Lavatähtiä tonkimassa
27.02.17

Nostalgiaa 1
Nostalgiaa 2

LAVATÄHTIÄ TONKIMASSA

 

Neljä laatikollista siemenpusseja ja kolme pitkää pöytää - ja kevään valo. Silti kaksi kättä vain – ja yksi pää. Tässä kylvönäkyjen tekotarpeet ja niiden avulla sitten pidän yllä kevät- ja kesäeuforiaa: sirkkalehtien huiskutusta ja heleää vihreyttä mennään taas. Vetoapuna on pakurikääpätee ja BBC:n radio-ohjelmat. BBC:n arkistoista löytyvät maailman parhaimmat puutarha-aiheiset ohjelmat, kuten Gardeners Question Time (GQT, 1947-), ja paljon, paljon muuta: http://www.bbc.co.uk/programmes/b006qp2f/broadcasts/upcoming 

Mitään sellaista aihetta ei ole ohjelmassa vielä käsiteltykään, etteikö se kiinnostaisi. Uteliaisuuteni ko. aihepiirin suhteen on rajaton. (Kunhan vain säästyn urheilulta!) Yleissivistykseni taitaa silti olla surkea, sillä en tiedä, mikä on ”Putous”, kuka on ”Tauski” ja mitä tarkoittaa ”halla-ahostelu”. Luulen, että huolellisesti valittujen kirjojen lisäksi 1920-luvun Pellervo-lehdet ja vuoden 1899 siemenkatalogi antavat enemmän sisältöä. Hetkinen! Tuo ”halla-ahostelu” saattaa ehkä liittyä hallan torjuntaan, kun 1920-luvulla oli ankaria halloja ja kylmyyden torjumiseksi keksittiin muutamia laitteitakin. 

Siemenpussilaatikoiden sekamelskassa on visu järjestys: suodatinpussien, kirjekuorien, nenäliinataitosten ja tulitikkurasioiden sisältöä ei ole ehkä merkattu kovin tarkasti tai nimi saattaa esimerkiksi ”mystery iris”, ”Carolin salvia” tai ”Coombsin mummelin clematis”. Entä mitä mahtaa tarkoitaa "S. Spring Nem"? Nämä siemenet ovat siis tarttuneet reissuilta, eikä niitä ole varustettu minkäänlaisin ohjein saati järkevin nimin. Siementen tunnistamisessa auttaa sentään esimerkiksi tämä sivusto: 

http://theseedsite.co.uk/seedsize11a.htm 

Perennan tunnistaa kuitenkin vasta sitten, kun se tekee ensimmäisen kukkansa. (Aina silloinkaan ei oikea nimi löydy.) Lopputulos voi olla hupaisa sekarotuinen tai uljaampi jalo yksilö. Jonkinlaisella hartaudella yritän hoitaa niitä kaikkia. 

Kakkoslaatikko sisältää vain virallisia ostosiemeniä: yksivuotisia, perennoja ja muutamia puita ja pensaita. Tätä nykyä eivät esim. kaikki saksalaiset firmat toimita lähetyksiä Suomeen, sama on Kanadan ja USA:n laita. Näissä säntillisissä paketeissa on kaikki kohdallaan: kukan tieteellinen nimi, kylvö- ja kasvatusohjeet, itävyysprosentit, siementen parasta ennen -päiväys ja tietysti valokuva. Tätä nykyä siemenpussit ovat kyllä ankeita, siksi blogipäivityksen kuvat edustavat vintagea. Vanhin edelleen toimiva siemenfirma Franchi on perustettu 1784 ja pelittää edelleen. Jo 7. sukupolvi on mukana tässä ketjussa.

Kolmannesta laatikosta vihertumppu tonkii hyötykasvien siemeniä. Suosin perinnelajikkeita, etenkin tomaattien suhteen. Amishien lajikkeet ovat parhaita, ja heillä on hyvä online-kauppa:

http://www.amishlandseeds.com/pink_tomatoes.htm

Ikävä kyllä firma ei ole enää vuoden 2013 jälkeen toimittanut tilauksia Eurooppaan, paitsi että he toimittavat siemeniä joillekin eurooppalaisille firmoille. Hyvä on tomaattivalikoima täällä myös:

http://tomatoeden.com/

Hyötykasvisiementen täydennystä en juuri tarvitse: kurpitsat, basilikat, pavut, porkkanat, herneet ja muut hyötymaan hyyryläiset on hankittu. Vain härkäpaputilanne on kriittinen, ja niitähän on laitettava (pienelle) perunamaalle, sillä näiden kasvien kumppanuus on lujaa laatua. Basilikaa ei voi koskaan olla liikaa, ja ne taas vaativat kaverikseen tomaatteja. Sekä ihminen että kasvi kukoistaa oikeassa seurassa.

