Potilasasiamies avautuu
16.08.18

POTILASASIAMIES AVAUTUU

 

 

Kuivuutta ei pääse pakoon missään sotepiirissä. Ihmiset, eläimet ja kasvit nääntyvät. On ollut niin kuivaa, että lehtikomposteja on pitänyt kastella ihan erikseen. Ne ovat rutikuivia, sillä sadetta ei ole koko kesänä juuri lainkaan. Keväällä haravoituja lehtiä oli vielä säkitettynä muutama erä, ja heittelin niitä kompostiin puoliksi höyryävän hevosenlannan sekaan. Tämä arvokas sekoitus pääsee sitten ensi keväänä kasvimaalle.

 

Yhdestä lehtisäkistä pomppasi sitten jotain muutakin kuin haravointijätteitä: päästäinen! Voi, mikä pelästynyt pieni raukka se olikaan. Otus ei ollut erityisen virkku, enkä uskonut sen menehtyneen järkytyksen jälkeiseen sydänhalvaukseen enkä siihen, että pääsi päivänvaloon. Nostin erakkona viihtyvän eläimen kämmenelle, nämä eläimet ovat nimittäin todellisia oman polun kulkijoita. (Kuvitelkaa, että asutte erakkona kompostissa?) Raukka oli hirmuisen laiha ja pieni, painoi tuskin viittä grammaa. Päästäisen pitäisi syödä päivittäin oma painonsa, mutta otus ei vaikuttanut yltävän enää sellaisiin suorituksiin. En ole ihan varma, oliko kyse korpi- vain idänpäästäisestä, en osaa ehkä erottaa niitä toisistaan.

 

Päästäisen nokka vapisi eli kyllä se oli elossa. Sen härkäpavun kokoinen rintakehä nousi ja laski, lyöhän sydän lyö noin 16 kertaa sekunnissa. Nämä tyypit elävät täysillä, ja ne ovat vanhuksia jo 1,5 vuoden iässä. Naaraan kiima-aika kestää muutamia tunteja, huh, kyllä on vipinää. Mutta tämän päästäisen päälaella oli jotain outoa: iso pallukka. En heti tajunnut, että se oli punkki. Mittasuhteiltaan tuo saaliinsa kimpussa viihtyvä verenimijä vastaisi varmaan jotain samaa kuin että ihmisen päälaella olisi greippi. Ei siis mikään pieni juttu.

 

Voi päästäisparkaa. Sen pikkiriikkiset silmät pysyivät kiinni. Oliko sillä tuskia, ehkä mahdollisesti ankaria nivelvaivoja? Entä iskeekö puutiaisaivokuume näin pieniin eläimiin, aivothan niillä toki on, vaikka toki pienet. Punkki oli niin tiukasti kiinni punkissa, ettei ollut mitään mahdollisuutta irrottaa sitä. Lisäksi päästäisen nahka on todella ohut, suorastaan silkkinen.

 

Toin päästäisen terassille ja yritin antaa sille vettä pipetillä. Pipetin kärki oli aivan liian suuri! Olen kirjoittanut aika monia eläintarinoita (lapsille), ja erityisen suuresti ovat ihastuttaneet pienet jyrsijät, siilit ja sitten tietysti lumikko. Kymmenisen vuotta sitten pelastin lumikon kissan suusta ja elvytin henkitoreisen pienen kaverin jäätelörasiassa, jossa se oli toipilaana viikon. Voi, miten heikko se oli, aivan rääpäle ja kissan retuuttama. Kerrankin tunsin itseni tärkeäksi. Tein kananmunankeltuaisesta, kastemadoista, mustikoista ja vehnänjyvistä voimaruokaa, ja hoidin selän haavaa. (Tuollaista ruokaa voi muuten syödä ihminenkin!) Pian se oli tolpillaan ja saatoin palauttaa sen kivikkoon ja rotkoon, josta kissa oli kaiketi sen raahannut terassille. Kissa ei päässyt ulos vähään aikaan.

