Hätähousun pöksyissä
13.01.19

Kärsimyskukkia - aina vaan, vaikka eivät ne aina kuki edes Kew´n kasvitieteellisessä puutarhassa.

 

 

Hätähousun pöksyissä

 

Hyvää alkanutta vuotta kaikille. Kun toinen toistaan hullumpia asioita kantautuu korviin, niin onko mikään niin rauhoittavampaa ja järkevämpää kuin selailla siemennyssyköitä? Ja huojentavaa on, että yksikään oranssinaamainen analfabeetti-pelle ei voi uhossaan vaikuttaa siihen, missä aikataulussa sirkkalehdet nostavat päätään tai pihakoivun silmu alkaa pullistua. Vain nuo jälkimmäiset ovat todellisia uutisia, muu hulina ei oikeastaan enää edes tavoita kuin satunnaisesti.

 

Pidättäytymisen jalo taito on joillakin luonteenpiirre. Kateeksi käy. En osaa olla kärsivällinen kovin monissa asioissa. Ajatella, että joku osaa viivytellä ja vitkutella loputtomasti. Vaihtaisin hätähousuni heti heidän verkkaisiin pöksyihinsä, mutta ikävä kyllä ehdin repiä ne taas, tällä kertaa vieraillessani eräässä kasvitieteellisessä puutarhassa. Kärsimyskukista ei ollut ainutkaan auki, vaikka niin oli luvattu! Asioilla on oma rytminsä, se pitäisi kyllä tyhmemmänkin tajuta. Ja vaikka päivä on alkanut pidetä, niin ei se vielä 2.1. niin järin pitkä ollut.

 

Kylvösesonki on vasta edessä, ja kaikki vanhat puutarhapettymykset nollattu jo ajat sitten.  Ja malttamattomuus taas nostaa takkuista päätään. Kun olin viimeksi kotona, laitoin erään pionilajikkeen siemenet lämminvesivaraajan päälle. Siellä ne ehkä heräilevät 24 asteen lämmössä perliitin seassa, toivon. Tämä virkoamisvaihe voi siemenillä kestää kuukauden tai kuusi kuukautta, enkä ole kurkkimassa minigrip-pussin ikkunasta vielä hetkeen. Ehkä kuusi siementä on itänyt niin, että pussi on puhkoutunut ja kasviparka yrittää juurtua lämminvesivaraajan muovipintaan. Kotitontut (Jaatinen, Tunkelo ja Isohiisi) ovat niin pikkuisia käppänöitä, että eivät ylety tarkistamaan siementen tilannetta, vaikka seisoisivat päällekkäin. Tontut sentään kastelevat ne muutamat viherkasvit, jotka ovat yhä elossa.

 

Matkalaukkuun on kertynyt kiitettävät määrät siemeniä. Tammikuun 10. päivän tienoilla siemenet ilmaantuvat kauppoihin ainakin Lontoossa ja Baltian maissa. Liettuasta löysin erikoisia astereita ja sitten joitakin uusia kellokukkia, joiden latinankielistä nimeä on turha etsiä. Olen pakannut mukaan hiirenmyrkkyjä, kas niitä kun ei Suomessa enää myydä ellei ole tulityökorttia, hygieniapassia ja kahden psykiatrin todistusta siitä, että sitä saa yhä kulkea vapaalla jalalla ilman saattajaa. En ymmärrä, mikä kauhea riski mahtaa olla siinä, että virittää vintin hankalimpaan nurkkaan myrkkyjä, sillä mekaanisen pyydyksen virittely ja tarkistaminen on kyseisessä paikassa erittäin hankalaa. Tiedän heti noin tuhat vaarallisempaa asiaa ja ainetta, joilla saa myrkyttää sekä itsensä että ympäristönsä, ja ihan luvan kanssa. Röökiä saa vetää naama sinisenä vaikka sairaalan edessä ja mennä sitten takaisin vaatimaan hoitoa keuhkoahtaumaansa. Koska vapaus, joo.

