Liiteriromantiikkaa
19.03.19

Ruusuja leikkaamassa.
Uusia asukkaita etsitään.

 

LIITERIROMANTIIKKAA 

 

Hämeenlinnan puutarhaseuralle kiitokset. Kävin höpisemässä romantiikasta ja puutarhoista, ja väkeä oli kiitettävästi. Mennyt aika saa näkyä keitaissamme, sillä nostalgia toimii paremmin kuin hataran tulevaisuuden ajatteleminen. Siemeniä oli jaossa, ja kaikki pussukat katosivat viherpeukkujen matkaan, kuten oli tarkoituskin. Kirjoja postitan huomenna lisää. (En ollut varautunut yleisöryntäykseen. Sain lahjaksi komean pajutyön, sellainen jos mikä on katseenvangitsija. Pajutyöt kuuluvat romanttiseen puutarhaan, ja pihan romanttisin ja salaisin nurkkaus on kehystetty köynnöksin. Kukkapaljouden keskellä on pari tuolia ja pöytä - ruosteessa kaikki - ja baari perhosille ja ihmisille. Koiran haukkua ei kuulu, pölyttäjiä on jonoksi asti.

 

Liiterissä pääsee pian askartelemaan. Kärkisarjat ja ruuvit on kaivettu esille ja kenttäsirkkeli nostettu varastosta. Puutavaraa (kuten filmivaneria) on haalittu sieltä täältä, vielä kun muistaisi kiikuttaa kirveeet terottajalle ja vaihtaa pöytäösahan terän. Pari Kanadasta tuotua työkalua odottaa sisäänajoa. Ensin kuitenkin pitää putsata linnunpöntöt ja tehdä muutamia uusia. Malleja on useampia, ja mielikuvitusta saa käyttää. Viime kesänä pidetty Lintujen asuntonäyttely oli myös minun mielestäni kiinnostavampi kuin ne ihmisille suunnitellut pömpelit. Kuten tiedetään, ei Suomen linnuilla saati eläimillä mene kovin hyvin, ja hyönteiskato on uhka. 

 

Oma ilmastomarssini on käytännön työtä eli olen puutarhahommissa/ulkotöissä seuraavat kuukaudet. Uusia puita, perennoja ja sitten pelkkiä yksivuotisia. Muutama projekti pitää saada loppuun, ja aloittaa toinen mokoma. Eivät ne ikinä lopu. Parina kesänä olen hävittänyt keskikokoisen kirjaston, ja nyt on alkanut kaduttaa: olisiko pitänyt kärrätä ne hyönteishotelliksi tontille? Nimittäin näillä selkosilla Ekotorille kärrätyt kirjat liikkuvat lähinnä uuniin eli energiaksi. 

 

Pääsiäinen lähestyy, ja se tietää perinteisesti pihakauden avajaisia ja esimerkiksi ruusujen leikkaamista. Minna Canthin kunniaksi leikkasin onnenpensaan (Forsythia) oksia maljakkoon, ja keltaiset kukat avautuvat ehkä viikon päästä. Sain joululahjaksi ruusunleikkaajan (paksut) nahkahanskat, sellaiset kainaloon asti yltävät. Ruusujen kanssa tarvitaan myös kauluri ja kasvosuoja. Nahkakypärä ja suojalasit kesyttävät jopa Pohjanruusun, vaikkei tyylipisteet riitä Voguen kanteen, eivät edes Maaseudun Tulevaisuuteen. 

Ensi viikolla tulee tarinaa Tukohlman puutarhamessuilta. 

Kasvien sote
11.03.19

Ehkä nämä herrat miettivät kasvien oikeuksia sotepiirissä.
Purjolajikkeista kokeilussa 'Bandit'.

