Luonteen jalostus, jokamiehen oikeus
09.05.17


JALOSTAMME LUONNETTA 

Siperialaiset säät koettelevat kärsivällisyyttä. Hyvä jos kuukausi on juhannukseen, ja poistuminen pilkkihaalareista ei tule kysymykseenkään. Vain pari esikkoa kukassa - krookuksien lisäksi. Raparperit puivat nyrkkejään jossain maan tasalla.

Totisesti näinä kylminä aamuina ja öinä on aika laatia viljelystrategioita, joita ei komppaa MTK eikä EU. Me nimittäin jalostamme nyt luonnetta kasvimaalla, ja tässä henkisiä päämääriä palvelevassa puuhassa on korkeammat tavoitteet kuin peltotukiaiset. Tässä lyhyt lista nistä hyötymaan asukeista, jotka jalostavat luonnetta. (Luonteen jalostus kuuluu muuten jokamiehenoikeuksiin.)

Herneet  

Koska Ranskan ruokakulttuuri on kehittynyt aivan omaan suuntaansa, pelkästään herneisiin liittyy pitkä siivu kulttuurihistoriaa. Aurinkokuningas sai lahjaksi sokeriherneitä, ja niistä tuli muoti, suoranainen hernehulluus. Madame de Sévigné on tästä kirjoittanutkin. Puutarhuri joutui sitten kasvattamaan sokeriherneitä Versaillesin kasvihuoneissa, sillä Ludvig XIV oli pahasti koukussa tähän palkokasviin. Hän veti herneen nenäänsä, jos tätä herkkua ei ollut tarjolla… Mahtoiko Aurinkokuningas tietää, että herneet aiheuttivat huikentelevaisuutta ja kevytkenkäisyyttä? Nimittäin hovin naiset söivät herneitä salaa aina kun siihen tarjoutui mahdollisuus, vaikka myös mansikat kelpasivat heille. Sen vuoksi herneitä ei suosittu: vakaus ja siveellisyys oli kansakunnan etu. 

Kukkakaali (ja muut kaalit)

Nämä kasvikset mainitaan terveellisinä, mutta sitten seuraa pieni moite. Nimittäin vastapainona kaalien popsimiselle seuraa se, että luonne muuttuu liian arkiseksi ja tylsäksi. Henkiset ponnistelut jäävät tyystin huomiotta! Että olkaahan varovaisia niiden kukkakaaligratiinien kanssa. Hapankaalia ei kukaan ehkä niin paljon syökään, että sen ahmimisen seurauksena puheenaiheet liikkuisivat vain ikkunanpesun ja varpaankynsien leikkaamisen ympärillä.  

Lanttu

Kärsitkö apeudesta? Lanttujen syöminen tuottaa hyvää mieltää ja poistaa alakulon. Tätä pitäisi kokeilla kaikkialla Suomessa. Erityisen hyvin lantut tepsivät riidanhaastajiin. Tuleekin mieleen heti muutama vallankahvassa viihtyvä tyyppi, joille voisi tarjoilla lanttuaamiaisen ja -puuroa, ja lanttumehu voisi korvata kahvin ja virvoitusjuomat. (Historian kuriositeetti: saksalaiset käyttivät 10% lanttusadosta leivän valmistukseen, näin siis vielä myös 1900-luvun alkukymmenillä.) Lantulla liekkeihin! Siinä slogan.

Pavut

Huomiot koskevat lähinnä valkoisia papuja, sillä ”testit” oli tehty niiden avulla. Pavut vaikuttavat hyvin hermoihin ja vahvistavat ruumista. (Tekstissä ei mainita, miten hermoihin voi vaikuttaa ”hyvin”.) Roppakaupalla valkoisia papuja syövät olivat joko hyvin vahvoja tai sitten heillä oli terävä äly. Esimerkkitapauksina mainitaan mm. kirjailijat Henrik Ibsen ja Alphonse Daudet sekä hallitsija Oscar II. Pieni papumaa on laitettava, sillä Siperian säiden ehdoilla puutarhaa vaaliva ei voi kehua olevansa liian hyvähermoinen saati ylikunnossa. Routa ajaa, jos ei uuninpankolle niin ainakin osahorrokseen moneksi kuukaudeksi, ja se kysyy myös lähimmäisten hermoja. 

Peruna

Perunan suosio tulee ja menee ruokatrendien myötä, puutarhassa eivät sellaiset pelleilyt paljon paina. Hiilihydraattijeesustelijat aloittivat perunavihan, kun ei parempaakaan tekemistä ollut. He eivät selvästikään liene jyvällä ranskalaistutkimuksesta, jossa kerrotaan perunan kehittävän ajattelukykyä ja edistävän henkistä tasapainoa. Joku tolkku tässäkin on sillä jos pottua ahmii liikaa, niin siitä seuraa laiskuutta ja velttoutta. Kohtuutta siis perunan syöntiin! Tiedoksi vain, että sohvaperunoita ei voi kasvattaa puutarhassa. (Ne lisääntyvät kuulemma suvullisesti vain sisätiloissa.)

