Valtaa, loistoa ja hitusen toistoa
08.12.18

Enää 334 tuntia - ja päivä on jo pidempi.
Joulu tai juhannus, kyllä tärkeät asiat ovat aina mielessä.

 

 

Valtaa, loistoa ja hitusen toistoa

 

Ei ole ihmisellä valtaa edes omassa komerossa. Löysin työkalujen takaa sinne unohtuneen laatikon, joka oli nakerrettu rikki. Hiiret olivat syöneet noin sata pussillista kaiken maailman kesäkukkien ja erikoisempien kurpitsalajikkeiden siemeniä, ja tehneet pusseista konfetteja ilmeisesti itsenäisyyspäivän juhliinsa. Onneksi vain osa siemenistä on syöty, sillä sisätiloissa ei hävitys ole vielä päässyt vaihtiin. Jouluksi en todellakaan aio antaa hiirille mitään herkkuja: ne ovat saaneet puuronsa  ja mantelinsa jo etukäteen, toisin kuin oravat ja linnut, joille tarjoilen luksusruokaa.

Kello käy - eikä mikä tahansa kello. Tietokoneen näytön alalaidassa on laatikko, joka näyttää tunnit ja sekunnit siihen hetkeen, kun päivä alkaa pidetä. Tätä kirjoittaessani on näkyvissä lukema 334 h 32 min 20 sek. Tarkistan numerot monta kertaa päivässä, mikä on järjetöntä. Ei se mikään lottorivi sentään ole, vaan ennustettavaan suuntaan etenevä systeemi. 

Ja siis joulupäivänä on jo valoa pari minuuttia enemmän, vaikka sitä ei muka tajua. En minäkään sitä huomaa, mutta tunnen sen tuosta hetkestä eteenpäin joka aamu. En makaa enää turtumuksesta mykkänä aamupuuroa tuijottaen enkä vedä työhaalareita päälle epäuskon vallassa, en vaikka viskoisi räntää. 

Vaatimaton pimeänkarkotusaskarteluni on siinä vaiheessa, että sinne on juuri vedetty sähköt eli pikkuruinen lediletka. Tein nimittäin pienen kasvihuoneen, niin pienen, että sadevesitynnyriinkin mahtuu vettä vain 1,2 desiä. Pienet ledit juhlistavat ansaria, jossa vallitsee noin kesäkuun loppu. Hiukan piti nähdä vaivaa ja miettiä, että miten tehdä esimerkiksi kastelukannu, vaikka sen ja monet muut miniatyyrijutut voisi ostaa valmiina. Kasvihuoneen lasit on tehty muinaisesti piirtoheittimisen kalvosta, joita on jäänyt kasa. Hökötyksessä kasvavat muun muassa kärsimyskukat ja hibiscukset ja osa niistä luikertelee ulos ansarin ikkunasta. Sitten kun olen vanhempi ja höppänämpi, niin tämä on sitten se ainoa kasvihuoneeni. Saan siitä iloa ja nyt. Kai tämä on oma vastineeni joulukylälle, joita monet harrastavat. (Joulusta ei ole tietoakaan. Tosin käytin erään konvehtirasian kolosia muotteina, kun tein kipsistä muutamia lehden muotoisia askelmia. Hyvä syy oli syödä suklaata ja etsiä oikeanlaista muottia!)

* * *

Ja sitten jouluasiaa. Pyynnöstä laadin lahjalistan niille, joilla on lähipiirissä krooninen vihertumppu. Mukana ei ole mitään turhaa eikä kallista, osa lahjoista on suorastaan ilmaisia.

- Muovisia irtokarkkirasioita. Ovat ongelmajätettä, mutta kelpaavat hyvin kylvöihin. Iso kasa rasioita tuottaa suunnattoman onnen!

- Kylvömultaa, ei ylärajaa. (300 litran paali ei ole kaikille liioittelua.) Miksei sitä antaisi jouluna, kun multaa on hankittava joka tapauksessa. (Ja kylvöjä voi tehdä jo.)

- Vedenkestävä kynä ja muistilehtiö. Ei enää parkumisia sen vuoksi, että kynä ei toimi!

- Heinäpaali, hevonlantaa ja kanankakkaa. (Näitä ei sitten kannata laittaa kuusen alle eikä takan reunalla roikkuvaan sukkaan. Etenkin tuo 20 kilon kanankakkasäkki saattaa tuoksua hyasinttia voimakkaammin, ja siitä saattaa joku muu kuin vihertumppu pahastua.)

- Otsalamppu ja varaparistot. Päivä varhaistuu ja jatkuu kummasti! Loistoa riittää, eikä sitä ole koskaan liikaa.

- Lahjakortti siemeniä varten. (Voi tilata verkkokaupasta, ja esim. Thompson & Morganilla on loistavia tarjouksia... 30 eurolla saa vaikka mitä.)

- Kinesioteippiä, laastareita ja kylmägeeliä. Ihan siltä varalta, että jotain tapahtuu, kuten yleensä tapahtuu!

