Sumuisen pihan simpanssi
09.11.18

 

 

SUMUISEN PIHAN SIMPANSSI 

 

 

Harmaa ja sumuinen päivä vaikuttaa lannistavan noin 90 prosenttia ihmisistä. Päätin pistää kampoihin useamman piikin voimalla ja uhmata tilastoja. Heti kun aamu valkeni - tässä kyllä kirjailija venyttää nyt valjeta-verbiä melko villisti – hyppäsin neljäänkymmeneen kertaan paikattuihin Valmetin haalareihini ja latasin BBC:n puutarhaohjelmia soittimeen. Mikään ei viihdytä pihatöissä paremmin kuin vanha kunnon Gardener´s Question Time. (On siellä kuunnelmiakin satoja tunteja.) 

Sadonkorjuu marraskuussa jatkuu, mikä ei nyt ole joka vuosi näillä leveysasteilla tavallista, ainakaan vielä. Olen huihapeloinut ja ollut poissa, ja siksi muutama homma jäi elokuun lopulla tekemättä. Työkalut ja marjat olin kerännyt talteen ja täyttänyt liiterin, mutta siihen ne syystyöt sitten jäivät. Kanadassa sitten jännitin, että kumpi saapuu ensin pihaan: routa vai vihertumppu retkiltään. Vihertumppu voitti, joten leveä hymy peittää kasvojani. Sen vuoksi ei harmaus tainnuta.

Maan kuopiminen ja lapion heiluttelu on normaalia kevyempää, toisin kuin yleensä syystöissä, sillä maa on todella kuivaa. Maastopaloa ei saa aikaiseksi, mutta lannalla ryyditetyt lehtikasat piti kastella järvivedellä. Madot mylläävät täyttä päätä, sillä myös yöt ovat olleet lauhoja. Keräsin orvokkeja pienen kimpun. Edellinen ennätys on joulukuulta 2006, ja samana vuonna ruusuissa oli nuppuja kaksi päivää ennen jouluaattoa. 

Kaivoin maa-artisokkia, mustajuuria, valkosipuleita, kaalia ja purjoa soppatarpeiksi ja kun pistin töpinäksi, sain tehdyksi keittoa muutaman kattilallisen.   Lipsahti siis sumuisen päivän ilta kulinarismin ilojen puolelle.

Artisokkasaalis jaksaa yllättää: pienellä vaivalla kolme ämpärillstä. Se ei säily kuin keitettynä ja muusattuna, eikä sitä saa ostaa juuri mistään kuten ei mustajuurtakaan. Lämpimässä ja hevonlannalla vahvistetussa maassa yksi artisokka tuottaa noin 10 kookasta mukulaa ja sen lisäksi vielä kasan pienokaisia. Ne pienokaiset on sitten eroteltava ja laitettava takaisin peltoon. Seuraavan vuoden sato on siten turvattu. Myyrät ovat joskus syöneet puolet mukuloista, mutta viime vuosina ne ovat siirtyneet kukkasipuleihin, erityisesti tulppaaneihin. Valkosipulit eivät auta kuten ei kannkakkakaan, vaikka moni niin kertoo. Sain hankituksi uutta venäläistä valkosipulilajiketta, joka on punertavampaa ja väkevämpää kuin aikaisemmat 'Red Russian' -lajikkeet, niissä on kuulemma eri lajikkeita. 

Ihme kyllä, mutta minttujakin voi vielä kerätä, ja vesiheinää puskee unikkopenkistä. Maatiaispestoa saa vesiheinästä, ja pinjan siemenet korvaan kurpitsan siemenillä. Hiukan harmittaa, että huithapeloinnin seurauksena oli jäänyt muutama muhkea kurpitsa keräämättä. Vaan siinä missä itse hävisin, niin eläinkunta voitti: hiiri oli tehnyt pesän sen sisään. Näin on käynyt ennenkin, ja kurpitsan sisällä lienee lokoisat oltavat. Sen kun syö seiniä ja syleksii kattoon. Kyllä yksi pesue ehtii sukukypsäksi sitä järsiessä – ja ei kun sitten lapsoset maailmalle. Siemenien ravintoarvo on korkea, joten hiiripienokaiset ovat syntyneet lähes kultalusikka suussa. Tarmokkaimmat niistä ovat tulleet talon vintille riehumaan, ja niiden rapistelu alkaa iltaisin kahdeksan maissa. Lienee kovetettava sydämensä ja viritettävä pyydykset, kun myrkkyjä ei enää myydä. Ne ovat kuulemma myrkyllisiä, oh hoh. Juu, ja miksi tupakkaa myydään joka kioskilla, miksi maaleja, lakkoja, kaikenmaailman pesumyrrkyjä hyllymetreittäin? Montako ihmistä kuolee vuosittain röökin ja montako hiirennaksuihin? 

