Taimia taikamatolla
28.01.19

Siemeninventaarion keskellä myöhäistelijä-hyasintti kohtaa kärsimyskukan.
Piposta löytyi tällainen purukasa, siemeniä muka. Ei voi kiitellä pakkaajaa, ei.

Taimia taikamatolla

 

Kuuluu olevan juoksumatto joissakin kotitalouksissa. Jos juoksututtaa sisätiloissa, niin kai se on kätevää. Tässä hunsvottivetoisessa hökkelissä pitää tyytyä juoksemaan vain asioiden perässä eli lähinnä allegorian tasolla. Paikallaan polkeminen olisi kyllä tapauksessa pirun tylsää - molemmissa tapauksissa. Ehkä kerran tai jopa kolmesti viikossa tulee juostua matot rullalle silkasta innostuksesta. Mistä tuli mieleen, että lentävä matto tai siis taikamatto on ollut lahjalistallani vuodesta 1969, vaan ei ole vielä näkynyt. (Ranneketta Särkäniemen Lentävään Mattoon ei kannata hankkia, kun laitetta ei enää ole.) Kunnon taikamatto olisi sellainen, että siinä olisi tarpeen mukaan myös termostaatti, ja niin kapinetta voisi käyttää monella tapaa.

Lämpömatto onneksi on. Siinä missä itse makoilen uuninpankolla, niin siemenille on sitten Ekotorilta kaapattu ja lämpövastuksin varustettu patja. Monet siemenet kaipaavat lämpöä, muuten itäminen ei muuten onnistu. (24-26 C on optimaalinen lämpötila.) Vaikka päähuomioni on puutarhakasveissa, niin kyllä sisäkasveja saa olla muutamia. Jokunen vuosi sitten menetin kärsimyskukkia lukuun ottamatta lähes kaikki huonekasvit, sillä kotitontut eivät ole vihertumppuja, eivät vähääkään. Karua settiä siis, vaan pientähän tämä. 

Jos ovat ihmiset erilaisia niin sellaisia ovat kasvitkin. Kylmäkäsittely on tarpeen toisille, ja toisille on sitten taiottava tropiikin olosuhteet. Tuota jälkimmäistä kaipaa esimerkiksi lepakkokukka (Tacca nivea) eli se ei idä, ellei saa ekstralämpöä. Seitsemän vuotta sitten idätin tämä samaista kukkasta, mutta siemenet pääsivät kuivahtamaan kriittisessä vaiheessa. Nyt aion pitää huolta siitä, että siemenet eivät kuivu jogurttikoneessa. Ja että noin 26 asteen lämpötila vallitsee, tasakosteuden lisäksi. Itäminen vie epämääräisen ajan, eli ehkä siihen menee kuukausi, ehkä yhdeksän kuukautta. Samoissa olosuhteissa saattaa itää myös Ariocarpus mix -kaktussatsi. Ei sekään taida hätähousuille olla, ja aion kasvattaa nämä eräälle ihmiselle lahjaksi. (Toivottavasti hän ei lue tätä!)

Mutta valoa kohti mentäessä pitää tehdä siemeninventaario. Osa on alun alkaen merkitty säntillisesti, ja tilatut/ostetut ovat siemenet omissa pussukoissaan. Mutta sitten on tuliaiskasat, ja nämä ties-mitä-kasvien siemeniä sisältävät (etupäässä) perennamysteerit ovat toistaiseksi vain lohduton näkymä erinäisiä paketteja:

46 kpl suodatinpusseja 

21 kpl nenäliinataitosta

18 talouspaperinyssäkkää

13 palleroa, tehty revitystä t-paidasta 

10 Minigrip-pussia

9 epäilyttävää löydöstä eri vaatteiden taskuista ja kengistä

2 sätkäpapereista väsättyä origamia

1 puuvillapipo

1 särkylääkepakkaus

1 huulipunan hylsy 

lisäksi kasa aikakauslehtien sivuista tehtyjä, repeytyneitä kuoria

 

Ei siis ollut ihme, että aamuyöstä nenästä löytyy jotakin, joka saattaa olla jokin Lathyrus-heimoon eli hernekasveihin. Ja näiden kanssa tärveltyi koko viikonloppu. Onneksi apua esimerkiksi tästä sivustosta: https://www.discoverlife.org/mp/20q?guide=Seeds_USID

Ja sama meno koittaa joka vuosi. Siemenaarteiden kätkijä ei ilmeisesti osaa kirjoittaa. Tai sitte jokin universumin laki siinä on, että kiinnostavien siementen ilmaantuessa näkökenttään ei ole käytössä mitään muuta kuin taskut. (Kuten vaikka lenkkipolulla.)

