Viimeiset kesakukat
30.09.18

Sunken Garden eli yksi Butchartin laajoista puutarhoista.

 

 

Kesäkauden viimeinen lämmin sunnuntai tiesi ruuhkaa.

 

 

Viimeiset kesäkukat

 

Normipäiviä. Järjestelen suodatinpussien sisältöjä ja yritän saada tolkkua siemenkaaoksesta. Vaihteeksi sama tilanne: pakkaan nyysimäni siemenet ja yritän nimetä ne. Kahdessa päivässä sain mukaan kohtalaisen määrän pakattavaa. Ensin menin Abkhazin pienelle puutarhalle ja sitten Butchartin paratiisiin. Ensinmainitussa paikassa pyysin luvan kuten ennenkin, ja Butchartilta sain siemeniä alueelta, jonne vapaaehtoiset kuskaavat kasvijätteitä ja hakevat nuupahtaneiden kukkien tilalle freesimpiä. Tuleva kasvukausi on mielessä, ja siemeniä karttuu myös paikallisten ystävien pihoilta. Eräältä pihalta napsin väriminttujen (Monarda) serkuksi mainitun Monardellan siemeniä, ja kasvilla on kuvaava lempinimi: kojootinminttu. Mörönperällä ovat kojootit kortilla, mutta kissoja riittää ja mehiläisiäkin, noita jälkimmäisiä kyseinen kasvi kuulemma houkuttelee. Talven mittaan kirjoitan sitten uusista kasvituttavuuksista ja siemenistä lisää.

Amerikan mantereella on kymmeniä tuhansia hylättyjä kaivoksia, eikä niiden jäljitä ole jäänyt muuta kuin autioituva asuinpaikkoja ja ympäristöhaittoja. Butchartin kaivos Victoriassa (B.C) on poikkeus, ja olen kirjoittanut kaivoksesta kirjaani (Kukkanuottasilla) ja tehnyt juttua blogiin. Koska rapsutan kaivosalueen maankamaraa nyt vapaaehtoisenakin muutaman päivän, paikasta on tullut entistä tutumpi.

Maailman perintökohteisiin tätä nykyä kuuluva Butchartin tarha oli syyskuun viimeisenä sunnuntaina todella ruuhkainen. Ihmiset olivat tulleet nauttimaan viimeisestä kesäpäivästä, vapaalla olin itsekin. Ravintolaan oli turha yrittää, ja pitkät oli oli jonot myös kahviloissa. (Useita.) Laajat parkkialueet pullistelivat, enkä ollut löytää autoani. Parkkipaikat on merkitty eläinlogoin, ja kärry oli parkissa rapujen ja kalojen alueella, mikä ei ole ihan pieni läntti.  Kun ystäväni Pirjo ja Reijo tulivat tänne marraskuun loppupuolella parisen vuotta sitten, ei tungoksesta ollut tietoakaan. Sekä Reijo että minä valokuvasimme tyhjää puutarhaa. 

Butchartin kaivos kuuluu poikkeustapauksiin. Ani harva kaivospohatta ei ole halunnut maisemoida raaka-aineista niistämäänsä ympäristöä. Mielikuva kaivospohatoista on vahva. Butchartin kanssa samalla Vancouverinsaarella toiminut hiiliparoni Dunsmuir ei ollut mikään filantrooppi, vaan häijy ja ahne, ainakin näin on saatu lukea aikaisten todistuksista ja jopa suomeksi. Moni suomalainen raatoi hiiliparonin kaivoksella Nanaimossa 1890-luvulla ja niin huonoissa oloissa, että kokemus kirvoitti tarttumaan kynään. Näiden miesten ydinjoukko seisoi Kurikan takana, kun hän perusti sitten Sointulan utopian noin 500 kilometrin päähän Nanaimosta pienelle Malkosaarelle. Viimeinen pisara suomalaisille oli, kun yhden kaivoksen ehdyttyä työläisten piti purkaa ja viedä samat asuinhökkelit mukaan noin yhdessä päivässä. Sointulaan, Sointulaan siis! Sinne ei kaivospohatan mielivalta yltäisi, ja kaikki olisivat tasa-arvoisia! (Romaanini Hajavalo ilmestyy pian, ja siinä sivutaan Nanaimon kaivosasiaa ja utopiaa.)

Näin siis tarhan kesäterässä, kaikki noin 35 hehtaaria. Tällaista määrää kesäkukkaistutuksia en muista nähneeni aikaisemmin. Paikka paikoin kesäkukkia on useammassa kerroksessa eli maanpäällisten eri kokoisten kukkien lisäksi vielä köynnöksiä. Butchartilla on laajat kasvihuoneet ja -tarhat, ja uusia istutuksia tehdään pitkin kesää. Viime kesä oli niin kuiva, että kastelemiseen meni aikaa enemmän kuin aikaisempina vuosina. Kun työntekijät ja vapaaehtoiset lasketaan mukaan, saadaan noin 1500 ahkeraa käsiparia. Vapaaehtoisten joukossa olen välillä itsekin. Kun kesäkukat korjataan pois, aletaan samantien vetää jouluvaloja, ja siihen menee kauan aikaa. Johtoja viritellään noin 30 kilometriä. Näistä viritelmistä voi olla monta mielipidettä, onneksi sentään sinipunavihreä lamppukimara ja tähtisomisteet eivät yllä japanilainen puutarhaan.