- Magnesiumtabletteja. Koska vihertumppu joutuu lujille, hänestä on enemmän iloa ja hyötyä, jos tomumaja toimii paremmin. 

- 20 paria työhanskoja. Näitä ei voi koskaan olla liikaa. Suurissa erissä ostettaessa ovat edullisempia.

- Itkuhälytin. Monet vihertumput sopertelvat levottomasti ulkotöissä, joten lähipiiri voi rauhoittua hälyttimestä. (Uudet mallit ovat sellaisia, että ne suodattavat voimasanat.)

- Slaavilaisten jollotuslaulujen suodatin ja kuulokkeet. Aika moni meistä kammoaa sitä masentavaa mollipuuroa, jota jouluna tarjoillaan. Hyvin varustetuista myymälöistä saa kuulokkeita, joista tulee pelkkiä BBC:n puutarhaohjelmia tuhat tuntia. Kyllä kuulkaa siinä Varpuset jouluaamuna saa kyytiä, kun Eric Robson ja kumppanit pohtivat esimerkiksi ruokasoodan ja muiden keittiöstä löytyvien perusaineiden käyttömahdollisuuksia puutarhassa.

P.S.

Jos joku haluaa tilata uutta puutarhakirjaani Kukkanuottasilla joululahjaksi, se onnistuu vielä. Mukaan tulee viisi siemenerää, joita voi sitten käyttää marakasseina koko joulun ajan! Jos tilaat ennen 18.12., niin kirja ehtii perille. Klikkaa tilauslomake ja laita tonttu asialle!

PARHAAT PÄIVÄMME KULUVAT PIHALLA

Kirjoitan puutarhanhoidosta ja sen ylenpalttisuudesta. Jos mielit antautua kasvun ihmeille ja kipinöinnille, olet oikeilla sivuilla. Toinen sivustoni (www.marimoro.fi) keskittyy kirjailijan töihin ja kirjoihin. Jos olet kiinnostanut luovan kirjoittamisen verkkokurssista tai arvostelupalvelu, piipahda siellä.

Kirjatilaukset voi tehdä Puutarhakirjat-sivulla.

Mörönperän puutarhan ja saippuoiden yhteisen Facebook-sivun löydät täältä. Tykkäämällä sivusta saat tiedon uusista blogikirjoituksista uutisvirtaasi!

UUSIMMAT KIRJOITUKSET

Julkaistu: 19.03.2019
Julkaistu: 11.03.2019
Julkaistu: 05.03.2019
Julkaistu: 26.02.2019
Julkaistu: 18.02.2019
Julkaistu: 11.02.2019
Julkaistu: 04.02.2019
Julkaistu: 28.01.2019
Julkaistu: 23.01.2019
Julkaistu: 13.01.2019

OTA YHTEYTTÄ

paljonko on 2 kertaa 3

KUKASSA NYT

AJANKOHTAISTA

VAPAASTI VERSOO TAAS

  ARVOISAT LUKIJAT! 

 

                     

 

  

 


Kukkanuottasilla-kirja tilattavissa suoraan tekijältä.

"Vuoden 2018 persoonallisin ja hauskin puutarhakirja."

Näin lukijat ja jopa kriitikot väittävät, en haraa vastaan!

Hinta 22 € (+ postikulut) 

Huom! Postin Helposti-palvelu tarvitsee myös puhelinnumerosi.

 

 

 

  


 

  

 

 

Kukkasuutarin sielu -kirjaa on tilattavissa myös.

Ota yhteyttä -lomakkeella 

18 € (+ 5,90).

(Tai mistä tahansa kirjakaupasta, tosin hinta on siellä noin 38 euroa.)

 

Jos tilaat Kukkanuottasilla-kirjan ja Kukkasuutarin sielun, saat 

ne yhteishintaan 37 € (sis. postituksen.)

Muista liittää mukaan puhelinnumerosi.

 

 

  

              

             

      

    Lujaa laatua taimilavan takaa! 

 

 

      

 

 

 

Kukkasuutari ei voi luomakunnalta kuulemalleen 

kutsumukselle mitään,

eikä sen puolen haluakaan. 

 

 

      

 

 

Hän on sielukas sekoitus arktista vetokoiraa,

sirkustaiteilijaa, uppokeijua,

kellarikemistiä,

kirjoittajaa,

sopimussotilasta

ja kasvikuiskaajaa. 

 

 

 

 

                                   Sesonki on aina päällä.

                                     Sitä saa, mikä itää. 
PUHDASTA ASIAA - hyväksi kehuttuja saippuoita 

Tarjolla viiden saippuan satsi (manteli, suola, kehäkukka, laventeli, naturel)

hintaan 20 € (+ postikulut).

(Täytä tilauslomake) 

 

 

 

 

 

 


  

© Copyright 2011-2019 - Mari Mörö || Web-nikkarointi: Verkkoverstas