Salalpensaan alla
19.10.18

Tofinon tarhalla on lokakuussa aika hiljaista.
Darwinin valvovan silmän alla.

 

 

Salalpensaan alla 

 

Preerian suunnalla on tullut jo lunta, mutta Vancouverinsaaren läntisimmässä kolkassa eli Tofinossa on melkein hellettä. Surffareita ja valaiden bongailijoita riittää läpi vuoden: kalastus on vaihtunut turismiin. Silloin tällöin muutama kaltaiseni puutarhaorja saapuu paikalle kuokkimaan ja kykkimään paikalliseen Botanical Gardeniin. Tofinon kuumista lähteistä pitää nauttia sitten toisella kertaa - ne ovat parhaimmillaan marraskuussa, kun turistilaumat ovat kaikonneet ja harmaa sumu peittää koko saaren.

 

Tofinon kasvitieteellinen puutarha toimii pitkälti vapaaehtoisten voimin. Palkaksi haravoinnista ja jouluvalojen ripustamisesta – muutakin kyllä ehtii – saa asua vaatimattomassa, vaan kotoisanrennossa kämpässä. Puutarha ei ole kovin suuri, vaan sitäkin näkyvämpi osa paikallista arkea. Community Garden sijaitsee myös täällä, ja lähes kaikki alueen taidetapahtumat pidetään Darwinin valvovien silmien alla. (Darwin kävi Vancouverinsaarella aikoinaan.)  Paikalliset koululaiset ovat tarhalla tuttu näky. 

 

Kasvit on kyltitetty, ei niitä muuten tunnistaisikaan. Etelä-Amerikasta (kuten Chilestä) on paljon puuvartisia, se maanosa on itselleni tyystin vieras. Myös monet puutarhan paikalliset lajit ovat sellaisia, ettei niihin törmää saarella missään muualla. Palmut ja kaktukset selviävät talvesta, sillä talvi on erilainen kuten vaikka Milnerin puutarhalla, vaikka välimatkaa on vain 150 kilometriä. Puutarhalla häärivä Bob sanoo, että ”Havaijin hönkäys” tuntuu Tofinossa. Yllättävin riesa on ollut Fukusiman jälkeinen tavarasaaste, kun loputon määrä roinaa ajelehti meren poikki. Siitä mitattiin radioaktiivisia pitoisuuksia ja roskia kerättiin ympäristöjärjestön ja opiskelijoiden toimesta talteen lavatolkulla.

 

Mutta puutarhalla on toisenlaisia keruuaskareita. Pienehköiltä kasvilavoilta on tehty hyötykasvien sadonkorjuuta, ja osa yrteistä odottaa poimimista. Arkisista arkisin pujo (Artemisia vulgaris) on kunniapaikalla, en ymmärrä miksi. Muita Artemisioita en huomaa. Pujo ei ole paikallinen laji, kuten majavankaali (Western skunk cabbage eli Lysichiton americanus), joka on vallannut tilaa siellä täällä. Se on yksi ainoista kasveista, joka ei tukehdu salalpensaan alla. Jos kurkistaa majavankaalin alle, sieltä bongaa usein banaanietanan (banana slug eli Ariolimax columbianus), joka ei syö banaaneja. (Nimi tulee etanan keltaisesta väristä.) Juuri banaanietanasta valmistetaan monenlaisia herkkuja, ei kuitenkaan vielä puutarhan lounaskahvilassa. 

 

Vuohen ja lahjoituslampaan aitauksen salpa on tarkistettava. Vuohi osaa avata sen, jos salpa jää puolitiehen. Viimeksi elokuussa otus pääsi karkuun ja ehti hyppiä vierasparkissa olleiden autojen päällä parkymmenentä minuuttia, ennen kuin se saatiin kiinni. Kanat sentään ovat siivosti ja ankat tyytyvät räpiköimään lammikossa alligaattorin kanssa. (Puinen alligaattori hämää, ja sitä on joku luullut aidoksi.) Lapset rakastavat tätä jekkua. Puutarha haluaa houkutella lapsivieraita, ja sen vuoksi yksi alue on merkitty näin: Aikuiset saavat tulla tänne vain valvojan kanssa.

