Tasaus tulee, oletko valmis
18.03.18

Ruukkujen pesu hakkaa ikkunan pesun mennen tullen.
Kärsimyskukat odottavat uusia tukikeppejä. Siis vesurin kanssa lepikkoon, hopi hopi


KOHTI TASAUSTA

  

Kevätpäivän tasaus lähestyy: 20.3. kello 16.15. voi taas kiitellä, että päivä ja yö ovat yhtä pitkiä. Voi ehkä ottaa lasillisen skumppaa tai kuivaa siideriä tai vaikka porkkanamehua. Pimeys on joka tapauksessa takana, ja me kestimme sen! Japanissa juhlitaan jo hanamia eli kirsikankukkien kukintaa. Hanamia voi viettää kyllä myös vaikka Roihuvuoressa piknikin merkeissä. Tänä vuonna taitaa kukinta viivästyä, niin kävi viime vuonna. Mörönperällä kukkivat kalenterinsa kadottaneet hyasintit, ja monet talvehtineet ruukkuasukit kehittävät nuppujaan. Kirsikan kukinnasta ei meillä ole vielä pelkoa. 

Siivousneurootikko ei täällä viihtyisi: multaa, lecasoraa, sanomalehden suikaleita, siemeniä ja ruukkuja on kaikkialla. Maaliskuussa sitä luulee tosissaan, että tarvitsee tomaatteja kuin perustaisi pastatehtaan. Tätä paikkaa voin muuten suositella: https://www.reneesgarden.com

Kyseisen firman 'Marvel Stripe' on keltapunaraidallinen kummajainen, mutta makua on mahdoton kuvata. Mustanpuhuvaa 'Indigo Blueta' olen kasvattanut ennenkin, sitä kutsutaan kai sinitomaatiksi. Kaikesta päätellen olen perustamassa myös purjopeltoa ja punapuumetsää, mutta liioittelu on lystimpää kuin pihtailu ja nipottaminen. Sitä paitsi luonto on se suurin liioittelija. Tulevaisuus on varmistettava ja sen vuoksi luonto käyttää kaikki evoluution koettelemat konstit. Joten pientä tämä kasvihuoneen ruuhka on, loppujen lopuksi. 

Ekotorilta pelastettu tehosekoitin jauhaa muutaman muovikassillisen kananmunankuoria. (Muutamasta leipomosta näitä välillä saan suurempia eriä.) Metrinen hanki estää varsinaisen kenttätyön ja kalsiumin levittämisen, ja innoissani kiikutin myös tuhka-astiat odottamaan levittämistä. Komposti pysyi hengissä helmikuuhun saakka, mutta sitten alkoivat kovat pakkaset ja hajottavien bakteerien riehuminen hiljeni. Kyllä sen saa taas hereille, kunhan pakkaset hellittävät. Hevonkakka höyryää jo autotallissa.

 

* * * 

 

Barnhavenin esikoiden itämisajasta ja vaikeusasteesta varoiteltiin, mutta hah! Senttiset taimitöpöt pilkistävät mullasta. Entusiastin paketin siemenet itivät sataprosenttisesti, ja se on tällaiselle pakanalle yhtä suuri ihme kuin Lourdesin parantava vesi. Nyt taimet on pidettävä suojassa liialta lämmöltä ja paahteelta, eikä niitä saa päästää kuivahtamaan. (Sama juttu valeunikoiden kanssa.) Sitä olisi voinut aloittaa esikkokokeilut myöhemminkin ja viettää maaliskuun esimerkiksi lepositeissä, mutta kun ei malta. Aikaisemmat Barnhavein esikot eivät ole talvehtineet, eivät varsinkaan kerrotut tapaukset. Mutta maaliskuu ei ole menetysten miettimisen aikaa, sillä kolaukset nollataan kevätpäiväntasauksen myötä. 

