Kiertotalouden taika
07.02.18

Orkideat ja hyasintit kukassa Runebergin päivänä. Joulukukat ovat myöhässä, se sallittakoon heille.
VIllinarsissin siemenet itivät viikossa. Tiina toi siemenet Italiasta, ja viiden vuoden kuluttua ne kukkivat. Jep!

LAPIOLLINEN KIERTOTALOUDESTA 

 

Kiertotalous on hieno sana, ja sitä voi soveltaa puutarhassakin. Entuudestaan tiedän, mikä kiertoilmauuni ja mikä taas kiertopalkinto. Toisinaan olen joutunut, en suinkaan tipotielle vaan kiertoliittymään, ja planeettojen kiertoratojen ihmeitä en lakkaa kummastelemasta. Sitten on kiertoilmaisuja: ei ole sekatöörit terässä voidaan sanoa jostain höppänästä, ja se on lataukseltaan samaa luokkaa kuin muumien joukkokato laaksosta tai inkkarivaje kanootissa. 

Asioiden pitää kiertää ja liikkua, eikä tämä varmaan ole kenellekään järkytys: ilman hienoja sanoja tämän ymmärtää lapsikin. Niksi-Pirkka toi kiertotalouden koteihin jo jurakaudella: se on arjen neuvokkuutta mikrotasolla, ei sen kummempaa. Oma panokseni kiertotaloudessa ei räjäytä pankkia mutta se minkä teen, teen sen kasvikunnan ja lähiympäristön hyväksi. Ihminen voittaa myös. Nimittäin minulla on tapana kerätä löytämäni pullot ja tölkit ns. siemenrahastoon. Janoisten tyyppien poisviskaamaa jätettä riittää. Tammi-helmikuulla laitan sitten panttirahapossun sisukset siemenostoksiin. Tänä vuonna se teki 104,60 euroa. Sillä saa - postimaksuineenkin - melkoiset määrät siemeniä. Etenkin se juhannusjuhlilta palaava seurue heitti kotikyläni tienpenkalle kaksi jätesäkillistä tölkkejä. Kerään myös ne pantittomat, silkasta periaatteesta. Kovasti suomalaisia janottaa.

Nyt onkin hyvä hetki kiittää kaikkia siiderinlipittäjiä ja kaljankittaajia, miksei myös limuttajia ja energianjuoman latkijoita. Jatkakaa samaan malliin, koska ette osaa käyttää roskiksia/kierrätyspisteitä. Teidän ansiostanne vihertumpun possusta hymyili tyytyväisenä. Silmääkään räpäyttämättä hassasin rahat siemeniin. Kiersin verottajan - mahdoinko tehdä suuren rikoksen? Minut saa käräyttää kaikin mokomin. 

Kun vahvemmat hippajuomat ovat saapuneet kauppoihin, niin panttirumba sen kun kiihtyy. Tuskin malttaa odottaa ensi juhannusta! Siis kun näette takkutukkaisen, huomioliiveihin ja Huntereihin somistautuneen oudon hiippailijan, älkää pelästykö. Hän antaa panoksensa kiertotalouden alttarille eli dyykkaa penkereitä pulloista ja tölkeistä. Ja voi, miten iloiseksi hän tuleekaan saatuaan kaikki hankkimansa siemenet itämään! (Kansanterveyttä ja suomalaisten juomatapoja käsittelköön joku muu.)

Luulin, että siemeniä ei enää tarvitse hankkia, sillä niitä on vaikka harakoille syöttäisi. Ja hups, hiiri heitti minut tänne:

https://www.barnhaven.com/seed-selections/mystery-packet

Koskaan ei ole niin ahdasta, etteikö voisi kylvää mysteeriesikoita. Tuo valikoima voi sisältää mitä tahansa - esikkoentusiasti osaa arvostaa! Yhdessä paketissa on 40-50 siementä. Ainakin kerroksellisia (candelabroja) on mukana, samoin erilaisia alppiesikkoja. 300 esikkoarpaa on siis pian vetämässä, voi tätä jännitystä!