Pinaatti

Tiedossa ei ole, mahtoiko Kippari-Kalle tietää mitään tästä tutkimuksesta. Mutta pinaatti kehittää tarmoa, tahtoa ja kunnianhimoa. (Mahtoiko tuosta jälkimmäisestä olla näyttöä?)  Se myös kannustaa omatoimisuuteen. Jo pelkästään tämän takia olisi kouluihin saatava kasvisruokia enemmän. Pinaatin voi korvata nokkosilla, mutta kunnianhimo jää pois. Tarmoa ja tahtoa riittää kyllä sitten senkin edestä.

* * * 

Näin on sitten otettu huomioon sekä tomumaja että henkiset toiminnot (muisti, aivot). Listaa voisi jatkaa, mutta näillä pääsee alkuun kaikkialla Suomessa.

Mutta jos siperialainen sää lannistaa tai jostain muusta syystä et halua viljellä mitään, niin tässä pomminvarma vinkki henkisten muutoksien poluille: 

Pelto-ohdake

Se voi laittaa elämän uusiksi, kertaheitolla. Pelto-ohdake (Cirsium arvense) on monen tontin riesa. Nyt on korkea aika muuttaa käsitys ko. kasvista. Miten moni haikailee löytävänsä elämän tarkoituksen joltain sellaiselta alueelta, että voisi valjastaa koko kapasiteettinsa ihmiskunnan palvelukseen? No, ehkei se ole selfiekansan päällimmäinen prioriteetti, mutta silti yksi sun toinen halajaa päästä kehittämään uinuvia kykyjään jonkin henkisen lahjan parissa. (Se on muuten monelle myös se syy, miksi alkavat kirjoittaa.) Yllättäen sitten pelto-ohdake auttaa tässä - älkää naurako! Kun kahden kuukauden ajan juo kasvin kukista valmistettua teetä, voi uusi henkinen urapolku näyttäytyä unessa. Se on sitten menoa se!

PARHAAT PÄIVÄMME KULUVAT PIHALLA

Kirjoitan puutarhanhoidosta ja sen ylenpalttisuudesta. Jos mielit antautua kasvun ihmeille ja kipinöinnille, olet oikeilla sivuilla. Toinen sivustoni (www.marimoro.fi) keskittyy kirjailijan töihin ja kirjoihin. Jos olet kiinnostanut luovan kirjoittamisen verkkokurssista tai arvostelupalvelu, piipahda siellä.

Kirjatilaukset voi tehdä Puutarhakirjat-sivulla.

Mörönperän puutarhan ja saippuoiden yhteisen Facebook-sivun löydät täältä. Tykkäämällä sivusta saat tiedon uusista blogikirjoituksista uutisvirtaasi!

UUSIMMAT KIRJOITUKSET

Julkaistu: 13.01.2019
Julkaistu: 17.12.2018
Julkaistu: 17.12.2018
Julkaistu: 08.12.2018
Julkaistu: 16.11.2018
Julkaistu: 09.11.2018
Julkaistu: 04.11.2018
Julkaistu: 19.10.2018
Julkaistu: 30.09.2018
Julkaistu: 31.08.2018

OTA YHTEYTTÄ

minkä värinen on aurinko

KUKASSA NYT

AJANKOHTAISTA

VAPAASTI VERSOO TAAS

  ARVOISAT LUKIJAT! 

 

                     

 

 

 

 

 

Kukkanuottasilla-kirja tilattavissa suoraan tekijälä.

"Vuoden 2018 persoonallisin ja hauskin puutarhakirja."

Näin lukijat ja jopa kriitikot väittävät, en haraa vastaan!

Hinta 22 e (+ postikulut) 

Huom! Postin Helposti-palvelu tarvitsee myös puhelinnumerosi.

 

 

 

  


 

  

 

 

Kukkasuutarin sielu -kirjaa on tilattavissa myös.

Ota yhteyttä -lomakkeella 

18 € (+ postitus).

(Tai mistä tahansa kirjakaupasta, tosin hinta on siellä noin 38 euroa.)

 

Jos tilaat Kukkanuottasilla-kirjan ja Kukkasuutarin sielun, saat 

ne yhteishintaan 37 € (sis. postituksen.)

Muista liittää mukaan puhelinnumerosi.

 

 

  

              

             

      

    Lujaa laatua taimilavan takaa! 

 

 

      

 

 

 

Kukkasuutari ei voi luomakunnalta kuulemalleen 

kutsumukselle mitään,

eikä sen puolen haluakaan. 

 

 

      

 

 

Hän on sielukas sekoitus arktista vetokoiraa,

sirkustaiteilijaa, uppokeijua,

kellarikemistiä,

kirjoittajaa,

sopimussotilasta

ja kasvikuiskaajaa. 

 

 

 

 

                                   Sesonki on aina päällä.

                                     Sitä saa, mikä itää. 
PUHDASTA ASIAA - hyväksi kehuttuja saippuoita 

Tarjolla viiden saippuan satsi (manteli, suola, kehäkukka, laventeli, naturel)

hintaan 22 € (+ postikulut).

(Täytä tilauslomake) 

 

 

 

 

 

 


  

© Copyright 2011-2019 - Mari Mörö || Web-nikkarointi: Verkkoverstas