Aatelisia
08.07.18

Ensimmäinen aatelinen avautuu tasan 21.30.
Tuoksu on jotain vaniljan ja sitruksen väliltä.

 

AATELISIA

 

Kutsu kävi lauantaina, illansuussa.

Hyviin tapoihin ei kuulu puhua puhelimeen ei varsinkaan seurueessa, niinpä hipsin terassille ja jätin päivänsankarin ja muut vieraat ihastelemaan jotain lahjaksi saatua vempainta. Ehkä se ilmapuntari tai kalavaaka, en mene takuuseen.

 

-       Se alkaa kohta, sanottiin puhelimessa. – Laitan osoitteen tekstiviestinä.

-       Tämä selvä.

 

Kekkerit oli joka tapauksessa nähty ja suurin osa porukasta odotti, että futismatsi Botswanan ja Pohjois-Korean välillä alkaisi. Pitkästyisin sisätiloissa, totta kai. Olisi siis hyvä tilaisuus livahtaa pois, muutamat olivat jo luistaneet. Kiittelin isäntäväkeä ja hyppäsin autoon. Sateen ropina ei haitannut ja vaikka olin nähnyt jo ensimmäisen syysleimun kukassa, en antanut ajatuksen ajan rattaasta häiritä innostustani. Vastaan ajanut poliisiautokin sai leveän hymyn. En ajanut ylinopeutta, mutta ajotyylini taisi olla holtiton ja ajatukseni harhailla. 

Alle tunnissa ajoin toiseen uinuvaan lähiöön ja oikean talon pihaan, kello lähestyi puolta yhdeksää. Pim pom ja kertaan tunnussanan; Aateliset avautuvat. Ovi avataan ja minut ohjataan kohti lasitettua kuistia. Vierailuaika ei ole kovin normaali, paitsi että tässä tapauksessa se on ainoa mahdollinen. Kukka ei avaudu kuin vasta iltayhdeksän jälkeen.

Tuoksua on vaikea selittää, siitä huolimatta että saippuoita tehdessäni olen nuuhkinut kaikenlaisia purnukoita: on kissanminttua, tervaa, kanelia, vauvaa, valtamerta ja talviaamua, niitä kaikkia näitä myydään pullotavarana. Mutta tämä tuoksu on uusi. Olisiko mukana vaniljaa ja sipaisu sitrusta? Suomen kielellä ovat juuri maut ja tuoksut hankalia, ja yhdyssana ”kukkaistuoksu” on valju.

Kasvi on vallannut useamman neliön, ja se roikkuu kattorakenteista ja ikkunoiden eteen viritellyistä tukikepeistä. Näiden kenties maailman pienimpien kesäfestareiden pääesiintyjä on paikallaan kuten on ollut viimeiset 50 vuotta. Se tuntuu käsittämättömän pitkältä ajalta. Kukka on saatu pistokkaana kasvista, joka oli niin ikään saanut kasvaa paikallaan pitkän tovin. Parhaimmillaan kukkia on ollut samaan aikaan 36, tällä kertaa aukeamaisillaan olevia nuppuja on 18. 

Joskus vuosituhannen alkupuolella kirjastossa käydessäni oli eräs rouva kertonut kasvista ja kysellyt, olisinko halukas näkemään sen kukassa. Kirjasto on muuttanut monet kerrat, Neuvostoliitto romahtanut, valuutta vaihtunut ja tätikin jäänyt eläkkeelle ajat sitten. Kasvi on ja pysyy. 

Istun kukan alle päivystämään ja se kannattaa: seuraavan tunnin aikana kukat alkavat avautua yksitellen. Tutkin kukkaa hiukan tarkemmin: onko se pylväs- vai lehtikaktus? En ole sisäkukkaekspertti, en edes niiden innokas harrastaja, ja voi sitä nauttia ravintolaruoastakin tietämättä jokaisen raaka-ainetta. Sitä paitsi nimien kanssa on hankalaa asiantuntijoillakin. Sen kuulin Pentti Alangolta, jonka kanssa sain harppoa Mörönperän kukkapenkeissä viime lauantaina. (En ole toipunut vieläkään.) 

Kuistin ulko-ovi on avattava, sillä tuoksu on yksinkertaisesti liian paksu. Talon isäntää ei tämä kasvin ominaisuus miellytä, posliinikukatkin hän on katkonut nuppuunsa: liian väkevää, päällekäyvää. Monet miehet ovat samanlaisia, ja kai heitä voi kutsua tuoksuherkiksi. 

Muutaman kerran olen törmännyt yönkunigattariin, myös muualla kuin Suomessa, ja kyseessä on ollut muutamakin eri huonekasvi. Lajikkeita on useita, ja nimi on sekoittanut päät siellä täällä. Yksi samantapainen kukka on tuoksuton, sitä kutsutaan kai yönprinsessaksi. Epiphyllum oxypetalumia kutsutaan Queen of Nightiksi, mutta niin kutsutaan myös Selenicereus granfiflorusta, ja siis useammalla kielialueella. 

