Kapseli kiertää
05.03.19

Kuka uskoisi, että kahvikapselit kelpaavat ruukuiksi? Eivät kovin kauniita, mutta funktionaalisia.
Chilinkasvattaja tekee itävyystestin.

 

  

KASVIKAPSELI KIERTÄÄ

 

Hiihtoretki uuvutti, sillä kaksi tuntia taitaa olla liikaa. Se nyt on vain niin rentouttavaa, ettei malta lopettaa ja kiitos BBC:n puutarhaohjelmien, ei radion kuuntelu ole aikaisemmin ollut näin hohdokasta. Kuukahdin sitten liiterin kulmalle ja hoipuin sitten hakemaan muutamia ruukkuja, kas kun viherhuoneessa on nyt krooninen pula ruukuista. Nostin sahapukin takaa työhaalarit – siis ne jotka seisoisivat liasta tönkkönä – ja ajattelin pestä ne ennen kuin ulkotyöt pääsevät vauhtiin. Tyhjensin taskut, ja sieltä löytyi monenlaista mielenkiintoista kuten Canonin linssinsuojus ja pussi ruokasoodaa. Sivutaskussa oli siemeniä, ja yhden suodatinpussin kylkeen oli kirjoitettu ipuli. Mikä on ipuli? Hetken kesti, ja sitten olin arvaavinani: kyseessä ei ole kulkutauti, vaan ilmasipulin itusilmut. Viikko vermikuliitissa huoneenlämmössä ja ne pirulaiset alkoivat itää! Ilmasipuleita ei muuten saa kovin monista paikoista, ja omani on vanhaa maatiaiskantaa. Mitä on lotto tämän rinnalla? Sitten piilotin multaan matkalaukun sivusaumasta ponnahtaneita mustia pompuloita, mitä lie ja mistä – ei aavistusta. Lehtiä vaan nekin tekee, vähän kiertoköynnöksen tapaan, mutta kyse on eri kasvista. (En edes tiedä, mistä maasta siemenet ovat. Vaihtoehtoja on useita.) 

Yksi suurimmista mysteereistä on, miksi joku ostaa muovisia istutusruukkuja. Tuskin maailmassa on mitään krääsää niin paljon kuin pieniä muoviastioita. Yhteen aikaan hankittiin kapselikahvinkeittimiä, ja näitä on monissa kodeissa ja hotelliketjuissa edelleen. Kapselit ovat muovisia, usein niissä on myös alumiinia. Niistä värkättiin jopa puku Linnan juhliin. Sain hiljan eräästä toimistosta kasan tyhjiä kapseleita, tosin ne pyydettiin kippaamaan jäteastiaan matkalla parkkipaikalle. Koska olen harvinaisen hajamielinen, niin pussi kulkeutui autoon ja tässä yhtenä päivänä etsiessäni parkkikiekkoa heinäpaalien, supikoiraraatojen ja soran keskeltä kummastelin, mitä kapselikassi siellä tekee. (Supikoira oli liioittelua, kyse on vanhasta lampaantaljasta, joka joutaa lintujen pesätarvikkeiksi.)

Säästän lukijat likaisilta yksityiskohdilta, mutta muutaman pesu-urakan ja kompostiämpärillä käynnin jälkeen minulla oli noin 50 mainiota esi-kasvatusastiaa, joihin ei tarvinnut edes puhkoa reikiä. Kansien irrottelussa ja kapseleiden huuhtelussa meni aikaa, mutta koska elämäni on ollut pääsääntöisesti pilalla jo pitkään ja se kuluu lähinnä menee puutarha-asioissa, puuha sopi varsin linjakkaasti kaikkeen muuhun turhaan tohinaan.

Kapseleiden puhdistaminen jälkeen muistin kurkata uuninpankolle. Tontut ovat häipyneet jatkamaan talvihorrostaan männyn juurakon alla olevaan luolastoon, joten kuorsausta ei tätä nykyä kuulu lainkaan. Mutta mitä uunin pankolla oli? Suodatinpaperin sisälle muovipussiin laitetut chilin siemenet itävät siellä nopeammin kuin jos ne olisi laittanut multaan. Ja sirkkalehtipari pilkistää, niin ne voi istuttaa multaan ja tässä voittaa muuten parisen viikkoa. (Kokemusta on.) Chililajike on tuotu ystävältäni Vancouverinsaarelta, ja lajike on nimetön, keskivahva, punainen ja pitkulainen. Kuudesta siemenestä viisi olivat hyvässä vauhdissa, niin hyvässä että saatoin pujottaa ne kylvömultaa sisältäviin kahvikapseleihin. Kokeilin muuten myös sen, että turvebriketit mahtuvat (turvottuaan) tällaiseen kapseliin, ja kasvutilaa on jonkin verran. Hiljan Lontoossa käydessäni huomasin monissa myymälöissä peat free -kyltin, joten turpeetonta tulevaisuutta toteutetaan siellä jo monin paikoin. Törmäsin turpeen bannaamiseen ensimmäisen kerran jo ehkä 15 vuotta sitten, ja jossain kirjassani olen siitä kirjoittanutkin. Kyseiset turvebriketit (ja kasan muuta tavaraa) sain firmalta, joka toivoo että mainostaisin heidän tuotteitaan täällä. Anteeksi, mutta en ole kiinnostunut täyttämään blogiani mainoksilla. Kieltäydyin myös kolumnipaikasta puutarhalehdessä. Sinne saadaan taatusti joku toinen, joka kirjoittaa yhteen ja samaan juttuun 15 kertaa sanan "ihanaa" ja saa siitä hyvästä 50 euroa, tosin vain jos klikkauksia on tultava tarpeeksi. 

