Kirje kotoa
17.12.18

Nämä vanhat luettelot ovat tallessa kaikki.
Tilauksia on tehty.

 

 

 

 

 

 

Kirje kotoa

eli pieni joulutarina aattoa odotellessa

 

 

En mitenkään haluaisi häiritä emännän rauhaa missä lie kaukaisella saarella, mutta minun on pakko tehdä selkoa kotioloista. (Ja onneksi osaan käyttää tätä rakkinetta.) Tiedän, että emännällä on hauskempaa siellä kuin kotioloissa, mutta ehkä näin joulun alla voin vedota sekä sääliin että armeliaisuuteen. Ehkä emäntä on saanut innoitusta tarpeeksi ja löytänyt henkevämpää seuraa kuin mitä täällä kotimurjussa on tarjolla. Yritimme pyrkiä Tunkelon kanssa jo löytöeläinkotiin, mutta meitä ei huolittu edes sinne.

 

Joulu on tulossa ja aina niin rakkaasta enkelikellosta piti taitella hellarenkaita jo marraskuun alussa. Asiat eivät ole hääppöisellä tolalla. Huoltovarmuus on pettänyt, kiitos Tupajussin. Äijä on seonnut lopullisesti. Nuukuuksissaan hän antoi meille ukaasin, että kynttilää saa polttaa vain viisi minuuttia päivässä. Että ne muka ovat aivan lopussa! Parta on huurussa, kun tuvan lämpötila on laskenut alle kymmeneen asteeseen. Emännän orkideat tuskin toipuvat kukkimaan. Olen pahoillani, mutta Tupajussi ei anna lämmittää enempää.

 

Ainoa ruokamme olisi ollut naapurin pellolle unohtuneet muutamat jäätyneet kaalinpäät, elleivät Jaatinen ja Juutinen olisi auttaneet. Nuo hyväsydämiset tonttujäärät! Naapurin lintulaudalle emme sentään ole vielä joutuneet kerjuulle. Omassa halkolaatikossaan uunin kyljessä Tupajussi rouskuttaa jatkuvasti jotakin, siis salaa meiltä. Jopa se ikkunan korjaukseen käytetty kukkakaali on syötetty meille itsenäisyyspäivän kunniaksi, ja kaalin tilalla on nyt heiniä ja havuja. Harmi vain, että linnut mylläävät paikkaukset hetkessä. On tämäkin elämää!

 

Yhtenä aamuna Tupajussi jäi kiinni siitä, että oli hankkinut itselleen liköörikarkeilla lastatun joulukalenterin, ja jo joulukuun ensimmäisenä päivänä tupatonttu oli hitonmoisessa tuiterissa ja lauloi jotain ruokottomia lauluja. Meille sitten keitti aamuteen mistä lie matonhapsuista ja tarjoili pihkaa hunajana. Jos en olisi 268-vuotias, olisin jo häipynyt kuten Tunkelokin.

 

Pimeimpänä vuodenaikana haluaisi kyllä istua kynttilän valossa pitempään kuin viisi minuuttia vuorokaudessa. Mihin ne kaikki emännän jättämät sadat tuikut ja muut ovat kadonneet? Tunkelo aavisti jotakin ja löysi sitten vajan työkalulaatikon välipohjan alta ainakin kolmekymmentä kynttilää! Ja oli toinenkin jemma, nimittäin kompostipurujen alla olevassa ämpärissä. Tunkelo suuttui kovasti ja päätti antaa suloisen koston. Niin Tunkelo otti Tupajussin piilottamat kynttilät pois ja laittoi tilalle rakkauskirjeen. Se meni näin:

”Suuremman liekin saat, Jussi-kulta, kun kynttilät vien mä sulta.” Kirjeessä oli sitten lupaus tapaamisesta halkopinon luona heti seuraavana lauantaina. Sydämenkuvat Tupajussi ymmärsi – oi, oi! Mutta kun Tupajussi ei edelleenkään osaa lukea, niin hänen piti luetuttaa kirje jollakin, vaikka ei olisi halunnut. Tupajussi meni sitten Juutiselle ja Jaatiselle, ja asia selvisi. Oli Juutisella naurussa pitelemistä, kun Tupajussi ihmetteli salaperäistä kirjeen jättäjää ja tietysti sitä liekkiä, mikä pian roihuaisi. Meille ei Tupajussi puhunut mitään, vaan virnuili salaperäisesti ja puhui jotain ”liekeistä” ja ”roihuista”. Leikimme viatonta, totta kai, ja annoimme Tupajussin lemmen yltyä maksimaalisiin mittoihin. Rakastunut tonttu on hupaisa olento – tuvassa kuin tuvassa.