  

Puutarhavieraiden makuasiat menevät patsasasioissa helposti ristiin. (Aina ei tiedä, onko kyse unohtuneesta romusta vai patsaasta.) Lieneekö syynä hippinostalgia vai mikä, mutta saarella elää rakkaus vanhoihin kleinbusseihin. Yksi sellainen löytyy tästä(kin) puutarhasta. Se on niin ruma, että hipoo täydellisyyttä. Kirjoituskone lepää saniaisten ja salalpensaiden alla, ja sen käyttöjärjestelmä on entuudestaan tuttu. Joku on kärsinyt valkoisen paperin kammosta ja heittänyt koneen vitelikköön. Laskujeni mukaan Writer´s Block -kohtaus tapahtui vain hiukan Darwinin visiitin jälkeen. 

 

 

 

 

 

Haravoin kyltit näkyviin.
Käyttöjärjestelmässä on hiukan kariketta.

PARHAAT PÄIVÄMME KULUVAT PIHALLA

Kirjoitan puutarhanhoidosta ja sen ylenpalttisuudesta. Jos mielit antautua kasvun ihmeille ja kipinöinnille, olet oikeilla sivuilla. Toinen sivustoni (www.marimoro.fi) keskittyy kirjailijan töihin ja kirjoihin. Jos olet kiinnostanut luovan kirjoittamisen verkkokurssista tai arvostelupalvelu, piipahda siellä.

Kirjatilaukset voi tehdä Puutarhakirjat-sivulla.

Mörönperän puutarhan ja saippuoiden yhteisen Facebook-sivun löydät täältä. Tykkäämällä sivusta saat tiedon uusista blogikirjoituksista uutisvirtaasi!

UUSIMMAT KIRJOITUKSET

Julkaistu: 19.03.2019
Julkaistu: 11.03.2019
Julkaistu: 05.03.2019
Julkaistu: 26.02.2019
Julkaistu: 18.02.2019
Julkaistu: 11.02.2019
Julkaistu: 04.02.2019
Julkaistu: 28.01.2019
Julkaistu: 23.01.2019
Julkaistu: 13.01.2019

OTA YHTEYTTÄ

paljonko on 2 plus 2

KUKASSA NYT

AJANKOHTAISTA

VAPAASTI VERSOO TAAS

  ARVOISAT LUKIJAT! 

 

                     

 

  

 


Kukkanuottasilla-kirja tilattavissa suoraan tekijältä.

"Vuoden 2018 persoonallisin ja hauskin puutarhakirja."

Näin lukijat ja jopa kriitikot väittävät, en haraa vastaan!

Hinta 22 € (+ postikulut) 

Huom! Postin Helposti-palvelu tarvitsee myös puhelinnumerosi.

 

 

 

  


 

  

 

 

Kukkasuutarin sielu -kirjaa on tilattavissa myös.

Ota yhteyttä -lomakkeella 

18 € (+ 5,90).

(Tai mistä tahansa kirjakaupasta, tosin hinta on siellä noin 38 euroa.)

 

Jos tilaat Kukkanuottasilla-kirjan ja Kukkasuutarin sielun, saat 

ne yhteishintaan 37 € (sis. postituksen.)

Muista liittää mukaan puhelinnumerosi.

 

 

  

              

             

      

    Lujaa laatua taimilavan takaa! 

 

 

      

 

 

 

Kukkasuutari ei voi luomakunnalta kuulemalleen 

kutsumukselle mitään,

eikä sen puolen haluakaan. 

 

 

      

 

 

Hän on sielukas sekoitus arktista vetokoiraa,

sirkustaiteilijaa, uppokeijua,

kellarikemistiä,

kirjoittajaa,

sopimussotilasta

ja kasvikuiskaajaa. 

 

 

 

 

                                   Sesonki on aina päällä.

                                     Sitä saa, mikä itää. 
PUHDASTA ASIAA - hyväksi kehuttuja saippuoita 

Tarjolla viiden saippuan satsi (manteli, suola, kehäkukka, laventeli, naturel)

hintaan 20 € (+ postikulut).

(Täytä tilauslomake) 

 

 

 

 

 

 


  

© Copyright 2011-2019 - Mari Mörö || Web-nikkarointi: Verkkoverstas