Hyvää vauhtia puuvartiseksi pensaaksi kehittyvä tuoksupelargonia (nimetön) piti leikata ronskisti. Ensimmäinen pieni pinkki kukka ilmaantui jo, ja lisää on luvassa. Hienonhieno ruusun, sitruunan ja vaniljan tuoksu karkottaa kärpäset, siksi se on hyvä keittiö- ja kuistikasvi. Mitä lämpimämmässä kasvi kasvaa, sitä voimakkaammin se tuoksuu. Kun puutarhatuttava kävi taannoin Etelä-Afrikassa ja tutustui pelakuun luontaisiin kasvupaikkoihin, se oli kohtalokasta. Lähes kaikki muut kukat saivat sen jälkeen kyytiä, ja suuri parveke on kesäaikaan on tomaattien lisäksi pyhitetty mitä moninaisimmille Geranium-suvun edustajille. Alun perin ruotsiksi kirjoitettu Susanna Rosénin Suuri Pelargonikirja on hyvä ensiapuopas pelakuukaipaukseen. 

Kärsimyskukat venyvät kohti valoa, mutta niissä ei ole vielä nuppuja. Varovaisen lannoituksen voi aloittaa jo, ja pintamulta meni vaihtoon. Tukikeppejä puuttuu, ja harpon hangen poikki vesurin kanssa lepikkoon. Ensimmäisestä talvestaan selvinneet kaksi pienempää passiota ovat kiertyneet somasti kepin ympärille, mutta tuskin ne tänä vuonna vielä kukkivat. (Itivät viime huhtikuussa.) Sinisarja kaipaa uutta ruukkua. Annoin joskus yli 10 vuotta sitten juuri tämän saman kasvin siemeniä eräälle ystävälle. Olin poiminut aarteet Peter Smithersin hiljentyneeltä puutarhalta Luganosta. Siemenet itivät ja kasvit kukkivatkin kerran, mutta sitten olin vaihteeksi pitkään poissa, ja viherhuone pääsi jäätymään sähkökatkoksen vuoksi. (Ilmalämpöpumppu ei käynnistynytkään.) Tappiot eivät kirvele enää, mutta melko suuren kasvimäärän menettäminen söi hiukan motivaatiota. Onneksi ystävä oli antanut samaisen sinisarjan siemeniä eräälle viherpeukulle, jolta sain kasvin sitten mahtavan kokoisena – näin ne kasvit kiertävät. Varmuuskopioita on siis hyvä olla. Nyt sinisarja kuuluu niihin, jotka vien visuun talteen kun olen kaukana poissa. Hyvää kasvihotellia ei muuten ole helppo löytää, sen sijaan lemmikit saa hoivakotiin ilman sen suurempaa etsimistä.

Vuosi sitten saattoi tehdä lämmittämättömässä kasvihuoneessa jo pitkää päivää. Nyt olo on kuin hevosella, joka potkii pilttuussa kärsimättömänä ja pureskelee ovia. Onneksi sentään voi pestä ruukkuja ja haalia pajukosta tukikeppejä. Hiihtämisessäkään ei ole moittimista, mutta ei se kokonaista päivää täytä, ei millään. Kun katselee revontulia ja istuu pilkkihaalareissa nenä huurussa suunnittelemassa kasvimaata ja täydennyksiä perennapenkkeihin, ei ensimmäisenä pidä harmitella, että juhannus on jo kolmen kuukauden kuluttua. Siihen saakka puuhastelu olkoon villiä ja vapaata, ja ollakseni rehellinen myös sen jälkeen!

 

P.S. Kukkanuottasilla-kirjasta on tullut palautetta, kiitos siitä. 

Uusille lukijoille tiedoksi: Mikäli tilaat kirjan maaliskuussa, saat viisi siemenpussukkaa kaupan päälle. (Tilaukset Ota yhteyttä -lomakkeella.) 

Hinta on postikuluineen 5,20. (Samaan hintaan saa muuten kaksi kirjaa.)

Lisää mukaan puhelinnumero, sillä Posti tarvitsee sen.

 

 

 

 

Punapuut itivät! Niistä ajattelin kasvattaa pienen bonsaimetsikön. Parisentuhatta vuotta, ja ne ovat satametrisiä...

Aikuiseen makuun
15.03.18

Vihertumpun tosi-tv sisältää reaaliaikaista meininkiä.
Laittakaapa ylös.