Hiiri vei minua kuin kompostiämpäri Toivo Romppaista. (Legenda Pohjois-Karjalasta. Mies ei koskaan palannut, koska karkasi Ruotsiin.)

https://www.plant-world-seeds.com

Takuuvarma mesta ja laatu on ollut hyvä, kiinnostavia uutuuksiakin joka vuosi. Olen joutunut nettikauppojen lumoihin - hiiri vie, minä vikisen:

https://www.chilternseeds.co.uk

On jotenkin viehättävää, kun Chiltern julkaisee katalogia edelleen tai oikeastaan kahta: hyötykasvit (VegBook) ja sitten kukkaset erikseen. Luettelot erottuvat muista painotuotteista jo ulkoasunsa vuoksi, sillä ne ovat pitkiä ja kapeita. (VegBook on hauskasti kuvitettu.) Sinappikasveihin kuuluva wasabi on kova hitti Brittein saarilla. Lehtien lisäksi kasvista syödään juuriosa, joka ei kasva kovin äkkiä. Juuri on niin vahvaa, että pelkkä hieraisu riittää antamaan potkua. Sushiruoan ystävät tietävät, että oikeaa tai aitoa wasabia ei juuri saa mistään, vaan sen tilalla on värjättyä piparjuurta. Kanadassa (Vancouverinsaarella) olen käynyt yhdellä wasabifarmilla, ja siellä(kin) jokainen kasvi revitään käsistä. (Ja aidon wasabitahnan hinta hipoo pilviä.) Wasabi vaatii varjoa ja jatkuvaa kosteutta, ja Japanissa se kasvaa purojen varsilla ja aika karuissa oloissa. Kasvi ei ole kylmänarka, ehei, ja ensimmäiset lehdet on korjattavissa jo kuukauden päästä kylvöstä. Kokeilkaapa!

Possu ihmetteli, kun hiiri hidastui ja hiljeni sitten kokonaan. Onneksi hiirestä loppui patteri. Piti lähteä kaupunkireissulle, mikä ei yleensä huvita. Viimeiset panttieurot piti kuitenkin hassata sitten paikallisessa kukkakaupassa, kun siellä piipahti 6.2. (Porsaat eivät kyllä viihdy kaupungissa. Valitti koko ajan metelistä ja tuulesta.) Hyötykasviyhdistyksen asiantuntija myymässä siemeniä ja vinkkaamassa tulevista kylvöaskareista. Mukaan tarttui kaskinaurista ('Enon kanta') ja talvikurpitsaa ('Big Max'). Kysyin köynnöspinaatista (Hablitzia tamnoides), sen siemenet kun revitään käsistä eikä niitä enää ole heilläkään. Kyseessä on kestosuosikki, kuinkas muuten. Kolmosvyöhykkeellä (saati muualla Suomessa) eivät ko. kasvin siemenet ehdi kypsyä juuri koskaan, ja taimia on suht harvoin tarjolla. Oma yksilöni on noin 15-vuotias, ja olen sen juurakkoa jakanut sinne tänne. Tein kerran jutun Hesariin ko. kasvista, ja eräs lukija aneli pientä siivua itselleen. Hellyin pyyntöön, ja niin posti kiikutti köynnöspinaatin Suomen lounaisimpaan kolkkaan. Ainakin viime kesänä kuului olevan vielä hengissä ja kerrottiin, että sieltä voin saada sitten juurakon palan, jos omani on kadonnut. Reilua! Kasvilla on vanha lempi eli seinäsalaatti. Syötäviä monivuotisia köynnöksiä on todella vähän, hyvässä paikassa (eteläseinustalla) köynnöspinaatti voi venähtää neljään metriin ja jos ei muuta keksi, niin soppa-aineksia voi raapia viiden metrin päässä hellasta. Laiska kun olen, niin tuon helpommalla tuskin pääsee.  

Joitakin siemeniä pujotan vielä muovipussiin perliitin sekaan ja kastelen niukasti. (Jääkaappi on entuudestaan aivan täynnä. Sinne ei mahdu edes hiivapakettia.) Kylmäkäsittely jääkaapissa on varmin tapa, sillä ulkosalla on liikaa vaaroja: lintuja, hiiriä, oravia, trombeja, ydinlaskeuma, meteoriitteja... Sitä paitsi on jännittävää kurkistaa pussiin ja tutkia, josko itäminen olisi alkanut. Tämä on versioni Salatuista elämistä. Vaahterat ja akileijat voivat yhtä äkkiä hujahtaa - ja sitten on kiire saada niille pystyyn hätämajoitus, ulos kun ei vielä ole asiaa. 

