Messupuuta hakemassa
26.03.19

Miniatyyripuutarhan kasvihuone.
Kierrätystä tämäkin: siemenpussit myynnissä maito- ja piimäpurkeissa.

MESSUPUU JA MUUTA  

 

Tukholman puutarhamessuilla korkattiin sesonki ystävien kanssa. Seura oli rattoisaa, kiitokset siitä. Puutarhatöistä ei ollut pois, sillä ulkosalla on lunta vielä 60 senttiä. Vain etelän suunnalla on muutama läiskä, ja osa ajuruohoista on paljastunut. Vetäytynyt lumi paljasti myös yhden vara-avainnipun, joka kimmelsi autotallin seinustalla. Taisi jollekin tulla kiire viime vuonna, siis kun karkasi jonnekin? (Kaikki mikä lumen alle on jäänyt, on hylätty syyskuun alussa.) 

 

Messujen ajankohta on liian aikainen sille, että elävää myytävää olisi kasapäin. Sen vuoksi esimerkiksi vaatekauppiaita oli mukana enemmän kuin kukkakauppiaita, eikä makeistiskeistä ollut pulaa. Eniten messuneliöitä oli hollantilaisilla, sillä elävien kasvien sijaan on helpompi rahdata juurakoita, mukuloita ja sipuleita. Mukaan lähti lukinliljoja, iiriksiä, daalioita ja sitten joitain erikoisempia kesäkukkasia. (Todennäköisesti näitä samoja tapauksia löytyy kotimaan myymälöistä.) Eräs oranssipaitainen papparainen näpytteli vahingossa 500 euron maksutapahtuman kortiltani viiden euron sijaan, kun ei huomannut pilkun paikkaa. Tapahtuman peruminen vaati paikalle puolisen tusinaa hollantilaismyyjää ja he lupasivat, ettei överiveloituksesta ole huolta. En ymmärtänyt vaihtaa käteistä, kun kortilla on ennenkin pärjätty. Verkkoyhteydet tökkivät lähes joka tiskillä, ja jonot luikertelivat. Sen takia jäi se vuoden 2019 sulkaapelargonia ’Brocade Salmon Night´ ostamatta. Ystäväni osti erikoisemman pelakuu-six packin, ja lupasi niistä pistokkaita. Mahtaisiko hänellä olla munankuoripelargoniaa? Susanna Rosénin Suuren pelargonikirjan turvin pitäisi joskus tunnistaa omat, sieltä täältä saadut ja haalitut kukkaset.  

 

Valinnoista vielä. Naapurimaan vuoden parhaimmaksi puutarhakirjaksi valittu Skogsträdgården: odla ätbart överallt (Philipp Weiss & Annevi Sjöberg) kuului ostoslistalle, mutta unohdin sen! Cecilia Wingårdin kirja tuoksuherneistä eli Luktärt oli esillä omalla tiskillään, ja siinä sivussa valikoima tuoksuherneiden siemeniä. By the way: Meillä Suomessa valittiin messujen yhteydessä joskus vuoden paras puutarhakirja, mutta sitä ei enää ole tehty vuosiin. (Olin raadissa joskus mukana.) Ilmeisesti kävi niin, että tällainen homma ei tuonut kaupallisesti mitään hyötyä, ja kirjoja ilmestynee suht vähän. 

 

Halliin oli rakennettu teemoiltaan erilaisia miniatyyripuutarhoja, ja yleisö taas sai valita suosikkinsa. (Sama päti myös koululaisten tekemiin linnunpönttöihin ja muutamaan muuhun juttuun.) Kun yleisö saa pienen palkinnon toivossa äänestää, niin kiinnostusta on heti enemmän. Se on kai ämpärin jonottamisen sivistyneempi muoto. Yhden kasvihuoneen kukkaruukuista osa oli sormustimia, ja työkalujenkin tekemisessä/laatimisessa oli käytetty hyvä makua. Syömäpuikosta pätkityt kompostikehikot ja jäätelötikku-kasvikaulurit - minipuutarhan syntyy juuri tällaista materiaaleista.

 

Tottuovet ovat tähän aikaan vuodesta olla out, mutta yksi sellainen oli viritetty parvekepuutarhan messustandille. Puutarhatonttuja ei näkynyt, sen sijaan muita patsaita ja puutarhakoristeita senkin edestä. Unikon siemenkota – tuo klassinen aihe siellä täällä – innoittaa keraamikkoja edelleen. Miten monta suolasirotinta onkaan tehty jäljittelemällä unikon siemenkotaa? 

 

Hyvä idea on myydä omenapuun ymppäysoksia. Lahden taakse matkannut saattoi ylpeillä, että Blomqvistin taimistolla (Pedersöre) oli melko laaja messupysäkki. Tilkkutäkkipuita pääsee kohta askartelemaan, ja ostin muutaman elmukelkuun käärittyyn oksan. Ne saavat odottaa jääkaapissa vielä  viikkoja. Tällä vyöhykkeellä ymppääminen tehdään viimeistään äitienpäivänä, tai ainakin niin eräs mestari on opettanut. 