Tein uudenvuodenlupauksen: kuljetan tästä lähtien aina mukanani säänkestävää merkkauskynää ja siementen keräämiseen (pihistämiseen, löytämiseen, lainaamiseen) sopivia pusseja. Vaikka joutuisin vahingossa keskelle militanttihenkistä mielenosoitusta (kuten tapahtui Lontoossa) tai päätyisin hiuksettomien jättikurpitsapäisten ufojen kaappaamaksi (niin kuin jotkut rehvastelevat), niin eivät tuollaiset hässäkät pääse haittaamaan harrastuksia.

Siemenkirjeitä ja niitä on tulossa 14.2. mennessä. Näitä yllämainittuja holtittomuuksia ei ole luvassa, ne pidän itselläni. (Koska en ole edes varma, mitä ne ovat.) Siemenkirjeitä täytyy postittaa huomattavasti enemmän kuin ne luvatut 20. Onneksi kotitontut Isohiisi ja Tupajussi kävivät keräämässä lisää pulloja jonkin hippapaikan liepeiltä ja hankkivat lisää postimerkkejä. Tunkeloa ei saa poistumaan ulkotiloihin, hänen kihtinsä on kuulemma siinä vaiheessa että tonttu istuu mieluummin lämpömaton tuntumassa tarkkailemassa lepakkokukan itämistä ja haaveilemassa matkasta Kentiin. (Kuten minäkin.) Mutta kaikki tontut auttavat siementen pussittamisessa. 

Itävyyttä voi kokeilla, kuten tässä tapauksessa jotain Ipomoea-lajiketta. Neljässä päivässä alkoi tapahtua.

PARHAAT PÄIVÄMME KULUVAT PIHALLA

Kirjoitan puutarhanhoidosta ja sen ylenpalttisuudesta. Jos mielit antautua kasvun ihmeille ja kipinöinnille, olet oikeilla sivuilla. Toinen sivustoni (www.marimoro.fi) keskittyy kirjailijan töihin ja kirjoihin. Jos olet kiinnostanut luovan kirjoittamisen verkkokurssista tai arvostelupalvelu, piipahda siellä.

Kirjatilaukset voi tehdä Puutarhakirjat-sivulla.

Mörönperän puutarhan ja saippuoiden yhteisen Facebook-sivun löydät täältä. Tykkäämällä sivusta saat tiedon uusista blogikirjoituksista uutisvirtaasi!

UUSIMMAT KIRJOITUKSET

Julkaistu: 09.04.2019
Julkaistu: 03.04.2019
Julkaistu: 26.03.2019
Julkaistu: 19.03.2019
Julkaistu: 11.03.2019
Julkaistu: 05.03.2019
Julkaistu: 26.02.2019
Julkaistu: 18.02.2019
Julkaistu: 11.02.2019
Julkaistu: 04.02.2019

OTA YHTEYTTÄ

minkä värinen on aurinko

KUKASSA NYT

AJANKOHTAISTA

VAPAASTI VERSOO TAAS

  ARVOISAT LUKIJAT! 

 

                     

 

  

 


Kukkanuottasilla-kirja tilattavissa suoraan tekijältä.

"Vuoden 2018 persoonallisin ja hauskin puutarhakirja."

Näin lukijat ja jopa kriitikot väittävät, en haraa vastaan!

Hinta 22 € (+ postikulut) 

Huom! Postin Helposti-palvelu tarvitsee myös puhelinnumerosi.

 

 

 

  


 

  

 

 

Kukkasuutarin sielu -kirjaa on tilattavissa myös.

Ota yhteyttä -lomakkeella 

18 € (+ 5,90).

(Tai mistä tahansa kirjakaupasta, tosin hinta on siellä noin 38 euroa.)

 

Jos tilaat Kukkanuottasilla-kirjan ja Kukkasuutarin sielun, saat 

ne yhteishintaan 37 € (sis. postituksen.)

Muista liittää mukaan puhelinnumerosi.

 

 

  

              

             

      

    Lujaa laatua taimilavan takaa! 

 

 

      

 

 

 

Kukkasuutari ei voi luomakunnalta kuulemalleen 

kutsumukselle mitään,

eikä sen puolen haluakaan. 

 

 

      

 

 

Hän on sielukas sekoitus arktista vetokoiraa,

sirkustaiteilijaa, uppokeijua,

kellarikemistiä,

kirjoittajaa,

sopimussotilasta

ja kasvikuiskaajaa. 

 

 

 

 

                                   Sesonki on aina päällä.

                                     Sitä saa, mikä itää. 
PUHDASTA ASIAA - hyväksi kehuttuja saippuoita 

Tarjolla viiden saippuan satsi (manteli, suola, kehäkukka, laventeli, naturel)

hintaan 20 € (+ postikulut).

(Täytä tilauslomake) 

 

 

 

 

 

 


  

© Copyright 2011-2019 - Mari Mörö || Web-nikkarointi: Verkkoverstas