Kaamos taitettu!
18.01.17

Puutarhahöppänän lautasmalli.
Uudesta puutarhakirjastani koirannekin pitää. Ilmestyy huhtikuussa.

 

 

KAAMOS TAITETTU!

 

Se on voitettu! 

Nimittäin kaamos on taitettu kuin risu, jonka päällä vihertumppu pomppi tasajalkaa kaksi päivää. Ja riemuitsee kuin lapsi, joka löytää kadonneen kaarnaveneen kuralammikon takaa. Vielä valo ei ehkä häikäise, mutta parempaa kohti ollaan menossa. Vai kaipaako joku pimeyttä? Siitä vaan. Ainahan niitä vähemmistön edustajia riittää, eikä siitä sen enempää. 

 

Ne pitkät ajat, kun harmaus ja pimeys ovat vallitseva olotila, on tehtävä kaikkensa jotta pysyisi tolkuissaan. Vuosi vuodelta se on vaikeampaa, sanovat monet, ja heidän joukossaan on helppo nyökytellä. Miten sitten torjua kehon jokaisen solun kimppuun pyrkivää synkkyyttä? Rakkaat ihmiset, kirjat, kasvivetoiset matkat ja laajakirjoinen askartelu auttavat. Jokaisella lienee omat reseptinsä, mutta nuo on lääkäri minulle määrännyt jo vuosia sitten.

 

Joulusta asti (ja totta puhuen jo ennen sitä) olen vatkannut siemeniä ja kiitos reissaamisen, olen poiminut/pihistänyt/ostanut/lainannut/kerjännyt/anellut siemeniä enemmän kuin tulliviranomaiset suovat. (Samat siemenet olisin voinut tilata kyllä postitse.) Siemeniä on tietysti ropissut postilaatikkoon myös kotimaasta. (Kiitos, ystävät niistä!) Mutta vaikka me puutarhahöppänät olemme uutuuksien perään, ei se rapauta kiintymystämme siihen vyöhykkeeseen, jossa satumme puutarhaa hyysäämään. (Itselläni se on vyöhyke III.) Oman pihan metkut tuntee parhaiten. 

 

Suomen satavuotisen taipaleen kunniaksi siis Mörönperälläkin ryhdistäydytään kesäksi. Se tarkoittaa tietysti uusia lajikkeita ja tuoreita kasvitarinoita, ja sinivalkoisia painotuksia monin tavoin. Vaikka kasveilla ei ole yleensä passia eikä isänmaata, juhlateema näkyy Mörönperällä eri tavoin. Myös saiputpajassamme muistamme Suomea: puhtaita ja turvallisia tuotteita on sielläkin tarjolla. Emme myy mitään sellaista, mitä emme tee itse. Ja tästä olemme erityisen ylpeitä, koska kiinalaisia avaimenperiä ja mukeja on maailma väärällään.   

 

Puutarhassani vierailevat saavat halutessaan kuulla perinneperennajuttuja, mutta eihän niitä ole tietenkään pakko kuunnella! 20 vuoden aikana olen pelastanut/nyysinyt/kerännyt puutarhaan perennoja - usein autiotalojen ja purettavien rakennusten pihoilta - ja ylläpitänyt kasvien orpokotia. Myyristä, äärisäistä ja huonosta tuurista huolimatta osa orvoista on selvinnyt useista talvista. Olisin tietysti voinut kerätä kermanekkoja tai rukinlapoja, mutta kukkasissa on elämää. Ja haasteita. 

 

Sitten varhainen tiedote ensi kesästä. Sesonki huipentuu valtakunnalliseen tapahtumaan eli Avoimiin Puutarhoihin 2.7., jolloin myös Mörönperä on auki. Meillä on monenlaista ohjelmaa, ja toivon mukaan kiinnostava, monia uutuuksia sisältävä kasvivalikoima kiinnostaa. Ohjelmasta voin jo etukäteen ilolla kertoa, että Yrttimies ja Armoitettu & Rakastettu tarinankertoja Bertalan Galambosi on luvannut esitelmöidä yrteistä omaan, ainutlaatuiseen tapaansa. Avoimista Puutarhoista ja teemapäivän annista lisää tuonnempana. 

 

Vaan nyt sitten tehdään jo kesää. Kylvöistä ja siemenaarteista kerron pitkin kevättalvea enemmän. Uusi puutarhakirjani ilmestyy huhtikuussa, joten kirjojeni ystävät voivat olla rauhallisin mielin (ja niitä vieroksuvat pääsevät paheksumaan.) Ennakkotilauksia otetaan vastaan maaliskuusta eteenpäin. (Ennakkotilaajat saavat kirjan alennuksella - siemenyllärin kera.) Seuraava blogipäivitys tarjoilee sitten näyteluvun. Pysykää siis kanavalla!