 

Ilmastonmuutospuheet ja monet skenaariot ovat tehneet sen, että vimmaista puutarhaelämää (vuoden ympäri) ei tarvitse koko ajan perustella. (Niin kuin olisin ennenkään välittänyt siitä, mitä joku ajattelee. Aivan sama!) Kannattaa kasvattaa kasveja niin paljon kuin ennättää ja sotkea itsensä niissä puuhissa niin usein kuin mahdollista. Kasveista köyhä alue on aina pahasta. Jos olisin diktaattori, niin golfkentille istutettaisiin puita. Määräys astuisi voimaan heti. Kun tutkii historiaa ja miettii diktaattorien häärimisiä, niin tämä olisi kyllä viisaimmasta päästä. Jokainen on tehnyt Bucketin listan niistä asioista, joita pitää tehdä ennen kuin on aika heittää istutuslapio kompostiin viimeisen kerran. Terapeuttista on kyllä laatia lista niistä asioista, joita tekisi diktaattorina. Tässä muutamia: panhuilumusiikki, muovikukat, ja purkan syönti kielletään kaikissa julkisissa tiloissa, tupakkatuotteita ei enää valmisteta. Radio- ja tv-uutiset esitetään laulamalla, samoin säätiedotukset. (Tässä vain muutamia asioita pitkältä listalta.)

 

Nyt pitää taas mennä. Kun pidän kiirettä ja järjestän työkaluvajan rivakasti, niin ehdin yhteen kirjakauppaan tutkimaan puutarhahyllyjä. Puoti on auki yhdeksään saakka, ja hätähousu saa hetken hengähtää painotuotteiden ja hyvän kahvin parissa.

Siemenet ovat saapuneet jo moniin kauppoihin.

PARHAAT PÄIVÄMME KULUVAT PIHALLA

Kirjoitan puutarhanhoidosta ja sen ylenpalttisuudesta. Jos mielit antautua kasvun ihmeille ja kipinöinnille, olet oikeilla sivuilla. Toinen sivustoni (www.marimoro.fi) keskittyy kirjailijan töihin ja kirjoihin. Jos olet kiinnostanut luovan kirjoittamisen verkkokurssista tai arvostelupalvelu, piipahda siellä.

Kirjatilaukset voi tehdä Puutarhakirjat-sivulla.

Mörönperän puutarhan ja saippuoiden yhteisen Facebook-sivun löydät täältä. Tykkäämällä sivusta saat tiedon uusista blogikirjoituksista uutisvirtaasi!

UUSIMMAT KIRJOITUKSET

Julkaistu: 09.04.2019
Julkaistu: 03.04.2019
Julkaistu: 26.03.2019
Julkaistu: 19.03.2019
Julkaistu: 11.03.2019
Julkaistu: 05.03.2019
Julkaistu: 26.02.2019
Julkaistu: 18.02.2019
Julkaistu: 11.02.2019
Julkaistu: 04.02.2019

OTA YHTEYTTÄ

minkä värinen on aurinko

KUKASSA NYT

AJANKOHTAISTA

VAPAASTI VERSOO TAAS

  ARVOISAT LUKIJAT! 

 

                     

 

  

 


Kukkanuottasilla-kirja tilattavissa suoraan tekijältä.

"Vuoden 2018 persoonallisin ja hauskin puutarhakirja."

Näin lukijat ja jopa kriitikot väittävät, en haraa vastaan!

Hinta 22 € (+ postikulut) 

Huom! Postin Helposti-palvelu tarvitsee myös puhelinnumerosi.

 

 

 

  


 

  

 

 

Kukkasuutarin sielu -kirjaa on tilattavissa myös.

Ota yhteyttä -lomakkeella 

18 € (+ 5,90).

(Tai mistä tahansa kirjakaupasta, tosin hinta on siellä noin 38 euroa.)

 

Jos tilaat Kukkanuottasilla-kirjan ja Kukkasuutarin sielun, saat 

ne yhteishintaan 37 € (sis. postituksen.)

Muista liittää mukaan puhelinnumerosi.

 

 

  

              

             

      

    Lujaa laatua taimilavan takaa! 

 

 

      

 

 

 

Kukkasuutari ei voi luomakunnalta kuulemalleen 

kutsumukselle mitään,

eikä sen puolen haluakaan. 

 

 

      

 

 

Hän on sielukas sekoitus arktista vetokoiraa,

sirkustaiteilijaa, uppokeijua,

kellarikemistiä,

kirjoittajaa,

sopimussotilasta

ja kasvikuiskaajaa. 

 

 

 

 

                                   Sesonki on aina päällä.

                                     Sitä saa, mikä itää. 
PUHDASTA ASIAA - hyväksi kehuttuja saippuoita 

Tarjolla viiden saippuan satsi (manteli, suola, kehäkukka, laventeli, naturel)

hintaan 20 € (+ postikulut).

(Täytä tilauslomake) 

 

 

 

 

 

 


  

© Copyright 2011-2019 - Mari Mörö || Web-nikkarointi: Verkkoverstas