 

Tosi-tv (aikuiseen makuun)

 

Tässä ainoa tosi-tv-lähetys meikäläisen makuun: Avaan jääkaapin ja katselen sinne piilotettuja minigrip-pusseja. Kuinka ollakaan miltei kaikista pussukoista pilkistää jotakin. Pussit on auaistava ja itävät ihmeet saatava multaan mahdollisimman pian. Ei siis ehdi tehdä ruokaa tälläkään viikolla. Ehkä joskus jääkaappi palautuu vielä ruoan säilytyspaikaksi tai sitten ei. Valon lisääntyessä ei juuri ehdi ajatella ruokaa. En voi kuin kadehtia niitä, joilla on aikaa valokuvata päivittäiset ateriansa someen. Ei ole aterioita, eikä varsinkaan aikaa kuvata niitä! Tähän aikaan vuodesta olen askeetti, ja pakastimen tyhjentämisen lisäksi ehdin juuri ja juuri syödä aamupuuron. Keripukilta ja muilta puutostaudeilta pelastavat pakastin sekä satunnaiset hotelliaamiaiset. 

Pelastaa, kyllä. Viikon aikana olen saanut nauttia työmatkan yhteydessä hotelliaamiaisen kahdesti, mutta en osaa valmiiseen pöytään istutettunakaan haalia muuta kuin puuroa ja marjoja. (Skandaali Scandic Hämeenpuistossa, siis siinä joka oli vielä 12.3. Cumulus. Siellä ei ollut puuroa lainkaan!) Jos olisin hotellikriitikko, niin vanha kunnon Torni hakkaa kyllä Scandicit mennen tullen, myös aamiaisen osalta. Asetelma on tosin epäreilu, eli vähän samanlainen kuin jos vertaisi aitoa vastaa muovista tehtyyn räpsyyn. 

Pipahdus Plantagenissa Pirkanmaalla kannatti, sillä dyykkasin mukaan kertakäyttöisiä kennoja. (Kennojen narsissit ja muut sesonkikukat rahdataan niissä.) Ystävällinen myyjä kiikutti kennoja kasapäin, ne kun ovat heille ongelmajätettä. Ja mikä parasta, kennoja on erikokoisia. Kaupan siemenvalikoima ei ollut erityisen runsas, rautakaupan puutarhaosastolla se on jopa tuplasti laajempi. Mukaan lähti kuitenkin rosmariiniruukku ja sitten ostin jälkikasvulle muutaman viherkasvin. Ei ole mennut kasvattajan rooli täysn pieleen, kun seuraavassa polvessa vihertää peukalo. Viime vuonna samaisen Plantagenin perennat tulivat todella aikaisin eli maaliskuussa, ja niiden pitäminen myyntikunnossa ei sisätiloissa ole helpoimmasta päästä. Akielijat ja kurjenpolvet ovat kukassa, kun ne saapuvat Hollannista. Kotitarhuri näkee kukinnan pihassaan joskus tulevaisuudessa. Jopa Plantagenin myyjä ihmetteli liian aikaisia tilauksia. (Niitä ei voi kuulemma muuttaa.)

Ei ole pelkoa omassakaan pihasta siitä, että maaliskuussa pääsisi puutarhatöihin. Joinakin vuosina se on ollut mahdollista, mutta nyt ei. Lunta on kasvihuoneen ympärillä noin metrin verran, ja routa on syvällä. Selvitin tieni kasvihuoneen sisään ja tiputtelin lumet katolta. Vaikka ulkona oli vähintään viiden asteen pakkanen ja kohtalainen tuuli, itämistä odottavien kylvösten äärellä tuntui auringon lämpö. Selailin kylvöastioiden kylttejä ja yritin muistella, mitä olen mahtanut kylvää viime syksynä. Vahingosta viisastuneena pihdat odottavat itämistä kasvihuoneessa, sillä niiden siemenet kelpaavat hiirille ja linnuille. Jänönputkia on muutamia erilaisia, ja karhunjuuren ja kaukasiankirahvikukan kanssa kanssa olen ilman muuta liioitellut. Joitakin laukkoja muistan kylväneeni vielä viime tipassa. Avoimissa Puutarhoissa niistä pääsee kätevästi eroon. Tänä vuonna tuo päivä osuu 1.7. (Päivän annista myöhemmin lisää.) 30.6. pidämme Tainan kanssa Mörönperällä taimenvaihtotapahtuman, ja lsiää siitäkin sitten lähempänä. Nuppula goes Mörönperä -kokoontumisajoihin ovat kaikki viherviirupäät tervetulleita, ja pääpaino on vaihtareissa.

