Hallasta huolimatta
09.05.18

Väinönputki on vallannut muutaman neliön.
Esikkokuumetta hoidetaan tuijottamalla esikoita aamuin illoin.

allasta huolimatta

 

Voi tätä onnen päivää. Ei, en ollut yksi niistä loimaalaisista miljonääreistä, mutta läheltä liippaa. Parin kilometrin päässä on paikka, josta saan hakea hevonlantaa ja sitä on kuulkaa siellä melkoiset määrät. 17 hevosta - ja tavaraa riittää. Kahteen päivään en ole muuta tehnytkään kuin kiitellyt onneani ja toiminut lantakuskina. Valkosipulit, sellerit, maa-artisokat saavat osansa tästä, enkä lyö laimin perennojakaan. Toissailtana olin tästä kärräyksestä niin puhki, että nukahdin rappusille mairea hymy huulillani. Heräsin sitten aamuneljältä lokkien huutoon ja jatkoin lanta-aarteiden parissa. En valita: avautuvien esikoiden letka, aamu-uinti, kanalasta haetut aamiaismunat ja villiyrtit.

Nyt kun viimeinenkin kulotusoperaatio tehty, voi rehennellä: ei tarvinnut soittaa palokuntaa tänäkään vuonna. Kyllä siinä silmä lepää, kun törröttäjät muuttuvat tuhkaksi ja kuiva heinä katoaa taivaan tuuliin. Vain yksi kataja roihusi, mutta se oli ruskea jo entuudestaan enkä sääli housujakaan, sillä ilman vasenta lahjettakin pärjää. Ilmavia pihapöksyjä ei tarvitse sitten muualta hakea. Joka vuosi kärähtää useita hehtaareja, ja asialla ovat samanlaiset touhot kuin mitä itse edustan. Säikkynä sammutan nuotion noin kolmeen kertaan (tai kastelen koko alueen letkulla mennen tullen), koska mikään ei ole niin altis vahingoille kuin itsevarma kulottaja. Sitä paitsi haluan pysyä väleissä naapureideni kanssa ja se on huomattavasti helpompaa, jos en polta heidän metsäänsä/taloaan/autotalliaan. 

Kasvimaalla voi kykkiä yömyöhään ja fiilistellä tulevia kylvöjä. Ruokaakin löytyy: mustajuuria, maa-artisokkaa ja valkosipulia. Pahalta tuntuu, mutta välillä on leikittävä pyöveliä, kuten kävi väinönputken (ja minttujen) kanssa. Se on päässyt valtaamaan niin paljon tilaa, että juuria oli hakattava lapiolla ja hävitettävä. Vaikka kasvi on arvokas ja hieno, niin rajansa kaikella. Ja ne parikymmentä pienokaista olen luvannut eteenpäin, ne eivät kuuluneet hävitysvimman piirin. Karhunjuuri on tehnyt hentoja poikasia, ja tätä ihastuttavan makuista yrttiä on taas tarjolla. 

Kiikutin kasvihuoneeseen tomaatit ja muut arat kasvit, vaikka halloja on tietysti vielä tulossa. Tänä aamuna ihmettelin, että miksi kasvihuone on muuttunut yön aikana mustaksi. Sen siitä saa, kun noin satavuotiaan myrskylyhdyn sydän kärsii kai rytmihäiriöstä. Hiukan oli suttuista puuhaa putsata kasvihuone - voi sitä noen määrää. Ensi yöksi viritän kasvihuoneeseen kynttilöitä, sillä eteläiseen Savoon on luvattu jopa pientä pakkasta. 

Ihmiset tuntuvat rakastavan niksejä ja niitä on ilo jakaa. Tässä teille muukalaisten karkotusniksi. Seisokaa kulotuspuuhissa naama nokisena (ja toinen lahje liekeissä) ja jos mahdollista, haiskaa hevonlannalle. Parempaa karkotinta tuskin kukaan keksii. Nimittäin kaksi uskonveljeä yritti tulla taas käännyttämään kaltaistani pakanaa, mutta nähtyään minut he hyppäsivät kiireen vilkkaan kotteroonsa eivätkä jättäneet edes Vartiotornia. Se oli tietysti viisasta, koska olisin polttanut senkin. Eriparikengät tehostavat vaikutelmaa. (Sääliksi käy kyseisiä pappoja. Joka kevät he käyvät täällä, ja säikähtävät joka kerta yhtä pahasti. Heillä lienee äärettömän huono muisti, koska ei tämä meno ole parissakymmenessä vuodessa mihinkään muuttunut, yltynyt vain.) Kauan eivät kauppiaatkaan jaksa pihassa norkoilla.