 

Tupajussi muuttui muutamassa päivässä kuin toiseksi tontuksi. Hyväntuulisena hän heräsi aamuisin halkolaatikosta ja kysyi, haluaisimmeko lämmitellä hänen vanhassa untuvatyynyssään uunin kupeessa. Tunkelolle se sopi, koska kihti helpotti heti. Jo hyvissä ajoin lauantaiaamuna Tupajussi letitti partansa ja kaapaisi harmaantuneille ohimoilleen nokea, vaikka 250-vuotias ei nyt mene enää juniorista, ei edes hämärän hyssyssä halkopinon takana. Hän oli jopa tehnyt rusetin vanhoista ikkunatiivisteistä. Kysyimme, että mihin hän noin hienona nyt lähtisi. Tupajussi tapaili lakkiaan ja sanoi: ”Taidan leikkiä nyt tulella, pojat!” Käskimme ottaa naurettavan kumirusetin pois ja laitoimme sen tilalle tuohisen kravatin. Tupajussi luotti makuumme, olihan hän ollut viimeksi treffeillä joskus Titanicin uppoamisen aikaan, eikä siinä kai hyvin ollut käynyt silloinkaan. Kuin armosta hän jätti meille puoliksi syödyn ananaspurkin ja vain kertaalleen käytettyjä kahvinperskeitä.

 

Viiden tunnin kuluttua eteisestä alkoi kuulua kauheaa kiroilua. Tupajussi tietää näköjään sellaisiakin voimasanoja, joita ei voi tähän kopioida. Siellä halkopinon luona oli Tupajussin mieleen hiipinyt epäilys. Hän oli mennyt liiteriin ja kurkottunut lehtipinon puoleen. Aivan oikein. Tuttu käsiala! Tunkelolla kun on tapana täyttää ristikoita, ja niin tuo analfabeetti tonttu tajusi tulleensa narutetuksi. Täydenkuun valossa hän vertaili ristikkoa ja saamaansa kirjettä. Jopa kynä oli sama! Jos joku meni itseensä, niin se oli Tupajussi. Ja pian tonttu saapui kiroillen pirttiin ja toi mukanaan jemmaamiaan herkkuja: pähkinöitä, voita, kananmunia, luumuja ja ties mitä. Anteeksi hän ei osannut pyytää, ei muulla tavalla.

 

Me istuimme tuvassa Jaatisen ja Juutisen kanssa pelaamassa korttia. Pöytä oli herkkuja notkollaan, sillä nämä ystävälliset tontut tuovat mukanaan aina muutaman korillisen kaikenlaista purtavaa, juomapuolta unohtamatta. Ällistynyt Tupajussi levitteli korin sisällön tuvan lattialle, viskasi tuohisen kravatin hellaan ja sanoi, että lemmenleikit eivät ole häntä varten. Ja kyllä hän tajusi, että tuvassa loistavat kynttilät olivat niitä samoja, joita hän itaruuttaan oli meiltä piilottanut. Ja että hän oli ansainnut pienen opetuksen.

 

Joten hyvä emäntä siellä kaukana. Eikä tämä saisi sinua palaamaan kotiin? Kaipaamme taatelikakkua, uusia sukkia ja kokojyväleipää. Emme voi luottaa oikein siihen, miten pitkään Tupajussin armeliaisuus kestää. Tunkelon kihti on pahempi kuin viimeksi, ja minä en meinaa nähdä vanhoilla laseilla enää edes vanhoja siemenluetteloita, uusista nyt puhumatta. (On tallessa kaikki vanhat luettelot, kuten vanhat Burbeet ja niin edelleen. Miten hauskaa niitä onkaan lukea yhdessä ja vertailla, mitä oli saatavilla vuonna 1903 ja mitä on nyt.

 

Olen paluutasi jo vähän valmistellut ja tilannut kasvien siemeniä. Voimme sitten yhdessä tutkia ja suunnitella kylvöjä. Pakon sanelemana olen joutunut tilaamaan muutakin, muun muassa päälääkärin Tupajussille. Myös uusi hella, ikkuna, likööriä, untuvatäkkejä ja robotti (lumitöitä tekevä) on tilattu, vaan sitten luottokortti lakkasi toimimasta.

 

Odottavin mielin ja rakkain terveisin tonttusi

Elo Isohiisi

Kirjahyllystä

(Maamiehen neuvonantajan 1. painoksen päällä istuskellen)

 

 

P.S.

