Tasaus tulee, oletko valmis
18.03.18

Ruukkujen pesu hakkaa ikkunan pesun mennen tullen.
Kärsimyskukat odottavat uusia tukikeppejä. Siis vesurin kanssa lepikkoon, hopi hopi


KOHTI TASAUSTA

  

Kevätpäivän tasaus lähestyy: 20.3. kello 16.15. voi taas kiitellä, että päivä ja yö ovat yhtä pitkiä. Voi ehkä ottaa lasillisen skumppaa tai kuivaa siideriä tai vaikka porkkanamehua. Pimeys on joka tapauksessa takana, ja me kestimme sen! Japanissa juhlitaan jo hanamia eli kirsikankukkien kukintaa. Hanamia voi viettää kyllä myös vaikka Roihuvuoressa piknikin merkeissä. Tänä vuonna taitaa kukinta viivästyä, niin kävi viime vuonna. Mörönperällä kukkivat kalenterinsa kadottaneet hyasintit, ja monet talvehtineet ruukkuasukit kehittävät nuppujaan. Kirsikan kukinnasta ei meillä ole vielä pelkoa. 

Siivousneurootikko ei täällä viihtyisi: multaa, lecasoraa, sanomalehden suikaleita, siemeniä ja ruukkuja on kaikkialla. Maaliskuussa sitä luulee tosissaan, että tarvitsee tomaatteja kuin perustaisi pastatehtaan. Tätä paikkaa voin muuten suositella: https://www.reneesgarden.com

Kyseisen firman 'Marvel Stripe' on keltapunaraidallinen kummajainen, mutta makua on mahdoton kuvata. Mustanpuhuvaa 'Indigo Blueta' olen kasvattanut ennenkin, sitä kutsutaan kai sinitomaatiksi. Kaikesta päätellen olen perustamassa myös purjopeltoa ja punapuumetsää, mutta liioittelu on lystimpää kuin pihtailu ja nipottaminen. Sitä paitsi luonto on se suurin liioittelija. Tulevaisuus on varmistettava ja sen vuoksi luonto käyttää kaikki evoluution koettelemat konstit. Joten pientä tämä kasvihuoneen ruuhka on, loppujen lopuksi. 

Ekotorilta pelastettu tehosekoitin jauhaa muutaman muovikassillisen kananmunankuoria. (Muutamasta leipomosta näitä välillä saan suurempia eriä.) Metrinen hanki estää varsinaisen kenttätyön ja kalsiumin levittämisen, ja innoissani kiikutin myös tuhka-astiat odottamaan levittämistä. Komposti pysyi hengissä helmikuuhun saakka, mutta sitten alkoivat kovat pakkaset ja hajottavien bakteerien riehuminen hiljeni. Kyllä sen saa taas hereille, kunhan pakkaset hellittävät. Hevonkakka höyryää jo autotallissa.

 

* * * 

 

Barnhavenin esikoiden itämisajasta ja vaikeusasteesta varoiteltiin, mutta hah! Senttiset taimitöpöt pilkistävät mullasta. Entusiastin paketin siemenet itivät sataprosenttisesti, ja se on tällaiselle pakanalle yhtä suuri ihme kuin Lourdesin parantava vesi. Nyt taimet on pidettävä suojassa liialta lämmöltä ja paahteelta, eikä niitä saa päästää kuivahtamaan. (Sama juttu valeunikoiden kanssa.) Sitä olisi voinut aloittaa esikkokokeilut myöhemminkin ja viettää maaliskuun esimerkiksi lepositeissä, mutta kun ei malta. Aikaisemmat Barnhavein esikot eivät ole talvehtineet, eivät varsinkaan kerrotut tapaukset. Mutta maaliskuu ei ole menetysten miettimisen aikaa, sillä kolaukset nollataan kevätpäiväntasauksen myötä. 