Uuden kirjan tiimoilta on tullut jo palautetta. Liisa kertoi revenneensä nauruun sivuilla 64 ja 142. Paula sai hepulin junassa niin ikään sivun 64 äärellä. En muista, mitä noilla sivuilla tapahtuu, mutta en pidä tällaisia kirjan sivuvaikutuksia lainkaan pahana! Kyllä puutarhakirjasta saa tulla hyvä mieli, eikä nauru pilaa sisältöä. Tekijällekin saa hihitellä, kyllä sen hän sen kestää. Hän kun palaa taas oman tosi-telkkarinsa ääreen kääntelemään muovipusseja. Vaahteroissakin on jo elonmerkkejä, ja ruukkuihin taputellut punamäntypienokaiset lähes valmis metsä.

 

 

 

Kaukasiankirahvikukkia tulossa.

PARHAAT PÄIVÄMME KULUVAT PIHALLA

Kirjoitan puutarhanhoidosta ja sen ylenpalttisuudesta. Jos mielit antautua kasvun ihmeille ja kipinöinnille, olet oikeilla sivuilla. Toinen sivustoni (www.marimoro.fi) keskittyy kirjailijan töihin ja kirjoihin. Jos olet kiinnostanut luovan kirjoittamisen verkkokurssista tai arvostelupalvelu, piipahda siellä.

Kirjatilaukset voi tehdä Puutarhakirjat-sivulla.

Mörönperän puutarhan ja saippuoiden yhteisen Facebook-sivun löydät täältä. Tykkäämällä sivusta saat tiedon uusista blogikirjoituksista uutisvirtaasi!

UUSIMMAT KIRJOITUKSET

Julkaistu: 18.03.2018
Julkaistu: 15.03.2018
Julkaistu: 10.03.2018
Julkaistu: 26.02.2018
Julkaistu: 14.02.2018
Julkaistu: 12.02.2018
Julkaistu: 07.02.2018
Julkaistu: 19.01.2018
Julkaistu: 26.12.2017
Julkaistu: 23.12.2017

OTA YHTEYTTÄ

paljonko on 2 plus 2

KUKASSA NYT

AJANKOHTAISTA

VAPAASTI VERSOO TAAS

  ARVOISAT LUKIJAT! 

 

                     

 

Kukkanuottasilla on ilmestynyt! 

Tarjolla on garden writingia eli puutarhajuttuja suoraan ruukutuspöydältä.  

Maaliskuun loppuun mennessä tilaajille runsas siemenyllätys (5 ps.)

Hinta 25 e (sis. postikulut)

Huom! Postin Helposti-palvelu tarvitsee myös puhelinnumerosi. 

 

 

  


 

  

 Kukkasuutarin sielu -kirja tilattavissa:

etusivun Ota yhteyttä -lomakkeella 

15 € (+ postitus 5,20).

Tai mistä tahansa kirjakaupasta.

Mukana siemenyllätys - totta kai!

 

 

  

              

             

      

    Lujaa laatua taimilavan takaa! 

 

 

      

 

 

 

Kukkasuutari ei voi luomakunnalta kuulemalleen 

kutsumukselle mitään,

eikä sen puolen haluakaan. 

 

 

      

 

 

Hän on sielukas sekoitus arktista vetokoiraa,

sirkustaiteilijaa, uppokeijua,

kellarikemistiä,

kirjoittajaa,

sopimussotilasta

ja kasvikuiskaajaa. 

 

 

 

 

                                   Sesonki on aina päällä.

                                     Sitä saa, mikä itää. 


LUOMUKOSMETIIKAN YSTÄVÄT HUOMIO!

SAIPPUANTEKOKURSSIA ON KYSYTTY USEIN JA TÄSSÄ VASTAUS PYYNTÖIHIN:


13.7. (9.00.-17.00) 

hinta 45 e / hlö 

Kurssipaikka: Mikkeli

 

Tietoa löytyy täältä: http://www.vapaastiversoo.fi/Saippuakurssi%2013.7.

Mukaan otetaan 8 kurssilaista.

 

  

© Copyright 2011-2018 - Mari Mörö || Web-nikkarointi: Verkkoverstas