Näitä siemeniä tilasin, ja paljon, paljon muuta. Mukana on myös hyötykasveja, sillä emme enää aio ensi vuonna katsoa sivusta, kun Tupajussi piilottaa ruoat. (Jatkoa ajatellen on pidettävä kehityskeskustelu.)

 

Clarkia Apple Blossom

 

Sunflower Sunshot Golds

 

Foxglove Milk Chocolate

 

Primula Auricula Douglas Prize Mix

 

Scabiosa Summer Sundae

 

Pumpkin Hooligan F1 Hybrid

 

Tree Peony Rockii mixed

 

Primula Candelabra Hybrids

 

Lupin harwegii Avalune Llilac

 

Courgette De Nice A Fruit Rond

 

Dahlia Collarette Dandy

 

Primula Capitata Noverna Deep Blue

 

Squash Early Golden Crookneck

 

Scabious Oxford Blue

 

Cosmos Psyche

 

Tacca Chantrieri Nivea

 

Poppy Burgundy Bigalow

 

Scabious Ebony And Ivory

 

Poppy Candyfloss

 

Viola Hybrida Rose Shades

 

Coleus Palisandra

 

Sweet Pea Spanish Dancer

 

Poppy Red Pom Poms

 

Gourd Crown Of Thorns

 

Violax Williamsiana Brush Strokes

 

Poppy Peony Flowered Mixed

 
Ja emännän kortti lakkasi toimimasta.

PARHAAT PÄIVÄMME KULUVAT PIHALLA

Kirjoitan puutarhanhoidosta ja sen ylenpalttisuudesta. Jos mielit antautua kasvun ihmeille ja kipinöinnille, olet oikeilla sivuilla. Toinen sivustoni (www.marimoro.fi) keskittyy kirjailijan töihin ja kirjoihin. Jos olet kiinnostanut luovan kirjoittamisen verkkokurssista tai arvostelupalvelu, piipahda siellä.

Kirjatilaukset voi tehdä Puutarhakirjat-sivulla.

Mörönperän puutarhan ja saippuoiden yhteisen Facebook-sivun löydät täältä. Tykkäämällä sivusta saat tiedon uusista blogikirjoituksista uutisvirtaasi!

UUSIMMAT KIRJOITUKSET

Julkaistu: 19.03.2019
Julkaistu: 11.03.2019
Julkaistu: 05.03.2019
Julkaistu: 26.02.2019
Julkaistu: 18.02.2019
Julkaistu: 11.02.2019
Julkaistu: 04.02.2019
Julkaistu: 28.01.2019
Julkaistu: 23.01.2019
Julkaistu: 13.01.2019

OTA YHTEYTTÄ

paljonko on 2 kertaa 3

KUKASSA NYT

AJANKOHTAISTA

VAPAASTI VERSOO TAAS

  ARVOISAT LUKIJAT! 

 

                     

 

  

 


Kukkanuottasilla-kirja tilattavissa suoraan tekijältä.

"Vuoden 2018 persoonallisin ja hauskin puutarhakirja."

Näin lukijat ja jopa kriitikot väittävät, en haraa vastaan!

Hinta 22 € (+ postikulut) 

Huom! Postin Helposti-palvelu tarvitsee myös puhelinnumerosi.

 

 

 

  


 

  

 

 

Kukkasuutarin sielu -kirjaa on tilattavissa myös.

Ota yhteyttä -lomakkeella 

18 € (+ 5,90).

(Tai mistä tahansa kirjakaupasta, tosin hinta on siellä noin 38 euroa.)

 

Jos tilaat Kukkanuottasilla-kirjan ja Kukkasuutarin sielun, saat 

ne yhteishintaan 37 € (sis. postituksen.)

Muista liittää mukaan puhelinnumerosi.

 

 

  

              

             

      

    Lujaa laatua taimilavan takaa! 

 

 

      

 

 

 

Kukkasuutari ei voi luomakunnalta kuulemalleen 

kutsumukselle mitään,

eikä sen puolen haluakaan. 

 

 

      

 

 

Hän on sielukas sekoitus arktista vetokoiraa,

sirkustaiteilijaa, uppokeijua,

kellarikemistiä,

kirjoittajaa,

sopimussotilasta

ja kasvikuiskaajaa. 

 

 

 

 

                                   Sesonki on aina päällä.

                                     Sitä saa, mikä itää. 
PUHDASTA ASIAA - hyväksi kehuttuja saippuoita 

Tarjolla viiden saippuan satsi (manteli, suola, kehäkukka, laventeli, naturel)

hintaan 20 € (+ postikulut).

(Täytä tilauslomake) 

 

 

 

 

 

 


  

© Copyright 2011-2019 - Mari Mörö || Web-nikkarointi: Verkkoverstas