 

Päästäinen ei ollut pelastettavissa. En kuitenkaan soittanut paikalliselle eläinklinikalle, vaikka mieli teki. Hellästi palautin potilaan kompostiin, ainakin sillä on nyt lämmintä. Jos se on ollut ties kuinka kauan lehtien seassa jätesäkissä, ei järkytys kompostiin joutumisesta ehkä muuta sen urasuunnitelmia. Ehkä tämä koiras ei ole se päästäisrakastaja, joka kiihkon sumentama puree naaraan niskan verille! Sellainen tapa niillä nimittäin on kaikissa sotepiireissä, myös kompostiin ulottuvissa paikoissa.

 

PARHAAT PÄIVÄMME KULUVAT PIHALLA

Kirjoitan puutarhanhoidosta ja sen ylenpalttisuudesta. Jos mielit antautua kasvun ihmeille ja kipinöinnille, olet oikeilla sivuilla. Toinen sivustoni (www.marimoro.fi) keskittyy kirjailijan töihin ja kirjoihin. Jos olet kiinnostanut luovan kirjoittamisen verkkokurssista tai arvostelupalvelu, piipahda siellä.

Kirjatilaukset voi tehdä Puutarhakirjat-sivulla.

Mörönperän puutarhan ja saippuoiden yhteisen Facebook-sivun löydät täältä. Tykkäämällä sivusta saat tiedon uusista blogikirjoituksista uutisvirtaasi!

UUSIMMAT KIRJOITUKSET

Julkaistu: 19.03.2019
Julkaistu: 11.03.2019
Julkaistu: 05.03.2019
Julkaistu: 26.02.2019
Julkaistu: 18.02.2019
Julkaistu: 11.02.2019
Julkaistu: 04.02.2019
Julkaistu: 28.01.2019
Julkaistu: 23.01.2019
Julkaistu: 13.01.2019

OTA YHTEYTTÄ

paljonko on 2 plus 2

KUKASSA NYT

AJANKOHTAISTA

VAPAASTI VERSOO TAAS

  ARVOISAT LUKIJAT! 

 

                     

 

  

 


Kukkanuottasilla-kirja tilattavissa suoraan tekijältä.

"Vuoden 2018 persoonallisin ja hauskin puutarhakirja."

Näin lukijat ja jopa kriitikot väittävät, en haraa vastaan!

Hinta 22 € (+ postikulut) 

Huom! Postin Helposti-palvelu tarvitsee myös puhelinnumerosi.

 

 

 

  


 

  

 

 

Kukkasuutarin sielu -kirjaa on tilattavissa myös.

Ota yhteyttä -lomakkeella 

18 € (+ 5,90).

(Tai mistä tahansa kirjakaupasta, tosin hinta on siellä noin 38 euroa.)

 

Jos tilaat Kukkanuottasilla-kirjan ja Kukkasuutarin sielun, saat 

ne yhteishintaan 37 € (sis. postituksen.)

Muista liittää mukaan puhelinnumerosi.

 

 

  

              

             

      

    Lujaa laatua taimilavan takaa! 

 

 

      

 

 

 

Kukkasuutari ei voi luomakunnalta kuulemalleen 

kutsumukselle mitään,

eikä sen puolen haluakaan. 

 

 

      

 

 

Hän on sielukas sekoitus arktista vetokoiraa,

sirkustaiteilijaa, uppokeijua,

kellarikemistiä,

kirjoittajaa,

sopimussotilasta

ja kasvikuiskaajaa. 

 

 

 

 

                                   Sesonki on aina päällä.

                                     Sitä saa, mikä itää. 
PUHDASTA ASIAA - hyväksi kehuttuja saippuoita 

Tarjolla viiden saippuan satsi (manteli, suola, kehäkukka, laventeli, naturel)

hintaan 20 € (+ postikulut).

(Täytä tilauslomake) 

 

 

 

 

 

 


  

© Copyright 2011-2019 - Mari Mörö || Web-nikkarointi: Verkkoverstas