoisesta osasta tulee maukkaampi. Myös herneiden (perinteisesti myös tuoksuherneiden) esikasvatus vessapaperirullissa on järkevää. Olen joskus nähnyt varsinaisia tilaihmeitä: joka ikinen parvekkeen neliö on pantu tuottamaan ruokkaa. Yksi herne voi kasvaa pahvitötterössä vallan tyytyväisenä, jahka kiipeilytelineet on kunnossa.
perhonen

MIKÄ ON PAAKKUTAIMI?

Ensikertalainen voi olla taimimyymälässä hämillään. Mikä esimerkiksi on paakkutaimi? (Se nimittäin kuulostaa slipoveria pitävältä maalaisserkulta.) Mutta paakkutaimi on yleensä säkkiin pakattu tapaus. Juuripaakun ympärillä saattaa olla verkkoa, sitä ei pidä poistaa. Juuripaakku ei saa päästä kuivumaan. Istutettaessa paakku laitetaan kuoppaan ja jos ns. siteet kiristävät, niin ne leikataan auki. Sitten kun taimi on maassa ja peitelty mullalla, multa tiivistetään tallomalla. Myynnissä on myös pelkkiä verkkopaakkutaimia, esimerkiksi monia ruusuja myydään verkoissa. Istutus tapahtuu paakkutaimien tapaan. Paakkutaimia voi istuttaa aina, kun maa on sula.
perhonen

PALJASJUURINEN TAIMI

Paljasjuurisen taimen juuret ovat usein muovikääreessä. Juuriparat ovat lähes aina näännyksissä kuin hevoset helteessä Teiskon raviradalla. Parin tunnin liotus vedessä on tarpeen. En tiedä hevosista, mutta näännyksissä olevien kasvien olo kohenee huomattavasti. Paljasjuurinen taimi asetellaan istutuskuoppaan ns. luonnolliseen asentoon. (Mikä tämä nyt sitten tarkoittaa? Ei ainakaan sitä, että juuret olisivat ylösalaisin tai letitettyinä.) Paljasjuurisia taimia voi istuttaa joko keväällä tai syksyllä, mutta mikään ei estä istuttamasta niitä esimerkiksi kesällä.
perhonen

ASTIATAIMI

Taimimyymälöissä on kasvin juurakko tutkittava huolellisesti. Jos juuria on tanakasti, niin aina parempi. Parhaimmillaan juuret ovat niin vahvat ja kehittyneet, ettei astian poistaminen saa kukkaa kuukahtamaan. Kukka tuskin huomaa koko asiaa. Juuripaakku on nimittäin niin tukeva, että se kestää nostamista ja siirtämistä. Eräs taimimyymälässä työskentelvä henkilö kertoi, että asiakas tuli valittamaan kun kurjenpolvet eivät levinneet kuten piti. Miesraasu ei ollut poistanut muoviruukkuja, vaan istutti perennan astioineen päivineen... Emme naura, sillä jostain on jokaisen aloitettava. Ja monia liian vinhasti leviäviä kasveja - tällaisia ovat vaikka viiruhelpin tapaiset riiviöt - on syytä kurittaa rajaamalla niiden kasvualusta. Rikkinäinen ämpäri sopii joiden kasvien istukseen oikein hyvin eli ne ovat tavallaan pakotettu olemaan astiataimia. Raukat.
perhonen

perhonen

Itämisen salat eivät ole rakettitiedettä, vaan lähinnä vaaditaan kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä. Koska kaikki siemenet eivät aina idä, koeidätän perennojen siemenet kosteassa perliitissä pienessä muovipussissa, joko kylmässä tai lämpimässä, riippuen kasvista. Esimerkiksi salkoruusut ja ritarinkannukset hyvän startin, ja itämisen näkee heti - viikkossa voi tapahtua paljon. Multaan kasviin ehtivät kyllä, jahka siemen saadaan ensin heräämään.

 

* * * 

 

Kahvikapseleita voi käyttää esikasvatukseen. Kaikissa on valmiina jo reikä/reikiä, kahviporot on vain putsattava pois. (Näitä turhakkeita kulkeutuu tuhatmäärin roskiin.)

PARHAAT PÄIVÄMME KULUVAT PIHALLA

Kirjoitan puutarhanhoidosta ja sen ylenpalttisuudesta. Jos mielit antautua kasvun ihmeille ja kipinöinnille, olet oikeilla sivuilla. Toinen sivustoni (www.marimoro.fi) keskittyy kirjailijan töihin ja kirjoihin. Jos olet kiinnostanut luovan kirjoittamisen verkkokurssista tai arvostelupalvelu, piipahda siellä.

Kirjatilaukset voi tehdä Puutarhakirjat-sivulla.

Mörönperän puutarhan ja saippuoiden yhteisen Facebook-sivun löydät täältä. Tykkäämällä sivusta saat tiedon uusista blogikirjoituksista uutisvirtaasi!

UUSIMMAT KIRJOITUKSET

Julkaistu: 19.03.2019
Julkaistu: 11.03.2019
Julkaistu: 05.03.2019
Julkaistu: 26.02.2019
Julkaistu: 18.02.2019
Julkaistu: 11.02.2019
Julkaistu: 04.02.2019
Julkaistu: 28.01.2019
Julkaistu: 23.01.2019
Julkaistu: 13.01.2019

OTA YHTEYTTÄ

paljonko on 2 plus 2

© Copyright 2011-2019 - Mari Mörö || Web-nikkarointi: Verkkoverstas