Kasvatuksen alkeet
16.03.17

Kasvuun, kasvuun.
Unikkohelistimille on monenlaista käyttöä. Yhdestä siemenkodasta saa sekä soittimen että satoja kukkia.

 

KASVATUSOPPEJA 

 

 

Jos on syntynyt kukkasuutarin lapseksi, on syntynyt onnellisten tähtililjojen liepeillä. Keväällä ja kesällä syntyvä jälkikasvu syntyy keskelle puutarhaa ja mitä sädehtivämpään, odottavampaan ilmapiiriin. Syksyllä ja talvella syntyvät ovat vähemmän onnekkaampia, mutta toki yhtä rakastettavia. Ikävä kyllä he joutuvat värjöttelemään sisätiloissa pitemmän aikaa, ja he näkevät auringon vasta ehkä muutamien kuukausien kuluttua syntymästään. Vuosien myötä asia tasaantuu.

           

Kukkasuutarin lapsi pääsee jokeltelemaan taimien ja ruukkujen keskellä aivan pienestä pitäen. Hän saa ensimmäiseksi lelukseen helistimen: se on pakastinrasia täynnä herneitä tai papuja, mitä vain siemeniä. Lauluakin kuulee jos ei muualta, niin puutarhan linnuilta ja kanalasta. Ja kun ihmistaimi kasvaa, niin pian hänellä on jo oma ämpäri ja istutuskauha. Bakteerikanta vahvistuu saviruukkujen kylkiä nuolemalla, ja samaisten ruukkujen paukuttelu korvaa soittotunneille raahaamiset, jos siis rytmisoitinten seuraan tuntee vetoa. Kun voikukkaraudalla paukuttaa sinkkiämpäriä, siinä pysähtyy Sipe Santapukinkin leuka.

           

Aurinko ei pääse kärventämään pienokaisia, sillä puutarhan vihreä katto suojaa heitä. Yleensä kukkasuutarin jälkikasvu nukkuu päiväunet kukkasuutarin kainalossa ja/tai kissan tai koiran seurassa, ja huolenpito on muutenkin ylenpalttista. Rakkautta ja ravintoa on saatavilla vuorokauden ympäri, eikä kotoa tarvitse poistua kuin ani harvoin. Kastemadot, perhoset ja sittiäiset tulevat lapsoselle tutuiksi.  Ihmistaimesta tulee peloton ja itseensä luottava olento. Hän ei säiky oravia, siilejä, sammakoita, sisiliskoja tai lintuja: eihän ystäviä ei kiusata.

 

Jo kolmivuotiaana lapsen voi kouluttaa etsimään tuhohyönteisiä, jotka ovat lapselle vaarattomia. Näin liljakukot ja kirvat pysyvät poissa puutarhasta. Tarkkasilmäinen lapsonen löytää lakanpunaisen liljakukon aikuista varmemmin, ja pienin kätösin hän kerää ne purkkiin. Ja kirvojen torjunnassa riittää, että lapsi sohii vesipyssyllä kohti ruusupensaan lehtiä. Puutarhaletku pysyy kädessä varhain, ja näppärimmät pystyvät kantamaan pientä kastelukannua. Esimerkin voimalla, esimerkin voimalla.

 

Lapsen kasvaessa taidot ja luovuus karttuvat. Kukkakärpästen ja perhosten perässä kirmailemiset voittavat satubalettitunnit mennen tullen, ja solmujakin lapsi oppii paremmin kuin partiossa. Monet kasvit ja köynnökset voi sitoa tukikeppeihin mitä taidokkaimmilla tavoilla. Urheiluvouhkaajien suosimat kenttälajit korvautuvat myös: saa työntää ja vierittää kurpitsajättejä, heittää hernekeppejä tai juosta paarmoja karkuun. Jääkiekkoilun voi unohtaa, sillä aina voi ottaa haravan ja paukutella tykkylumia tai paiskia jääpaloja siihen suuntaan, mistä jänikset yrittävät hiipiä järsimään tuhojaan. Raittiista ilmasta ei voi saada yliannostusta, ja onnistuminen ei ole kiinni kaljafirman mainosmarkoista eikä tarvitse pelätä vilttiketjuun joutumista.

 

Kukkasuutarin lapsi osaa kitkeä jo kauan ennen kuin oppii lukemaan, ja lukemisen taidon hän oppii taimikylteistä. Kasvikylttien kirjoittelu opettaa keskittymiskykyä, ja siementen kylväminen tuiki tärkeitä motorisia taitoja. Lapsonen erottaa jauhosavikan esikontaimesta ja harventaa salaattia syömällä muhkeimmat lehdet. Kun hän vetää maasta ensimmäisen porkkanansa, se vonkale on todistettava filmille. Se ei ole mikään kalavale se.