 

Puita pitää olla koko ajan enemmän ja enemmän, ja siksi ostin kokonaisen messupuun: bonsaihin. Se on jokin fiikuslajike ja maksoi neljätoista euroa - keraamisine ruukkuineen. Sellaisen voi hankkia ja perustella asiaa sillä, että sitoo hiiltä kotioloissa... (Se viettää kesät ulkosalla.)  Sisäbonsai pitää muistaa upottaa veteen kerran tai pari viikossa, sumuttamista ei saa unohtaa. Bonsaipuita oli aikoinaan muutamia, mutta annoin ne pois kun olin liian paljon reissussa. Tälle puulle on alettava nyt etsiä sitten hoitopaikkaa jo hyvissä ajoin, reissuja kun riittänee jatkossakin. Lemmikkieläintaloon eivät huolineet niitä aikaisempiakaan, eläintarhan intendentin assistentti löi luuri korvaan. Kun puu on aasialainen, niin ehkä se huolitaan Ähtärin pandapuistoon... Voisin lahjoittaa sinne vähän bambua, jos se selviää talvesta. Kaikki voittavat!

Unikonkota -myös keraamikkojen kestoaihe.
Kirja tuoksuherneiden ystäville eli Cecilia Wingårdin Luktärt.

PARHAAT PÄIVÄMME KULUVAT PIHALLA

Kirjoitan puutarhanhoidosta ja sen ylenpalttisuudesta. Jos mielit antautua kasvun ihmeille ja kipinöinnille, olet oikeilla sivuilla. Toinen sivustoni (www.marimoro.fi) keskittyy kirjailijan töihin ja kirjoihin. Jos olet kiinnostanut luovan kirjoittamisen verkkokurssista tai arvostelupalvelu, piipahda siellä.

Kirjatilaukset voi tehdä Puutarhakirjat-sivulla.

Mörönperän puutarhan ja saippuoiden yhteisen Facebook-sivun löydät täältä. Tykkäämällä sivusta saat tiedon uusista blogikirjoituksista uutisvirtaasi!

UUSIMMAT KIRJOITUKSET

Julkaistu: 09.04.2019
Julkaistu: 03.04.2019
Julkaistu: 26.03.2019
Julkaistu: 19.03.2019
Julkaistu: 11.03.2019
Julkaistu: 05.03.2019
Julkaistu: 26.02.2019
Julkaistu: 18.02.2019
Julkaistu: 11.02.2019
Julkaistu: 04.02.2019

OTA YHTEYTTÄ

minkä värinen on aurinko

KUKASSA NYT

AJANKOHTAISTA

VAPAASTI VERSOO TAAS

  ARVOISAT LUKIJAT! 

 

                     

 

  

 


Kukkanuottasilla-kirja tilattavissa suoraan tekijältä.

"Vuoden 2018 persoonallisin ja hauskin puutarhakirja."

Näin lukijat ja jopa kriitikot väittävät, en haraa vastaan!

Hinta 22 € (+ postikulut) 

Huom! Postin Helposti-palvelu tarvitsee myös puhelinnumerosi.

 

 

 

  


 

  

 

 

Kukkasuutarin sielu -kirjaa on tilattavissa myös.

Ota yhteyttä -lomakkeella 

18 € (+ 5,90).

(Tai mistä tahansa kirjakaupasta, tosin hinta on siellä noin 38 euroa.)

 

Jos tilaat Kukkanuottasilla-kirjan ja Kukkasuutarin sielun, saat 

ne yhteishintaan 37 € (sis. postituksen.)

Muista liittää mukaan puhelinnumerosi.

 

 

  

              

             

      

    Lujaa laatua taimilavan takaa! 

 

 

      

 

 

 

Kukkasuutari ei voi luomakunnalta kuulemalleen 

kutsumukselle mitään,

eikä sen puolen haluakaan. 

 

 

      

 

 

Hän on sielukas sekoitus arktista vetokoiraa,

sirkustaiteilijaa, uppokeijua,

kellarikemistiä,

kirjoittajaa,

sopimussotilasta

ja kasvikuiskaajaa. 

 

 

 

 

                                   Sesonki on aina päällä.

                                     Sitä saa, mikä itää. 
PUHDASTA ASIAA - hyväksi kehuttuja saippuoita 

Tarjolla viiden saippuan satsi (manteli, suola, kehäkukka, laventeli, naturel)

hintaan 20 € (+ postikulut).

(Täytä tilauslomake) 

 

 

 

 

 

 


  

© Copyright 2011-2019 - Mari Mörö || Web-nikkarointi: Verkkoverstas