Hyvää vauhtia puuvartiseksi pensaaksi kehittyvä tuoksupelargonia (nimetön) piti leikata ronskisti. Ensimmäinen pieni pinkki kukka ilmaantui jo, ja lisää on luvassa. Hienonhieno ruusun, sitruunan ja vaniljan tuoksu karkottaa kärpäset, siksi se on hyvä keittiö- ja kuistikasvi. Mitä lämpimämmässä kasvi kasvaa, sitä voimakkaammin se tuoksuu. Kun puutarhatuttava kävi taannoin Etelä-Afrikassa ja tutustui pelakuun luontaisiin kasvupaikkoihin, se oli kohtalokasta. Lähes kaikki muut kukat saivat sen jälkeen kyytiä, ja suuri parveke on kesäaikaan on tomaattien lisäksi pyhitetty mitä moninaisimmille Geranium-suvun edustajille. Alun perin ruotsiksi kirjoitettu Susanna Rosénin Suuri Pelargonikirja on hyvä ensiapuopas pelakuukaipaukseen. 

Kärsimyskukat venyvät kohti valoa, mutta niissä ei ole vielä nuppuja. Varovaisen lannoituksen voi aloittaa jo, ja pintamulta meni vaihtoon. Tukikeppejä puuttuu, ja harpon hangen poikki vesurin kanssa lepikkoon. Ensimmäisestä talvestaan selvinneet kaksi pienempää passiota ovat kiertyneet somasti kepin ympärille, mutta tuskin ne tänä vuonna vielä kukkivat. (Itivät viime huhtikuussa.) Sinisarja kaipaa uutta ruukkua. Annoin joskus yli 10 vuotta sitten juuri tämän saman kasvin siemeniä eräälle ystävälle. Olin poiminut aarteet Peter Smithersin hiljentyneeltä puutarhalta Luganosta. Siemenet itivät ja kasvit kukkivatkin kerran, mutta sitten olin vaihteeksi pitkään poissa, ja viherhuone pääsi jäätymään sähkökatkoksen vuoksi. (Ilmalämpöpumppu ei käynnistynytkään.) Tappiot eivät kirvele enää, mutta melko suuren kasvimäärän menettäminen söi hiukan motivaatiota. Onneksi ystävä oli antanut samaisen sinisarjan siemeniä eräälle viherpeukulle, jolta sain kasvin sitten mahtavan kokoisena – näin ne kasvit kiertävät. Varmuuskopioita on siis hyvä olla. Nyt sinisarja kuuluu niihin, jotka vien visuun talteen kun olen kaukana poissa. Hyvää kasvihotellia ei muuten ole helppo löytää, sen sijaan lemmikit saa hoivakotiin ilman sen suurempaa etsimistä.

Vuosi sitten saattoi tehdä lämmittämättömässä kasvihuoneessa jo pitkää päivää. Nyt olo on kuin hevosella, joka potkii pilttuussa kärsimättömänä ja pureskelee ovia. Onneksi sentään voi pestä ruukkuja ja haalia pajukosta tukikeppejä. Hiihtämisessäkään ei ole moittimista, mutta ei se kokonaista päivää täytä, ei millään. Kun katselee revontulia ja istuu pilkkihaalareissa nenä huurussa suunnittelemassa kasvimaata ja täydennyksiä perennapenkkeihin, ei ensimmäisenä pidä harmitella, että juhannus on jo kolmen kuukauden kuluttua. Siihen saakka puuhastelu olkoon villiä ja vapaata, ja ollakseni rehellinen myös sen jälkeen!

 

P.S. Kukkanuottasilla-kirjasta on tullut palautetta, kiitos siitä. 

Uusille lukijoille tiedoksi: Mikäli tilaat kirjan maaliskuussa, saat viisi siemenpussukkaa kaupan päälle. (Tilaukset Ota yhteyttä -lomakkeella.) 

Hinta on postikuluineen 5,20. (Samaan hintaan saa muuten kaksi kirjaa.)

Lisää mukaan puhelinnumero, sillä Posti tarvitsee sen.

 

 

 

 

Punapuut itivät! Niistä ajattelin kasvattaa pienen bonsaimetsikön. Parisentuhatta vuotta, ja ne ovat satametrisiä...