Ai niin. Kuulin tänään kustantajaltani, että Kukkanuottasilla-kirja menee toiseen painokseen. Kiitos siitä teille, lukijat! 

 

Kärsimyskukkia - ja näihinkö muka kyllästyy?

PARHAAT PÄIVÄMME KULUVAT PIHALLA

Kirjoitan puutarhanhoidosta ja sen ylenpalttisuudesta. Jos mielit antautua kasvun ihmeille ja kipinöinnille, olet oikeilla sivuilla. Toinen sivustoni (www.marimoro.fi) keskittyy kirjailijan töihin ja kirjoihin. Jos olet kiinnostanut luovan kirjoittamisen verkkokurssista tai arvostelupalvelu, piipahda siellä.

Kirjatilaukset voi tehdä Puutarhakirjat-sivulla.

Mörönperän puutarhan ja saippuoiden yhteisen Facebook-sivun löydät täältä. Tykkäämällä sivusta saat tiedon uusista blogikirjoituksista uutisvirtaasi!

UUSIMMAT KIRJOITUKSET

Julkaistu: 09.04.2019
Julkaistu: 03.04.2019
Julkaistu: 26.03.2019
Julkaistu: 19.03.2019
Julkaistu: 11.03.2019
Julkaistu: 05.03.2019
Julkaistu: 26.02.2019
Julkaistu: 18.02.2019
Julkaistu: 11.02.2019
Julkaistu: 04.02.2019

OTA YHTEYTTÄ

paljonko on 2 kertaa 3

KUKASSA NYT

AJANKOHTAISTA

VAPAASTI VERSOO TAAS

  ARVOISAT LUKIJAT! 

 

                     

 

  

 


Kukkanuottasilla-kirja tilattavissa suoraan tekijältä.

"Vuoden 2018 persoonallisin ja hauskin puutarhakirja."

Näin lukijat ja jopa kriitikot väittävät, en haraa vastaan!

Hinta 22 € (+ postikulut) 

Huom! Postin Helposti-palvelu tarvitsee myös puhelinnumerosi.

 

 

 

  


 

  

 

 

Kukkasuutarin sielu -kirjaa on tilattavissa myös.

Ota yhteyttä -lomakkeella 

18 € (+ 5,90).

(Tai mistä tahansa kirjakaupasta, tosin hinta on siellä noin 38 euroa.)

 

Jos tilaat Kukkanuottasilla-kirjan ja Kukkasuutarin sielun, saat 

ne yhteishintaan 37 € (sis. postituksen.)

Muista liittää mukaan puhelinnumerosi.

 

 

  

              

             

      

    Lujaa laatua taimilavan takaa! 

 

 

      

 

 

 

Kukkasuutari ei voi luomakunnalta kuulemalleen 

kutsumukselle mitään,

eikä sen puolen haluakaan. 

 

 

      

 

 

Hän on sielukas sekoitus arktista vetokoiraa,

sirkustaiteilijaa, uppokeijua,

kellarikemistiä,

kirjoittajaa,

sopimussotilasta

ja kasvikuiskaajaa. 

 

 

 

 

                                   Sesonki on aina päällä.

                                     Sitä saa, mikä itää. 
PUHDASTA ASIAA - hyväksi kehuttuja saippuoita 

Tarjolla viiden saippuan satsi (manteli, suola, kehäkukka, laventeli, naturel)

hintaan 20 € (+ postikulut).

(Täytä tilauslomake) 

 

 

 

 

 

 


  

© Copyright 2011-2019 - Mari Mörö || Web-nikkarointi: Verkkoverstas