 

Alle kymmenvuotias vaatii tehdä oman hernepenkin, mullata perunat ja latvoa tomaatit. Myös perehtyminen ötököihin on siirtynyt uudelle tasolle: monenmoisia kiitäjiä ja siiroja varten on omat kokoelmansa ja arkistonsa. Aikuisen on kerrottava myös se totuus, ettei yhdelläkään tuhatjalkaisella ole tuhatta jalkaa: 750 jalkaparia on ennätys. Mutta kyllä lapsi kestää tämän pettymyksen kuten senkin, että se mansikkamaan suurin mansikka saattaa päätyä rastaan nokkaan. Se opettaa: joskus on oltava ovela ja suojeltava omiaan. Kiven maalaaminen mansikan näköisiksi saattaa auttaa, sillä verkkojen, aseiden tai myrkkyjen pelattaessa koko porukka istuisi muuten vankilassa. (Pelättimistä kun ei ole mitään apua.)

 

Kukkasuutarin lapsi ei kesäaikaan kaipaa kenkiä, vaikka sellaiset hänelle - kuten hyvät saappaat - on kyllä hankittu. Oppivelvollisuus muuttaa kaiken, eikä hän siellä yleensä viihdy: asfalttipihat ovat ankeita paikkoja. Kavereita siellä tietysti on ja sopia toivoa, ettei lapsi saa huonoja vaikutteita esimerkiksi kilpaurheilusta. Lapsia ei voi loputtomasti suojella. Nimittäin eräänä päivänä jopa kukkasuutarin lapsi saattaa kysellä esimerkiksi jalkapallosta. Se menee kyllä ohitse, jahka johdattelee puheenaiheet vaikka palloa muistuttaviin hedelmiin eikä kiinnitä urheiluasiaan sen enempää huomiota. Toinen vaihtoehto on, että antaa lapselle öljykurpitsan. Sen potkimiseen hän kyllästynee nopeasti. Aamuun mennessä koko jalkapalloasia on jo unohtunut.

 

Niin jatkuu Kukkasuutarien heimo.  

Orvokit on jo kylvetty.

PARHAAT PÄIVÄMME KULUVAT PIHALLA

Kirjoitan puutarhanhoidosta ja sen ylenpalttisuudesta. Jos mielit antautua kasvun ihmeille ja kipinöinnille, olet oikeilla sivuilla. Toinen sivustoni (www.marimoro.fi) keskittyy kirjailijan töihin ja kirjoihin. Jos olet kiinnostanut luovan kirjoittamisen verkkokurssista tai arvostelupalvelu, piipahda siellä.

Kirjatilaukset voi tehdä Puutarhakirjat-sivulla.

Mörönperän puutarhan ja saippuoiden yhteisen Facebook-sivun löydät täältä. Tykkäämällä sivusta saat tiedon uusista blogikirjoituksista uutisvirtaasi!

UUSIMMAT KIRJOITUKSET

Julkaistu: 13.01.2019
Julkaistu: 17.12.2018
Julkaistu: 17.12.2018
Julkaistu: 08.12.2018
Julkaistu: 16.11.2018
Julkaistu: 09.11.2018
Julkaistu: 04.11.2018
Julkaistu: 19.10.2018
Julkaistu: 30.09.2018
Julkaistu: 31.08.2018

OTA YHTEYTTÄ

paljonko on 2 plus 2

KUKASSA NYT

AJANKOHTAISTA

VAPAASTI VERSOO TAAS

  ARVOISAT LUKIJAT! 

 

                     

 

 

 

 

 

Kukkanuottasilla-kirja tilattavissa suoraan tekijälä.

"Vuoden 2018 persoonallisin ja hauskin puutarhakirja."

Näin lukijat ja jopa kriitikot väittävät, en haraa vastaan!

Hinta 22 e (+ postikulut) 

Huom! Postin Helposti-palvelu tarvitsee myös puhelinnumerosi.

 

 

 

  


 

  

 

 

Kukkasuutarin sielu -kirjaa on tilattavissa myös.

Ota yhteyttä -lomakkeella 

18 € (+ postitus).

(Tai mistä tahansa kirjakaupasta, tosin hinta on siellä noin 38 euroa.)

 

Jos tilaat Kukkanuottasilla-kirjan ja Kukkasuutarin sielun, saat 

ne yhteishintaan 37 € (sis. postituksen.)

Muista liittää mukaan puhelinnumerosi.

 

 

  

              

             

      

    Lujaa laatua taimilavan takaa! 

 

 

      

 

 

 

Kukkasuutari ei voi luomakunnalta kuulemalleen 

kutsumukselle mitään,

eikä sen puolen haluakaan. 

 

 

      

 

 

Hän on sielukas sekoitus arktista vetokoiraa,

sirkustaiteilijaa, uppokeijua,

kellarikemistiä,

kirjoittajaa,

sopimussotilasta

ja kasvikuiskaajaa. 

 

 

 

 

                                   Sesonki on aina päällä.

                                     Sitä saa, mikä itää. 
PUHDASTA ASIAA - hyväksi kehuttuja saippuoita 

Tarjolla viiden saippuan satsi (manteli, suola, kehäkukka, laventeli, naturel)

hintaan 22 € (+ postikulut).

(Täytä tilauslomake) 

 

 

 

 

 

 


  

© Copyright 2011-2019 - Mari Mörö || Web-nikkarointi: Verkkoverstas