 

Kevään valoa kaikille! 

 

Ilman puutarhoja voimme elää, mutta ei siinä olisi kyllä mitään järkeä! 

Kulkusten helinä on vaihtunut siemenpussien säveliin.
Uusia kärsimyskukkia luvassa kesäksi 2017.

PARHAAT PÄIVÄMME KULUVAT PIHALLA

Kirjoitan puutarhanhoidosta ja sen ylenpalttisuudesta. Jos mielit antautua kasvun ihmeille ja kipinöinnille, olet oikeilla sivuilla. Toinen sivustoni (www.marimoro.fi) keskittyy kirjailijan töihin ja kirjoihin. Jos olet kiinnostanut luovan kirjoittamisen verkkokurssista tai arvostelupalvelu, piipahda siellä.

Kirjatilaukset voi tehdä Puutarhakirjat-sivulla.

Mörönperän puutarhan ja saippuoiden yhteisen Facebook-sivun löydät täältä. Tykkäämällä sivusta saat tiedon uusista blogikirjoituksista uutisvirtaasi!

UUSIMMAT KIRJOITUKSET

Julkaistu: 31.08.2018
Julkaistu: 16.08.2018
Julkaistu: 01.08.2018
Julkaistu: 25.07.2018
Julkaistu: 08.07.2018
Julkaistu: 25.06.2018
Julkaistu: 13.06.2018
Julkaistu: 04.06.2018
Julkaistu: 24.05.2018
Julkaistu: 15.05.2018

OTA YHTEYTTÄ

paljonko on 2 plus 2

KUKASSA NYT

AJANKOHTAISTA

VAPAASTI VERSOO TAAS

  ARVOISAT LUKIJAT! 

 

                     

 

Kukkanuottasilla on ilmestynyt! Se on ilahduttanut lukijoita kovasti!

Tarjolla on garden writingia eli puutarhajuttuja suoraan ruukutuspöydältä.  

 

Hinta 22 e (+ postikulut) 

Huom! Postin Helposti-palvelu tarvitsee myös puhelinnumerosi.

Muuten hinta on huomattavasti kalliimpi.

 

 

 

  


 

  

 Kukkasuutarin sielu -kirjaa on tilattavissa myös.

Ota yhteyttä -lomakkeella 

18 € (+ postitus).

(Tai mistä tahansa kirjakaupasta, tosin hinta on siellä noin 38 euroa.)

 

Jos tilaat Kukkanuottasilla-kirjan ja Kukkasuutarin sielun, saat 

ne yhteishintaan 37 € (sis. postituksen.)

 

 

  

              

             

      

    Lujaa laatua taimilavan takaa! 

 

 

      

 

 

 

Kukkasuutari ei voi luomakunnalta kuulemalleen 

kutsumukselle mitään,

eikä sen puolen haluakaan. 

 

 

      

 

 

Hän on sielukas sekoitus arktista vetokoiraa,

sirkustaiteilijaa, uppokeijua,

kellarikemistiä,

kirjoittajaa,

sopimussotilasta

ja kasvikuiskaajaa. 

 

 

 

 

                                   Sesonki on aina päällä.

                                     Sitä saa, mikä itää. 

SAIPPUAN KYSELIJÄT, HUOMIO!

Jos olet kiinnostunut tilaamaan saippuoita, niin ota yhteyttä lomakkeen kautta tai suoraan tänne: moronperansaiput@gmail.con

Tarjolla on viiden saippuan satsi (manteli, suola, kehäkukka, laventeli, naturel) hintaan 32 €. (+ postikulut)

Rajoitettu erä!

 

 

* * *


SAIPPUANTEKOKURSSILLE? 

Seuraava saippuakurssi pidetään 24.11. 2018 (Sininen Talo, Mikkeli)

Teemme ylellistä saippuaa hot process -menetelmällä. (Joulupukin konttiin siis.)

Sen lisäksi valmistamme käsivoidetta ja sampoota.

Mukaan otetaan 10 henkilöä.

Hinta: 60 euroa. (Sis. opetuksen ja materiaalikulut. Jokainen saa mukaansa useamman turvallisen ja myrkyistä vapaan saippuan, sampoon ja käsivoiteen. Käytämme eteerisiä öljyjä ja mm. karite- ja kaakaovoita.)

Kurssi on jatkoa heinäkuun 2018 kurssille, mutta aloittelijakin pääsee mukaan.  

Ilmoittautumiset mari.moro@marimoro.fi


  

© Copyright 2011-2018 - Mari Mörö || Web-nikkarointi: Verkkoverstas