PARHAAT PÄIVÄMME KULUVAT PIHALLA

Kirjoitan puutarhanhoidosta ja sen ylenpalttisuudesta. Jos mielit antautua kasvun ihmeille ja kipinöinnille, olet oikeilla sivuilla. Toinen sivustoni (www.marimoro.fi) keskittyy kirjailijan töihin ja kirjoihin. Jos olet kiinnostanut luovan kirjoittamisen verkkokurssista tai arvostelupalvelu, piipahda siellä.

Kirjatilaukset voi tehdä Puutarhakirjat-sivulla.

Mörönperän puutarhan ja saippuoiden yhteisen Facebook-sivun löydät täältä. Tykkäämällä sivusta saat tiedon uusista blogikirjoituksista uutisvirtaasi!

UUSIMMAT KIRJOITUKSET

Julkaistu: 18.02.2019
Julkaistu: 11.02.2019
Julkaistu: 04.02.2019
Julkaistu: 28.01.2019
Julkaistu: 23.01.2019
Julkaistu: 13.01.2019
Julkaistu: 17.12.2018
Julkaistu: 17.12.2018
Julkaistu: 08.12.2018
Julkaistu: 16.11.2018

OTA YHTEYTTÄ

minkä värinen on aurinko

KUKASSA NYT

AJANKOHTAISTA

VAPAASTI VERSOO TAAS

  ARVOISAT LUKIJAT! 

 

                     

 

 

 

 

KUKKASUUTARI LIVENÄ 

Tule kuuntelemaan puutarhaesitelmä

Hämeenlinnan kirjastolle 16.3. klo 14.00.

Aiheena Rakkaudella rakennettuja eli tarinoita romanttisista puutarhoista.


* * * 


Tai miten olisi sesongin käynnistäminen Pohjoismaiden suurimmilla puutarhamessuilla - hyvässä seurassa? Klikkaa tästä

 

Ja tässä messuohjelma:

https://www.nordiskatradgardar.se/?sc_lang=sv-se

Jos näette allekirjoittaneen siemenostoksilla, niin ilmoittakaa sosiaaliviranomaisille.

(Kiintiö on kuulemma jo täynnä!)


* * * 


Kukkanuottasilla-kirja tilattavissa suoraan tekijältä.

"Vuoden 2018 persoonallisin ja hauskin puutarhakirja."

Näin lukijat ja jopa kriitikot väittävät, en haraa vastaan!

Hinta 22 € (+ postikulut) 

Huom! Postin Helposti-palvelu tarvitsee myös puhelinnumerosi.

 

 

 

  


 

  

 

 

Kukkasuutarin sielu -kirjaa on tilattavissa myös.

Ota yhteyttä -lomakkeella 

18 € (+ 5,90).

(Tai mistä tahansa kirjakaupasta, tosin hinta on siellä noin 38 euroa.)

 

Jos tilaat Kukkanuottasilla-kirjan ja Kukkasuutarin sielun, saat 

ne yhteishintaan 37 € (sis. postituksen.)

Muista liittää mukaan puhelinnumerosi.

 

 

  

              

             

      

    Lujaa laatua taimilavan takaa! 

 

 

      

 

 

 

Kukkasuutari ei voi luomakunnalta kuulemalleen 

kutsumukselle mitään,

eikä sen puolen haluakaan. 

 

 

      

 

 

Hän on sielukas sekoitus arktista vetokoiraa,

sirkustaiteilijaa, uppokeijua,

kellarikemistiä,

kirjoittajaa,

sopimussotilasta

ja kasvikuiskaajaa. 

 

 

 

 

                                   Sesonki on aina päällä.

                                     Sitä saa, mikä itää. 
PUHDASTA ASIAA - hyväksi kehuttuja saippuoita 

Tarjolla viiden saippuan satsi (manteli, suola, kehäkukka, laventeli, naturel)

hintaan 20 € (+ postikulut).

(Täytä tilauslomake) 

 

 

 

 

 

 


  

© Copyright 2011-2019 - Mari Mörö || Web-nikkarointi: Verkkoverstas