Neljäs loota on pedantin puutarhurin painajainen: miljoonalaatikko. Siinä on noin viiden sentin paksuudelta mitä-vain-tapauksia, ja ne kaikki ovat kotoisin kotimaan kamaralta. (Kuten Minnan pihan erikoiset ohdake- tai kaunokkilajikkeet). Nämä orporaukat ovat päätyneet hätämajoitukseen taskunpohjalle sekä oman puutarhan että tuttavien kasveista. Myös kylvöhuoneen lattialle karisseet siemenet päätyvät miljoonalaatikkoon. Kutsun näitä karkulaisia Lavatähdiksi, siis jos he itävät. Joka kevät hankin muutaman lavakaulurin ja 600 litraa kylvömultaa, ihan tätä sekoilua varten. Viskon siemenet, kastelen ja siinä se. Kastelen, jos muistan, usein sade tulee avuksi. Noin 10 neliön alalta voi sitten nousta mitä tahansa, ja on kuulkaa noussutkin. Sillä jos siemenet tosiaan itävät ilman hyysäämistä, kylmäkäsittelyjä, tuutulauluja ukulelen säestyksellä, liottamisia, hiomisia, hieromisia, lämpömattoja, happokylpyjä, rukouksia ja loitsuja, niin ne ovat voittajia. Sieltä olen sitten koulinut monenlaista mielenkiintoista kuten kärhö- ja liljalapsia, taaperoikäisiä esikkoja ja harjaneilikkapienokaisia. Näille lavatähdille on kestotilaus. Sieltä saavat sitten ystävät penkoa, mitä mielivät. Omalla vastuulla!

Kasvattajan vastuu painaa, kuten jokainen tietää. Ja kyllä myös multa- ja turvesatseissa on kantamista. Vermikuliitti ja perliitti ovat sentään kevyitä kuin raahaisi popcorneja. 

Lopuksi annan teille palovamman hoitovinkin muutaman sadan vuoden takaa. (Sain palorakkulan uunin pellistä, kun steriloin multaa.) Kananmunan sisällä oleva valkoinen, vahamainen kalvo parantaa ja hoitaa pienet viljelyvammat, kokeiltu on. Kun sen laittaa laastarin alle, niin viherpeukalo pelittää taas.

Nostalgiaa 3
Nostalgiaa 4

PARHAAT PÄIVÄMME KULUVAT PIHALLA

Kirjoitan puutarhanhoidosta ja sen ylenpalttisuudesta. Jos mielit antautua kasvun ihmeille ja kipinöinnille, olet oikeilla sivuilla. Toinen sivustoni (www.marimoro.fi) keskittyy kirjailijan töihin ja kirjoihin. Jos olet kiinnostanut luovan kirjoittamisen verkkokurssista tai arvostelupalvelu, piipahda siellä.

Kirjatilaukset voi tehdä Puutarhakirjat-sivulla.

Mörönperän puutarhan ja saippuoiden yhteisen Facebook-sivun löydät täältä. Tykkäämällä sivusta saat tiedon uusista blogikirjoituksista uutisvirtaasi!

UUSIMMAT KIRJOITUKSET

Julkaistu: 16.11.2018
Julkaistu: 09.11.2018
Julkaistu: 04.11.2018
Julkaistu: 19.10.2018
Julkaistu: 30.09.2018
Julkaistu: 31.08.2018
Julkaistu: 16.08.2018
Julkaistu: 01.08.2018
Julkaistu: 25.07.2018
Julkaistu: 08.07.2018

OTA YHTEYTTÄ

paljonko on 2 plus 2

KUKASSA NYT

AJANKOHTAISTA

VAPAASTI VERSOO TAAS

  ARVOISAT LUKIJAT! 

 

                     

 

 

 

 

 

Tilaa Kukkanuottasilla pukinkonttiin.

Hinta 22 e (+ postikulut) 

Saat messevän siemenyllärin mukaan. (5 erilaista.)

Huom! Postin Helposti-palvelu tarvitsee myös puhelinnumerosi.

 

 

 

  


 

  

 

 

Kukkasuutarin sielu -kirjaa on tilattavissa myös.

Ota yhteyttä -lomakkeella 

18 € (+ postitus).

(Tai mistä tahansa kirjakaupasta, tosin hinta on siellä noin 38 euroa.)

 

Jos tilaat Kukkanuottasilla-kirjan ja Kukkasuutarin sielun, saat 

ne yhteishintaan 37 € (sis. postituksen. Ja mukaan tietysti siemenylläreitä!) Muista liittää mukaan puhelinnumerosi.

 

 

  

              

             

      

    Lujaa laatua taimilavan takaa! 

 

 

      

 

 

 

Kukkasuutari ei voi luomakunnalta kuulemalleen 

kutsumukselle mitään,

eikä sen puolen haluakaan. 

 

 

      

 

 

Hän on sielukas sekoitus arktista vetokoiraa,

sirkustaiteilijaa, uppokeijua,

kellarikemistiä,

kirjoittajaa,

sopimussotilasta

ja kasvikuiskaajaa. 

 

 

 

 

                                   Sesonki on aina päällä.

                                     Sitä saa, mikä itää. 
PUHDASTA ASIAA PUKINKONTTIIN!

Jouluksi on tarjolla viiden saippuan satsi (manteli, suola, kehäkukka, laventeli, naturel)

hintaan 25 €. (+ postikulut)

(ks. tilauslomake) 

 

 

* * *

 

ILMOITUS JOULUMYYJÄISISTÄ

Saippuaa ja kirjoja Mikkelin Naisten messuilla 24.11. klo 10.00-14.00.

(Etelä-Savon ammattiopisto, Otavankatu 4


* * *


LUENTO VIHERLANDIASSA 25.11. (Jyväskylä)

alkaen klo 13.00.

- Vyöhykettä venyttämässä eli kouhotuksia Kanadasta (kuvavetoisia tarinoita)

Tarjolla uutta kirjaa (kahtakin) signeerauksella ja siemenylläreitä.

 

 

 


  

© Copyright 2011-2018 - Mari Mörö || Web-nikkarointi: Verkkoverstas