Kasvi on kuta kuinkin siis tämä: www.gardenclinic.com.au/how-to-grow-article/queen-of-the-night

Ja avautuminen on uutinen naapurimaassa: www.gp.se/nyheter/göteborg/nattens-drottning-öppnade-sig-1.733971

Ja muualla: www.wellesley.edu/news/2016/december/node/104091

(Eli kyseessä on kaksi eri kasvia ja sama lempinimi. Meidän on vain tyydyttävä elämään epätäydellisessä maailmassa.) 

Indonesiassa se tunnetaan nimellä Wijaya Kusuma. Siitä valmistettua ruokaa on saattanut jopa maistaa.

Ja sitten voi aloittaa kaiken alusta ja tilata siemeniä: www.impecta.se/sv/artiklar/nattens-drottning.html

 

* * * 

 

Palaan kotiin pistokkaiden kanssa ja virittelen ne lasipurkkeihin. Harpon läpi sateisen puutarhan. Madonnanlilja tuoksuu. Siinä on ripaus samaa tuoksua kuin kohtaamassani aatelissa. Selaan ottamiani valokuvia, valjulta näyttää. Valoa oli liian vähän. Lisäksi kaikki kukat kurkottivat kohti ikkunaa, ja ne olisi pitänyt kuvata lasin läpi. Aamuun mennessä kukat joka tapauksessa nuupahtavat, tiedän.

Olympialaisia, vaalikausia saati futiskisoja en ole ymmärtänyt koskaan: kalenterini etenee lähinnä kukasta kukkaan ja purnukasta purnukkaan. Se pätee läpi vuoden, koska kukattomia kuukausia en tunne. Väyrysvapaalla ja jalkapallottomalla tontilla se olisi sula mahdottomuus.

Kiitokset Raijalle ja Vesalle sekä kukkien ihmeistä että kestitykestä. 

Lehti- ja pylväskaktukset menevät usein sekaisin, mutta kyllä kukista voi nauttia ilman nimikylttejä.

PARHAAT PÄIVÄMME KULUVAT PIHALLA

Kirjoitan puutarhanhoidosta ja sen ylenpalttisuudesta. Jos mielit antautua kasvun ihmeille ja kipinöinnille, olet oikeilla sivuilla. Toinen sivustoni (www.marimoro.fi) keskittyy kirjailijan töihin ja kirjoihin. Jos olet kiinnostanut luovan kirjoittamisen verkkokurssista tai arvostelupalvelu, piipahda siellä.

Kirjatilaukset voi tehdä Puutarhakirjat-sivulla.

Mörönperän puutarhan ja saippuoiden yhteisen Facebook-sivun löydät täältä. Tykkäämällä sivusta saat tiedon uusista blogikirjoituksista uutisvirtaasi!

UUSIMMAT KIRJOITUKSET

Julkaistu: 19.03.2019
Julkaistu: 11.03.2019
Julkaistu: 05.03.2019
Julkaistu: 26.02.2019
Julkaistu: 18.02.2019
Julkaistu: 11.02.2019
Julkaistu: 04.02.2019
Julkaistu: 28.01.2019
Julkaistu: 23.01.2019
Julkaistu: 13.01.2019

OTA YHTEYTTÄ

minkä värinen on aurinko

KUKASSA NYT

AJANKOHTAISTA

VAPAASTI VERSOO TAAS

  ARVOISAT LUKIJAT! 

 

                     

 

  

 


Kukkanuottasilla-kirja tilattavissa suoraan tekijältä.

"Vuoden 2018 persoonallisin ja hauskin puutarhakirja."

Näin lukijat ja jopa kriitikot väittävät, en haraa vastaan!

Hinta 22 € (+ postikulut) 

Huom! Postin Helposti-palvelu tarvitsee myös puhelinnumerosi.

 

 

 

  


 

  

 

 

Kukkasuutarin sielu -kirjaa on tilattavissa myös.

Ota yhteyttä -lomakkeella 

18 € (+ 5,90).

(Tai mistä tahansa kirjakaupasta, tosin hinta on siellä noin 38 euroa.)

 

Jos tilaat Kukkanuottasilla-kirjan ja Kukkasuutarin sielun, saat 

ne yhteishintaan 37 € (sis. postituksen.)

Muista liittää mukaan puhelinnumerosi.

 

 

  

              

             

      

    Lujaa laatua taimilavan takaa! 

 

 

      

 

 

 

Kukkasuutari ei voi luomakunnalta kuulemalleen 

kutsumukselle mitään,

eikä sen puolen haluakaan. 

 

 

      

 

 

Hän on sielukas sekoitus arktista vetokoiraa,

sirkustaiteilijaa, uppokeijua,

kellarikemistiä,

kirjoittajaa,

sopimussotilasta

ja kasvikuiskaajaa. 

 

 

 

 

                                   Sesonki on aina päällä.

                                     Sitä saa, mikä itää. 
PUHDASTA ASIAA - hyväksi kehuttuja saippuoita 

Tarjolla viiden saippuan satsi (manteli, suola, kehäkukka, laventeli, naturel)

hintaan 20 € (+ postikulut).

(Täytä tilauslomake) 

 

 

 

 

 

 


  

© Copyright 2011-2019 - Mari Mörö || Web-nikkarointi: Verkkoverstas