Nyt lapio heilumaan ja lumet pois kasvihuoneen päältä. Tässä on kiertotaloutta yhdelle päivälle tarpeeksi, etenkin kun tietokoneen hiiren paristo on päivän aikana latautunut, minäkin melkein. 

Kas tässä vihertumpun aamupuurovalikoima... Kasvualustalla on väliä.
Uuden kirjani kansi. Kukkanuottasilla ilmestyy 8.3.

PARHAAT PÄIVÄMME KULUVAT PIHALLA

Kirjoitan puutarhanhoidosta ja sen ylenpalttisuudesta. Jos mielit antautua kasvun ihmeille ja kipinöinnille, olet oikeilla sivuilla. Toinen sivustoni (www.marimoro.fi) keskittyy kirjailijan töihin ja kirjoihin. Jos olet kiinnostanut luovan kirjoittamisen verkkokurssista tai arvostelupalvelu, piipahda siellä.

Kirjatilaukset voi tehdä Puutarhakirjat-sivulla.

Mörönperän puutarhan ja saippuoiden yhteisen Facebook-sivun löydät täältä. Tykkäämällä sivusta saat tiedon uusista blogikirjoituksista uutisvirtaasi!

UUSIMMAT KIRJOITUKSET

Julkaistu: 18.02.2019
Julkaistu: 11.02.2019
Julkaistu: 04.02.2019
Julkaistu: 28.01.2019
Julkaistu: 23.01.2019
Julkaistu: 13.01.2019
Julkaistu: 17.12.2018
Julkaistu: 17.12.2018
Julkaistu: 08.12.2018
Julkaistu: 16.11.2018

OTA YHTEYTTÄ

paljonko on 2 plus 2

KUKASSA NYT

AJANKOHTAISTA

VAPAASTI VERSOO TAAS

  ARVOISAT LUKIJAT! 

 

                     

 

 

 

 

KUKKASUUTARI LIVENÄ 

Tule kuuntelemaan puutarhaesitelmä

Hämeenlinnan kirjastolle 16.3. klo 14.00.

Aiheena Rakkaudella rakennettuja eli tarinoita romanttisista puutarhoista.


* * * 


Tai miten olisi sesongin käynnistäminen Pohjoismaiden suurimmilla puutarhamessuilla - hyvässä seurassa? Klikkaa tästä

 

Ja tässä messuohjelma:

https://www.nordiskatradgardar.se/?sc_lang=sv-se

Jos näette allekirjoittaneen siemenostoksilla, niin ilmoittakaa sosiaaliviranomaisille.

(Kiintiö on kuulemma jo täynnä!)


* * * 


Kukkanuottasilla-kirja tilattavissa suoraan tekijältä.

"Vuoden 2018 persoonallisin ja hauskin puutarhakirja."

Näin lukijat ja jopa kriitikot väittävät, en haraa vastaan!

Hinta 22 € (+ postikulut) 

Huom! Postin Helposti-palvelu tarvitsee myös puhelinnumerosi.

 

 

 

  


 

  

 

 

Kukkasuutarin sielu -kirjaa on tilattavissa myös.

Ota yhteyttä -lomakkeella 

18 € (+ 5,90).

(Tai mistä tahansa kirjakaupasta, tosin hinta on siellä noin 38 euroa.)

 

Jos tilaat Kukkanuottasilla-kirjan ja Kukkasuutarin sielun, saat 

ne yhteishintaan 37 € (sis. postituksen.)

Muista liittää mukaan puhelinnumerosi.

 

 

  

              

             

      

    Lujaa laatua taimilavan takaa! 

 

 

      

 

 

 

Kukkasuutari ei voi luomakunnalta kuulemalleen 

kutsumukselle mitään,

eikä sen puolen haluakaan. 

 

 

      

 

 

Hän on sielukas sekoitus arktista vetokoiraa,

sirkustaiteilijaa, uppokeijua,

kellarikemistiä,

kirjoittajaa,

sopimussotilasta

ja kasvikuiskaajaa. 

 

 

 

 

                                   Sesonki on aina päällä.

                                     Sitä saa, mikä itää. 
PUHDASTA ASIAA - hyväksi kehuttuja saippuoita 

Tarjolla viiden saippuan satsi (manteli, suola, kehäkukka, laventeli, naturel)

hintaan 20 € (+ postikulut).

(Täytä tilauslomake) 

 

 

 

 

 

 


  

© Copyright 2011-2019 - Mari Mörö || Web-nikkarointi: Verkkoverstas