Kukkasipuleita piti vielä piilottaa muutama Ikean kassillinen, sillä kas kummaa niitä ei moni muu enää kuulemma kaupoista kysele. Joulukrääsän tieltä on saatava sipulit pois, ja tänä vuonna vaikuttaa myymättä jääneiden aarteiden kasa tavallista suuremmalta. Joissakin paikoissa on jopa 70 prosentin alennus ja jos odottaa pari viikkoa, niin päästään sataan prosenttiin. Reilun viiden viikon päästä alkaa jo kiivaansorttinen kevään odotus, kun päivä alkaa pidetä. Tapaninpäivänä sitä istuu sekundaattori kädessä ja siinä vaiheessa kylvöt ovat täydessä vaiheessa. Ensimmäiset kevätkatalogit ovat jo ilmestyneet, ja uusia tupsahtaa sähköpostiin lähes joka päivä. Kuten viime viikolla kerroin, niin hakkerit ovat moneen kertaan uhkailleet kertovansa pomolleni "your dirty fantasies." Niissä onkin kertomista: Sutton Seeds, Pippas Herb Garden, Burpee Seeds, Dave´s Seeds, Victory Seed Company, Browse Seeds - mitä näitä nyt on, ja joulupukki on jyvällä niistä kaikista.

 

P.S.

Su 25.11 klo 13.00 Luento Vyöhykettä venyttämässä eli kouhotuksia Kanadasta. 

Viherlandia, Jyväskylä

(Myynnissä myös uusinta puutarhakirjaa pukinkonttiin.)

 

 

PARHAAT PÄIVÄMME KULUVAT PIHALLA

Kirjoitan puutarhanhoidosta ja sen ylenpalttisuudesta. Jos mielit antautua kasvun ihmeille ja kipinöinnille, olet oikeilla sivuilla. Toinen sivustoni (www.marimoro.fi) keskittyy kirjailijan töihin ja kirjoihin. Jos olet kiinnostanut luovan kirjoittamisen verkkokurssista tai arvostelupalvelu, piipahda siellä.

Kirjatilaukset voi tehdä Puutarhakirjat-sivulla.

Mörönperän puutarhan ja saippuoiden yhteisen Facebook-sivun löydät täältä. Tykkäämällä sivusta saat tiedon uusista blogikirjoituksista uutisvirtaasi!

UUSIMMAT KIRJOITUKSET

Julkaistu: 19.03.2019
Julkaistu: 11.03.2019
Julkaistu: 05.03.2019
Julkaistu: 26.02.2019
Julkaistu: 18.02.2019
Julkaistu: 11.02.2019
Julkaistu: 04.02.2019
Julkaistu: 28.01.2019
Julkaistu: 23.01.2019
Julkaistu: 13.01.2019

OTA YHTEYTTÄ

paljonko on 2 plus 2

KUKASSA NYT

AJANKOHTAISTA

VAPAASTI VERSOO TAAS

  ARVOISAT LUKIJAT! 

 

                     

 

  

 


Kukkanuottasilla-kirja tilattavissa suoraan tekijältä.

"Vuoden 2018 persoonallisin ja hauskin puutarhakirja."

Näin lukijat ja jopa kriitikot väittävät, en haraa vastaan!

Hinta 22 € (+ postikulut) 

Huom! Postin Helposti-palvelu tarvitsee myös puhelinnumerosi.

 

 

 

  


 

  

 

 

Kukkasuutarin sielu -kirjaa on tilattavissa myös.

Ota yhteyttä -lomakkeella 

18 € (+ 5,90).

(Tai mistä tahansa kirjakaupasta, tosin hinta on siellä noin 38 euroa.)

 

Jos tilaat Kukkanuottasilla-kirjan ja Kukkasuutarin sielun, saat 

ne yhteishintaan 37 € (sis. postituksen.)

Muista liittää mukaan puhelinnumerosi.

 

 

  

              

             

      

    Lujaa laatua taimilavan takaa! 

 

 

      

 

 

 

Kukkasuutari ei voi luomakunnalta kuulemalleen 

kutsumukselle mitään,

eikä sen puolen haluakaan. 

 

 

      

 

 

Hän on sielukas sekoitus arktista vetokoiraa,

sirkustaiteilijaa, uppokeijua,

kellarikemistiä,

kirjoittajaa,

sopimussotilasta

ja kasvikuiskaajaa. 

 

 

 

 

                                   Sesonki on aina päällä.

                                     Sitä saa, mikä itää. 
PUHDASTA ASIAA - hyväksi kehuttuja saippuoita 

Tarjolla viiden saippuan satsi (manteli, suola, kehäkukka, laventeli, naturel)

hintaan 20 € (+ postikulut).

(Täytä tilauslomake) 

 

 

 

 

 

 


  

© Copyright 2011-2019 - Mari Mörö || Web-nikkarointi: Verkkoverstas