 

 KASVIEN SOTE

  

Maaliskuun valossa kasvit näyttävät terveiltä. (Juu, ne eivät katso yöt läpeensä Netflixiä eivätkä syö roskaruokaa.) Sotesotku ei ole ulottunut niihin, ja ne kasvavat ilman vaalikuumetta. Osa kylvöistä saa vielä odottaa, mutta esikot ja orvokit ovat osin jo itäneet. Purjon koukkumaiset taimet nousevat ensi viikolla. Chilit pääsivät hyvään vauhtiin, kun idätin ne lämpömaton päällä vermikuliitissa. (Jogurttikone jouduttaa itämistä kummasti. Optimilämpötila paprikoiden itämiselle on 28-29 C, ja kestää noin 8 vrk.) Tomaattien kanssa viivyttelen vielä. Kärsimyskukat ovat kiertyneet keppeihin ja auttelen niitä naruilla. Yksin nurkkaus viherhuoneessa muistuttaa joukkosidontapaikkaa, mutta kukaan ei ole loukkaantunut eikä sairas. Hyvä.

 

Hangen alle unohdetut kylvökset ovat saaneet taatusti kylmäkäsittelyn. Tiedätte varmaan sellaisia asiakaspalveluun päätyneitä ihmisiä, jotka ovat väärällä alalla? Mikkelissä on muinoin lelukauppa, ja siellä äärettömän vihamielinen myyjä. (Kukaan ei halunnut asioida siellä.) Myyjän olisi pitänyt mennä hommiin kylmäpuolelle, ei suinkaan jaella luunappeja lapsille tai aikuisille. Hänen katseellaan olisi siementen kylmäkäsittely käynyt hujauksessa, mutta yksikään taimi ei varmaan olisi jäänyt henkiin hänen hoivissaan. Ehkä täti oli aikoinaan TET-harjoittelussa Leningradissa, kenties ojentamassa kovaa vessapaperia Eremitaasin toiletissa.

                                             

Tanssista ei ole taimipoltteeseen pitkä matka. Kyllä siinä kylväjän jalka nousee ja vihertumppua suorastaan hyppyyttää, jos taimiin iskee tuo valitettavan tavallinen tauti. Se saa kasvin varren nahistumaan ja koko hökötyksen nuupahtamaan, ja kylväjä syyttää itseään. Usein taimipoltteen aiheuttama sieni saapuu ostomullan mukana.Kyseinen riesa saa esimerkiksi tomaatin varren nuutumaan tai koko taimen kuukahtamaan, ja kasvu loppuu. Jos taimi toipuu, niin siitä ei tule kummoista eläjää. Yleensä taimipoltteen vikuuttamat tapaukset kannattaa heittää pois, koska parannuskeinoa ei ole. Minkään sotepiirin kasvimanaajakaan voi auttaa.

 

Täällä on tietoa ja kuvia ko. taudista https://portal.mtt.fi/portal/pls/portal/tuh_mtt.tuh_mtt_perus_pack.tul_tuhoojatiedot_kasper?p_tuhooja_seqno=59794

 

Ostomultien koostumus vaihtelee, ja moni karttaa tiettyjä halpahallien myymiä satseja. Halpistöhnästä on tullut helposti taimipoltetta, monet sanovat. Kasvitauteja on tietysti muitakin, ja ne voivat saapua siementen mukana. (En ole tämän alan asiantuntija, aika kotipuutarhuri harva on.) Monelle on tuttu kanelihome eli sananmukaisesti käy niin, että mullan pintaan tulee jauhomaista kasvustoa, joka muuttuu pikku hiljaa sinapinväriseksi. Kanelihome tulee turvepitoisen mullan mukana, ja siitä pääsee eroon mäntysuoparuiskutuksella. Kasvi ei onneksi ole pilalla. Ja sitten on vielä ne minidroonit eli pienet harsosääsket. Ne sikiävät mullassa ja ne lentävät esimerkiksi tietokoneen näyttöä päin. 

 

Useimmat kasvit eivät tykkää uimisesta eivätkä edes märistä jaloista. Liian innokas kastelu altistaa taudeille. Altakastelu tai suihkutus sopii paremmin kuin se, että kaataa vettä kasviparkojen niskaan liikaa. Hankin juuri pienen erän soraa akvaarioliikkeestä, ja ripottelen kivitavaraa taimien juurelle. Sora pitää kosteuden tasaisena, ja sitä paitsi Monty Don viskelee soraa lähes kaikkiin purkkeihin. Hiekka/sora mullan pinnalla vaikeuttaa harsosääskien lisääntymistä. Heti huomenna levitän muutaman ötökkäongelmaisen kasvin pinnalle kunnon kerroksen. 