Uuninpankolla noin 28-30 asteessa oli tapahtunut muutakin: lepakkokukkien (Tacca nivea) siemenistä kaksi on itänyt! Paketissa oli vain kuusi siementä eli kovat paineet niskassa: maksoivathan siemenet noin euron kappale. Ohjeissa sanottiin itämisen kestävän noin 30-300 päivää. Pääsin helpolla: 33 päivää. Kylvöastian päällä hehkui ledvalo 14 tuntia päivässä, ja kylvöastian kosteus pysyi tasaisena muovikannen avulla. Joten tämä rohkaiskoon niitä, joiden mielestä lepakkokukkaa on mahdoton saada itämään. Kukkiminen on sitten toinen juttu, mutta kaksi sentinpituista kasvia kielivät jo tulevista tropiikin iloista. 

Tomaatteja en vielä ole kylvänyt, sen verran on oltava malttia. Muuten niistä tulee ”leggyjä” eli honteloita. Ja sitten niitä saa latvoa monta kertaa, jotta saisi kohtuullisen lopputuloksen. Jos joku haluaa vielä erikoisten tomaattien siemensatsin, niin laittaa sähköpostia. (On mm. amishien perintölajiketta tarjolla.) Ja huom! Kirjojen tilaajat (10.5. mennessä) saavat erikoisemman siemenyllätyksen eli 5 erilaista satsia. (Mukana mm. tuoksuherne 'Spanish Dancer'.) Siis niin kauan kuin siemeniä riittää. 

Vapaasti versoo -kotisivun ilme uudistuu noin pääsiäisen aikoihin, mutta mikään ei varsinaisesti muutu. Nimi on ennallaan, uusi teksti viikottain ja kirjoja voi tilata kuten ennenkin. Teknisiä muutoksia on tehtävä, sillä esimerkiksi kuvagalleria ja arkistot eivät enää aukea kaikilla laitteilla. Mukaan tulee hieman uutta (itse tehtyä) sisältöä, ja ensi keväänä (2020) ilmestyvästä kirjasta tarjoan myös muutaman maistiaisen. 

Kylvämisiin!

Matkalaukun samoista karistellut siemenet halusivat päivänvaloon.

PARHAAT PÄIVÄMME KULUVAT PIHALLA

Kirjoitan puutarhanhoidosta ja sen ylenpalttisuudesta. Jos mielit antautua kasvun ihmeille ja kipinöinnille, olet oikeilla sivuilla. Toinen sivustoni (www.marimoro.fi) keskittyy kirjailijan töihin ja kirjoihin. Jos olet kiinnostanut luovan kirjoittamisen verkkokurssista tai arvostelupalvelu, piipahda siellä.

Kirjatilaukset voi tehdä Puutarhakirjat-sivulla.

Mörönperän puutarhan ja saippuoiden yhteisen Facebook-sivun löydät täältä. Tykkäämällä sivusta saat tiedon uusista blogikirjoituksista uutisvirtaasi!

UUSIMMAT KIRJOITUKSET

Julkaistu: 19.03.2019
Julkaistu: 11.03.2019
Julkaistu: 05.03.2019
Julkaistu: 26.02.2019
Julkaistu: 18.02.2019
Julkaistu: 11.02.2019
Julkaistu: 04.02.2019
Julkaistu: 28.01.2019
Julkaistu: 23.01.2019
Julkaistu: 13.01.2019

OTA YHTEYTTÄ

paljonko on 2 kertaa 3

KUKASSA NYT

AJANKOHTAISTA

VAPAASTI VERSOO TAAS

  ARVOISAT LUKIJAT! 

 

                     

 

  

 


Kukkanuottasilla-kirja tilattavissa suoraan tekijältä.

"Vuoden 2018 persoonallisin ja hauskin puutarhakirja."

Näin lukijat ja jopa kriitikot väittävät, en haraa vastaan!

Hinta 22 € (+ postikulut) 

Huom! Postin Helposti-palvelu tarvitsee myös puhelinnumerosi.

 

 

 

  


 

  

 

 

Kukkasuutarin sielu -kirjaa on tilattavissa myös.

Ota yhteyttä -lomakkeella 

18 € (+ 5,90).

(Tai mistä tahansa kirjakaupasta, tosin hinta on siellä noin 38 euroa.)

 

Jos tilaat Kukkanuottasilla-kirjan ja Kukkasuutarin sielun, saat 

ne yhteishintaan 37 € (sis. postituksen.)

Muista liittää mukaan puhelinnumerosi.

 

 

  

              

             

      

    Lujaa laatua taimilavan takaa! 

 

 

      

 

 

 

Kukkasuutari ei voi luomakunnalta kuulemalleen 

kutsumukselle mitään,

eikä sen puolen haluakaan. 

 

 

      

 

 

Hän on sielukas sekoitus arktista vetokoiraa,

sirkustaiteilijaa, uppokeijua,

kellarikemistiä,

kirjoittajaa,

sopimussotilasta

ja kasvikuiskaajaa. 

 

 

 

 

                                   Sesonki on aina päällä.

                                     Sitä saa, mikä itää. 
PUHDASTA ASIAA - hyväksi kehuttuja saippuoita 

Tarjolla viiden saippuan satsi (manteli, suola, kehäkukka, laventeli, naturel)

hintaan 20 € (+ postikulut).

(Täytä tilauslomake) 

 

 

 

 

 

 


  

© Copyright 2011-2019 - Mari Mörö || Web-nikkarointi: Verkkoverstas