Rosario loisti siis vielä, ja sen noin 350 lajiketta olivat pääosin hyvässä kunnossa. Ai tuollainen ruusu on Julia Child, tuo taas on nimetty Nancy Reaganin mukaan. Daaliakokoelma ei sekään ole ihan pieni: noin 280 erilaista. Lokakuussa ruusut katkotaan ja daalioiden juurakot nostetaan, kyltitetään ja viedään talvisäilöön. Kylmänarat yksivuotiset korvataan vahvemmilla vaihtoehdoilla: orvokeilla, kallunoilla ja astereilla. Mihin tahansa päänsä kääntääkin, niin se pieninkin kesäkukkapenkki sisältää noin 250 kukkaa. Joku voisi sanoa, että kukkapaljous menee överiksi esimerkiksi siinä vaiheessa, kun kahvilan terassin katosta roikkuu ehkä 350 muoviamppelia - toinen toistaan kirkuvimmissa väreissä. Mutta tällainen ylenpalttinen tarjonta kuuluu Butchartin konseptiin. Lahjakaupan krääsähyllyssä kukoistava mauttomuus on turistien mielestä niin ihastuttava, että haluavat ostaa Kiinassa tehtyjä kukkavaaseja, -huiveja, -leluja ja erilaisia paitoja, lista on pitkä! Tyydyin katselemaan siementiskiä: taitaa minulla olla jo nuo kaikki.

Nyt vedän saappaat jalkaan ja lähden testaamaan uusimpia kauriin karkotusvinkkejä. Kauriita oli pihassa äsken viisi kappaletta, ja puutarhamyymälästä ostetuilla ritsoilla ei tee mitään. Olen ampunut kauriita kalloon hevoskastanjoilla. Jos tämä on eläinsuojelurikos, niin kannan kaiken vastuun. (Yhdenkään kauriin kallo ei ole valitettavasti haljennut.) Haittaeläimet hävitetään tämän alueen tarhoista yleensä järeämmin asein, sanoisinko suorastaan että tulivoimaan luottaen. Ritsoja käyttävät vain lapset - ja minä.

 

 

 

Kymmenet tuhannet kesäkukat korvataan pian astereilla, kallunoilla ja orvokeilla.
Rosarion valikoima on hengästyttävä.

PARHAAT PÄIVÄMME KULUVAT PIHALLA

Kirjoitan puutarhanhoidosta ja sen ylenpalttisuudesta. Jos mielit antautua kasvun ihmeille ja kipinöinnille, olet oikeilla sivuilla. Toinen sivustoni (www.marimoro.fi) keskittyy kirjailijan töihin ja kirjoihin. Jos olet kiinnostanut luovan kirjoittamisen verkkokurssista tai arvostelupalvelu, piipahda siellä.

Kirjatilaukset voi tehdä Puutarhakirjat-sivulla.

Mörönperän puutarhan ja saippuoiden yhteisen Facebook-sivun löydät täältä. Tykkäämällä sivusta saat tiedon uusista blogikirjoituksista uutisvirtaasi!

UUSIMMAT KIRJOITUKSET

Julkaistu: 19.03.2019
Julkaistu: 11.03.2019
Julkaistu: 05.03.2019
Julkaistu: 26.02.2019
Julkaistu: 18.02.2019
Julkaistu: 11.02.2019
Julkaistu: 04.02.2019
Julkaistu: 28.01.2019
Julkaistu: 23.01.2019
Julkaistu: 13.01.2019

OTA YHTEYTTÄ

paljonko on 2 kertaa 3

KUKASSA NYT

AJANKOHTAISTA

VAPAASTI VERSOO TAAS

  ARVOISAT LUKIJAT! 

 

                     

 

  

 


Kukkanuottasilla-kirja tilattavissa suoraan tekijältä.

"Vuoden 2018 persoonallisin ja hauskin puutarhakirja."

Näin lukijat ja jopa kriitikot väittävät, en haraa vastaan!

Hinta 22 € (+ postikulut) 

Huom! Postin Helposti-palvelu tarvitsee myös puhelinnumerosi.

 

 

 

  


 

  

 

 

Kukkasuutarin sielu -kirjaa on tilattavissa myös.

Ota yhteyttä -lomakkeella 

18 € (+ 5,90).

(Tai mistä tahansa kirjakaupasta, tosin hinta on siellä noin 38 euroa.)

 

Jos tilaat Kukkanuottasilla-kirjan ja Kukkasuutarin sielun, saat 

ne yhteishintaan 37 € (sis. postituksen.)

Muista liittää mukaan puhelinnumerosi.

 

 

  

              

             

      

    Lujaa laatua taimilavan takaa! 

 

 

      

 

 

 

Kukkasuutari ei voi luomakunnalta kuulemalleen 

kutsumukselle mitään,

eikä sen puolen haluakaan. 

 

 

      

 

 

Hän on sielukas sekoitus arktista vetokoiraa,

sirkustaiteilijaa, uppokeijua,

kellarikemistiä,

kirjoittajaa,

sopimussotilasta

ja kasvikuiskaajaa. 

 

 

 

 

                                   Sesonki on aina päällä.

                                     Sitä saa, mikä itää. 
PUHDASTA ASIAA - hyväksi kehuttuja saippuoita 

Tarjolla viiden saippuan satsi (manteli, suola, kehäkukka, laventeli, naturel)

hintaan 20 € (+ postikulut).

(Täytä tilauslomake) 

 

 

 

 

 

 


  

© Copyright 2011-2019 - Mari Mörö || Web-nikkarointi: Verkkoverstas