 

Illan suussa kävin tänään halaamassa pihan kilpikaarnaista mäntyä, se kun on ollut paikalla noin 280 vuotta. Kaikenlaisia uhittelevia pellejä tulee ja menee, on partaa, viiksiä tai oranssi naama. Niistä ei tuollainen viisas puu välitä hittojakaan, ja Sandels (puun nimi) sanoi että ei äänestäisi tässä kinkeripiirissä ketään, ei vaikka saisi paperit. Se on kylän, seudun ja koko läänin metsähakkuista melko tolaltaan.Kurkkasin douglaskuusikylvöksiä, ja tuskin maltan odottaa mahdollista päätehakkuita vuonna 2793. 

PARHAAT PÄIVÄMME KULUVAT PIHALLA

Kirjoitan puutarhanhoidosta ja sen ylenpalttisuudesta. Jos mielit antautua kasvun ihmeille ja kipinöinnille, olet oikeilla sivuilla. Toinen sivustoni (www.marimoro.fi) keskittyy kirjailijan töihin ja kirjoihin. Jos olet kiinnostanut luovan kirjoittamisen verkkokurssista tai arvostelupalvelu, piipahda siellä.

Kirjatilaukset voi tehdä Puutarhakirjat-sivulla.

Mörönperän puutarhan ja saippuoiden yhteisen Facebook-sivun löydät täältä. Tykkäämällä sivusta saat tiedon uusista blogikirjoituksista uutisvirtaasi!

UUSIMMAT KIRJOITUKSET

Julkaistu: 19.03.2019
Julkaistu: 11.03.2019
Julkaistu: 05.03.2019
Julkaistu: 26.02.2019
Julkaistu: 18.02.2019
Julkaistu: 11.02.2019
Julkaistu: 04.02.2019
Julkaistu: 28.01.2019
Julkaistu: 23.01.2019
Julkaistu: 13.01.2019

OTA YHTEYTTÄ

paljonko on 2 plus 2

KUKASSA NYT

AJANKOHTAISTA

VAPAASTI VERSOO TAAS

  ARVOISAT LUKIJAT! 

 

                     

 

  

 


Kukkanuottasilla-kirja tilattavissa suoraan tekijältä.

"Vuoden 2018 persoonallisin ja hauskin puutarhakirja."

Näin lukijat ja jopa kriitikot väittävät, en haraa vastaan!

Hinta 22 € (+ postikulut) 

Huom! Postin Helposti-palvelu tarvitsee myös puhelinnumerosi.

 

 

 

  


 

  

 

 

Kukkasuutarin sielu -kirjaa on tilattavissa myös.

Ota yhteyttä -lomakkeella 

18 € (+ 5,90).

(Tai mistä tahansa kirjakaupasta, tosin hinta on siellä noin 38 euroa.)

 

Jos tilaat Kukkanuottasilla-kirjan ja Kukkasuutarin sielun, saat 

ne yhteishintaan 37 € (sis. postituksen.)

Muista liittää mukaan puhelinnumerosi.

 

 

  

              

             

      

    Lujaa laatua taimilavan takaa! 

 

 

      

 

 

 

Kukkasuutari ei voi luomakunnalta kuulemalleen 

kutsumukselle mitään,

eikä sen puolen haluakaan. 

 

 

      

 

 

Hän on sielukas sekoitus arktista vetokoiraa,

sirkustaiteilijaa, uppokeijua,

kellarikemistiä,

kirjoittajaa,

sopimussotilasta

ja kasvikuiskaajaa. 

 

 

 

 

                                   Sesonki on aina päällä.

                                     Sitä saa, mikä itää. 
PUHDASTA ASIAA - hyväksi kehuttuja saippuoita 

Tarjolla viiden saippuan satsi (manteli, suola, kehäkukka, laventeli, naturel)

hintaan 20 € (+ postikulut).

(Täytä tilauslomake) 

 

 

 

 

 

 


  

© Copyright 2011-2019 - Mari Mörö || Web-nikkarointi: Verkkoverstas